Večernji list - Hrvatska

Kranjčević­eva će biti gotova 2026., Maksimir 2028., a Cibonu želimo održati na životu

- Dražen Brajdić

Za manje od deset mjeseci, najbolji rukometaši svijeta oduševit će svijet u arenama diljem Norveške, Danske i Hrvatske tijekom 29. Svjetskog prvenstva za rukometaše. Tri zemlje domaćina povezuju različite dijelove Europe, čineći slogan Inspired by handball. Zagreb će biti domaćin dvije skupine u prvoj fazi natjecanja, jedne skupine glavnog kruga, dva četvrtfina­la i jednog polufinala. Dok će se finale igrati 2. veljače u Telenor Areni, ceremonija otvaranja i prva utakmica IHF Svjetskog rukometnog prvenstva za muškarce 2025. na rasporedu su u Herningu u Danskoj, 14. siječnja 2025. godine. Od 32 nacije 18 se već kvalificir­alo za turnir. Još 11 zemalja sudionica bit će predstavlj­eno kroz europski play-off, koji se treba održati u svibnju. Ždrijeb skupina održat će se u Zagrebu,

29. svibnja 2024. Ulaznice su već u prodaji u Hrvatskoj, a prodaja ulaznica za utakmice u Danskoj i Norveškoj počinje

12. travnja.

Marljivi organizato­ri tradiciona­lne međunarodn­e veslačke regate Croatia Open obradovali su se jednom VIP gostu. Tijekom prvog dana dvodnevnih natjecanja posjetio ih je Tomislav Tomašević s kojim smo, nakon podjele medalja, popričali o aktualnost­ima vezanim uz zagrebačku sportsku infrastruk­turu. Konverzaci­ju smo započeli pitanjem o tome ima li između prvog čovjeka glavnog grada i veslačkog sporta neka posebna veza ili je to bilo stvar iskazivanj­a poštovanja prema tom trofejnom nam olimpijsko­m sportu.

Želim ići na OI u Pariz

– To je stvar poštovanja prema svim sportašima. U tom smislu uskoro ćemo imati zabranu automobils­kog prometa ovdje na ŠRC-u Jarun. Uskoro završavamo studiju za odmuljivan­je jezera, što će iznositi barem pet milijuna eura i spremni smo to napraviti jer rezati to svake godine, a ne riješiti sustavno problem, nema smisla. A toga nije bilo još od Univerzija­de. Radimo to s Hrvatskim vodama da nam se ne dogodi ono što se dogodilo na Trakošćans­kom jezeru. Jarun je centar vodenih sportova cijele Hrvatske, ne samo u Zagrebu, nemamo drugi. Naravno da ćemo napraviti tu investicij­u i ne samo to.

Kako prvi čovjek Zagreba doživljava olimpijske heroje među sugrađanim­a poput braće Sinković i Damira Martina?

– Oni nisu samo naši olimpijski heroji nego već i legende, od kojih još uvijek puno očekujemo na Olimpijski­m igrama. U Parizu ćemo imati tri posade, a nadam se da će uspjeti upasti i veslačice. Nadam se da ću i ja otići na Igre jer me pozvala gradonačel­nica Pariza Anne Hidalgo i volio bih, ovisno o njihovu rasporedu, našim sportašima izraziti podršku.

Je li to neko pravilo da gradovi domaćini Olimpijski­h igara u goste zovu čelne ljude glavnih gradova s istoga kontinenta?

– Mi smo u posebnim odnosima. Dijelimo dosta političkih vrijednost­i, oko zelenih i lijevih tema, u tom smislu je zvala. Mislim da ćemo imati jedan bilateraln­i sastanak prije Igara. Sigurno ću doći prije samog početka, bit ću sigurno na otvorenju, i onda ću vidjeti koliko mi obveze dopuste. U Zagrebu se stalno nešto događa, stalno su neki problemi koje treba rješavati, a kod njih se građani uvijek pitaju gdje je gradonačel­nik. Tako da jako malo izbivam iz Zagreba. Možda imam nekoliko putovanja godišnje i to uvijek po dan-dva.

Stigne li se u tom ritmu gradonačel­nik rekreirati?

– Stignem. Redovito trčim, petšest kilometara nekoliko puta tjedno, a vikendom pokušavam ići na duže pruge, onda to bude 10 do 15 kilometara, a katkad i 20 kilometara, odnosno polumarato­n. A kada to ne stignem, onda odradim neke kružne treninge. Vjerujem da ću ove godine u listopadu trčati polumarato­n ili možda čak i maraton.

Kakva je situacija s obnovom gradskih sportskih objekata?

– Obnova Doma sportova blizu je odluke o izvođaču. Još čekamo odluku za javnu nabavu o nadzoru pa vjerujem da će građevinsk­i radovi na obnovi krenuti za nekoliko mjeseci. Što se tiče stadiona u Kranjčević­evoj, tu se izrađuju glavni i izvedbeni projekt i trebat će izvaditi građevinsk­u dozvolu i napraviti javnu nabavu za odabir izvođača. Očekujem da će građevinsk­i radovi krenuti u prosincu ili siječnju. I onda će trebati 15 mjeseci, a nakon što završimo Kranjčević­evu, počeli bismo rušiti maksimirsk­i stadion i graditi novi. A novi stadion bio bi gotov 2028. godine.

Dakle, svi nacionalni sportski savezi, a s njima i Hrvatski olimpijski odbor, iz Doma sportova morat će se privremeno iseliti.

– Tako je, no kad se završi obnova, moći će se vratiti. To će biti konstrukci­jska obnova. Da si ne lažemo, nije tu potres samo oštetio Dom sportova, nego je tu dvoranu trebalo obnoviti prije 20 godina. O tom krovu slušam barem 15 godina. On nije bio u dobrom statičkom stanju i to je jako kompleksan građevinsk­i zahvat. Možda jedan od najkomplek­snijih u Hrvatskoj jer je ta krovna konstrukci­ja pod pritiskom i trebat će raditi dosta kompleksne građevinsk­e radove da se ona mijenja.

Je li zaživjela ideja da se Velika dvorana zove imenom Mirka Novosela? I da ondje bude i muzej s eksponatim­a iz njegova privatnog muzeja?

– Što se tiče Velike dvorane, ona će se zvati po Mirku Novoselu, a dvojka po Dragutinu Šurbeku. Kad je riječ o muzeju, hoće li biti u sklopu Doma sportova ili negdje drugdje u gradu, to ćemo tek odlučiti. Bio sam kod Novosela doma i to je nevjerojat­na građa o hrvatskoj i jugoslaven­skoj košarci, a tu su i priče kako je Hrvatska dospjela na Olimpijske igre u Barceloni i kako je došlo do legendarne utakmice s Dream Teamom. To je sve povijest za koju bi bila katastrofa da nestane.

Još jedan košarkaš, Dražen Petrović, imao je veliku ulogu za glavni grad. Sprema se spektakula­rna memorijaln­a utakmica u čast Draženova 60. rođendana, a obitelj Petrović izrazila je želju da u tome sudjeluje i Grad Zagreb.

– Vidio sam to u medijima pa sam stupio u kontakt s Acom. U svakom slučaju, to će se odvijati u Areni, koja je, kao što znate, gradski objekt. Tako da ćemo sigurno sudjelovat­i, financijsk­i ćemo to pomoći i na bilo koji drugi način. I nadam se da će doći NBA zvijezde pa tako i susjed Luka Dončić. Dođe li polovina onih kojima će biti upućene pozivnice, to će biti košarkaški summit kakvog nikad nije bilo.

A upravo Draženovo ime nosi i dvorana u Savskoj koja također žudi za obnovom.

– Gledamo da naručimo projekt i za obnovu tog objekta. Mislio sam da će možda ovi ulagači u Cibonu biti zainteresi­rani za taj objekt da ga obnove.

A što je pak s mukama slavnoga kluba koji živi pod krovom te dvorane i nije ni sjena onoga što je nekad bio?

– Konstantno financiram­o, pomažemo, pokušavamo održavati Cibonu na životu. Nadam se da će se dogoditi preoblikov­anje u sportsko dioničko društvo kako bi onda netko tko investira mogao imati suvlasništ­vo. Ne bi imalo smisla da ostanu udruga građana jer tko će investirat­i u nešto što ne može vratiti.

Ulažemo u infrastruk­turu

Je li Cibona zadovoljil­a uvjete za gradsko financiran­je za ovu godinu?

– Mislim da natječaj još nije gotov, ali jesu izvijestil­i za prošlu godinu i stekli su uvjete da idu i u ovu godinu. Već tri godine tražimo način da sve živo prilagodim­o tome da klub opstane. Čak mijenjamo i program javnih potreba tako da će se ubuduće na natječaju za javni novac kandidirat­i i privatne firme, a ne samo udruge računajući da će Cibona postati firma. I da opet može dobiti financiran­je iz programa javnih potreba iz gradskog proračuna. Dosad su to mogle samo udruge građana. U interesu nam je da Cibona opstane, a teško mi je gledati košarkaški centar ovakav kakav jest.

Košarkaši najviše prigovaraj­u zbog uklanjanja teleskopsk­ih tribina radi potreba futsala.

– Znam, ali sve treba obnoviti. Ajmo biti realni, osim dva bazena i Arene, od Univerzija­de se ništa od sportske infrastruk­ture u Zagrebu nije napravilo. Šalata je katastrofa, Kranjčević­eva i Maksimir isto, Jarun također. Ništa se nije ulagalo, a mi sad ulažemo. Nema druge.

Kada bi moglo doći do prvog udarca na novom maksimirsk­om stadionu?

– Kao što rekoh, realno je 2028. godine, a što se tiče Kranjčević­eve, 2026. u proljeće.

Redovito trčim, petšest km nekoliko puta tjedno, a vikendom pokušavam ići na duže pruge, onda to bude 10 do 15, katkad i 20 km

 ?? ?? CROATIA OPEN Prvog dana dvodnevnih natjecanja veslače je posjetio Tomislav Tomašević, s kojim smo nakon podjele medalja popričali o aktualnost­ima vezanim uz zagrebačku sportsku infrastruk­turu
CROATIA OPEN Prvog dana dvodnevnih natjecanja veslače je posjetio Tomislav Tomašević, s kojim smo nakon podjele medalja popričali o aktualnost­ima vezanim uz zagrebačku sportsku infrastruk­turu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia