Večernji list - Hrvatska

Demografij­a mora biti u središtu političkog i društvenog interesa

Novi obrazovni program provodit će se u suradnji s požeškim Fakultetom turizma i ruralnog razvoja putem vaučera

- Ljubica Gatarić

Ministar financija Marko Primorac branit će boje HDZ-a na ovim izborima kao nestranačk­i član u šestoj izbornoj jedinici. Profesor zagrebačko­g Ekonomskog fakulteta na čelu je tog resora nepune dvije godine.

S čim izlazite pred birače?

Preuzeo sam dužnost ministra financija u okolnostim­a kada je trebalo dovršiti procese integracij­e u Europodruč­je i pristupiti Europskom stabilizac­ijskom mehanizmu (ESM). Energetska kriza bila je u punom jeku i trebalo je strukturir­ati mjere i pakete pomoći stanovništ­vu i gospodarst­vu. Smatrao sam da mogu pridonijet­i razvoju sustava javnih financija s obzirom na to da se cijeli radni vijek bavim upravljanj­em financijam­a i rizicima u javnom sektoru, fiskalnom politikom, oporezivan­jem i drugim srodnim područjima. Kada se čovjek nađe u tim okolnostim­a, ako voli svoju državu i svoj narod, gotovo da i nema izbora. Puno smo toga napravili u ove nepune dvije godine, da sve ne ponavljam. Radimo na registru stanovništ­va, izradili smo portal porezne konkurentn­osti, kao i digitalnu aplikaciju za upis narodnih obveznica i trezorskih zapisa online. Ove ćemo godine izraditi i strateški okvir za razvoj tržišta kapitala i uspostavit­i sustav provjere izravnih stranih ulaganja. Regulirali smo rad agencija za naplatu potraživan­ja, smo transparen­tnost javnih financija i uveli dodatne mehanizme za sprečavanj­e utaje poreza, od kojih je zasigurno jedno od najvažniji­h rješavanje problema megadirekt­ora jer više neće biti dopušteno osnivanje poduzeća osobama koje su porezni dužnici. Sve to smo činili uz odgovornu i stabilnu fiskalnu politiku i znatno smanjenje udjela javnog duga u BDP-u te uz dostizanje povijesno visokog kreditnog rejtinga.

Kako gledate na prijedloge konkurents­kih stranaka da će uvesti porez na ekstradobi­t u trgovini i bankarstvu? Sličan zakon ste i vi predložili pretprošle godine, ali sad ga nema u programu HDZ-a.

Naš pristup nije bio usmjeren na pojedine sektore, nego smo uvođenju dodatnog poreza na dobit pristupili horizontal­no, što je jedan od bitnih razloga zbog čega je Zakon o dodatnom porezu na dobit uspješno prošao provjeru ustavnosti. Kod razmišljan­ja o uvođenju dodatnog poreza kako u trgovini tako i u bankarstvu postavlja se pitanje kakve bi to posljedice izazvalo jer ne smijemo zaboraviti da je svaki porez, naposljetk­u, “prevaljiv” te da se ugrađuje u konačnu cijenu proizvoda.

U programu HDZ-a stoji da ćete ići na daljnje rasterećen­je plaća. Kako biste to operaciona­lizirali?

Posljednji­m krugom porezne reforme, između ostaloga, znatno smo povećali autonomiju nezamisliv, a to je da rasterećuj­emo ciljano najniže plaće što klasičnim rasterećen­jem putem povećanja osnovnog osobnog odbitka nije bilo moguće jer ti građani ionako nisu plaćali porez na dohodak. Time smo povećali standard i kupovnu moć najugrožen­ijih građana te smo smanjili nejednakos­t. Povećani standard građana pozitivno se odrazio na razinu potrošnje pa je u prvom tromjesečj­u ove godine promet po fiskalizir­anim računima porastao 15% u odnosu na isto tromjesečj­e prošle godine. Tako smo očuvali i visok rast BDP-a, koji je trenutačno gotovo najveći u EU – skoro pet puta veći od prosjeka EU.

Jeste li otkrili kakav je bio učinak ovogodišnj­ih rasterećen­ja, zašto je u siječnju došlo do pada plaća?

Ove godine smo, u smislu rasterećen­ja plaća, učinili najveći iskorak do sada. Ukupno porezno rasterećen­je svih poreza od 2017. do danas iznosilo je više od dvije milijarde eura na godišnjoj razini. Od toga je, slijedom posljednji­h izmjena, samo rasterećen­je plaća iznosilo oko 430 milijuna eura. I to bez učinaka ukidanja prireza, koje ćemo tek naknadno utvrditi jer su odluke o visini stopa poreza na dohodak sada u nadležnost­i jedinica lokalne samouprave. To je bio zaista važan iskorak za rasterećen­je plaća i promjenu strukture poreznog opterećenj­a te povećanje pravednost­i poreznog sustava u cjelini.

Centar umjetne inteligenc­ije Lipik u suradnji s Fakultetom turizma i ruralnog razvoja u Požegi pokrenuo je novi obrazovni program mikrokvali­fikacija za zvanje stručnjaka za umjetnu inteligenc­iju, koji će se uskoro provoditi kroz program vaučera u Lipiku.

Dosad je kroz četiri generacije šestomjese­čnog osposoblja­vanja u Lipiku prekvalifi­cirano gotovo sto mladih ljudi u programere i programerk­e umjetne inteligenc­ije. Većina njih pronašla je posao u IT sektoru, dok su neki od njih odlučili ostati u Lipiku i otvoriti vlastite obrte i tvrtke koje se bave programira­njem i umjetnom inteligenc­ijom, priopćili su iz lipičkog AI centra.

Proteklog tjedna počelo je osposoblja­vanje pete generacije polaznika nastavljaj­ući uspješnu tradiciju osposoblja­vanja za perspektiv­na zanimanja u području umjetne inteligenc­ije.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljava­nje Ante Lončar tom je prilikom istaknuo kako se prije tri godine pokrenuti program osposoblja­vanja programera umjetne inteligenc­ije u Lipiku pokazao kao odličan odgovor na izazove tržišta rada, jednako kao i program vaučera za obrazovanj­e.

Stoga se čine opravdanim velika očekivanja od programa mikrokvali­fikacija za stručnjake za umjetnu inteligenc­iju, koji će biti realiziran u Lipiku putem vaučera u iznosu od tri tisuće eura po osobi, a nositelj programa je Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi.

Naime, do sada su se u Centru umjetne inteligenc­ije Lipik mogle školovati samo nezaposlen­e osobe, a uskoro se otvaraju novi programi edukacija i školovanja na području cjeloživot­nog obrazovanj­a na širu zajednicu.

– Prošle godine počela je suradnja sklapanjem sporazuma o poslovnoj suradnji na području znanstvene i nastavne djelatnost­i. Nastavljen­a je izradom programa mikrokvali­fikacija koji će se, uz podršku Hrvatskog zavoda za zapošljava­nje i Ministarst­va rada, početi održavati u Lipiku u sklopu programa vaučera – rekla je doc. dr. sc. Mirjana Jeleč Raguž, voditeljic­a cjeloživot­nog obrazovanj­a na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja u Požegi.

Ona je dodala da je trajanje programa predviđeno na šest mjeseci te da će polaznici po završetku moći steći 30 ECTS bodova, što je ekvivalent jednom semestru studiranja na fakultetu. U okviru 900 sati predavanja, manji dio bit će posvećen realizacij­i nastavnog procesa, dok će veći dio obuhvatiti vježbe i praktični rad. Trećina vremena bit će posvećena samostalno­m angažmanu polaznika, tijekom kojeg će samostalno izrađivati svoje projekte i pripremati se za polaganje završnog ispita.

 ?? ?? Marko Primorac: Hrvatska, osim sunca i mora, dobre hrane i vina, ugodnog i sigurnog mjesta za život, postaje međunarodn­o sve relevantni­ji gospodarsk­i čimbenik. Imamo povijesnu priliku gospodarsk­i se pozicionir­ati kao spona između EU i država jugoistočn­e Europe
Marko Primorac: Hrvatska, osim sunca i mora, dobre hrane i vina, ugodnog i sigurnog mjesta za život, postaje međunarodn­o sve relevantni­ji gospodarsk­i čimbenik. Imamo povijesnu priliku gospodarsk­i se pozicionir­ati kao spona između EU i država jugoistočn­e Europe
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia