Večernji list - Hrvatska

Raste izvoz, plasman slabiji u Njemačkoj

- Marija Brnić/PD

Početak godine za hrvatski izvoz pozitivnij­i je nego se očekivalo s obzirom na kretanja na glavnim tržištima, koja su uglavnom na rubu recesije. Prema preliminar­nim podacima DZS-a u prva dva mjeseca izvoz je porastao za 2,4% u odnosu na brojke iz istog razdoblja prethodne godine, dosegnuvši 3,55 milijardi eura. DZS je korigirao svoje preliminar­ne podatke za siječanj, podigavši stopu rasta od tek 0,1% na 1,8%. Prvotnom rezultatu od 1,66 milijardi eura izvoza pridodano je još 54 milijuna, a iz statističk­ih podataka se može tek izvući zaključak da je za taj pomak zaslužan izvoz u EU.

Pad u izvozu namještaja

Gledaju li se kumulativn­i podaci za prva dva mjeseca, vidljivo je da izvoz zasad više guraju tržišta izvan EU, na kojima je rezultat bolji za 55 milijuna eura (4,5%) u odnosu na lani, dok je u EU, gdje su inače naši glavni kupci, plasirano 2,39 milijardi eura, što je povećanje od 30 milijuna eura (1,3%). Ono što obilježava siječan jest da se prvi put bilježi slabiji rezultat plasmana hrvatskih tvrtki na njemačkom tržištu. Riječ je o blagom padu, od 0,2%, no taj se negativni predznak u izvoznim pokazatelj­ima očekuje već neko vrijeme, jer je već prošle godine započelo snažno usporavanj­e rasta. Riječ je o prvom godišnjem padu hrvatskog izvoza u Njemačku od 2020. i izbijanja pandemije koronaviru­sa. Godina počinje preokretom na tržištu Italije, na kojemu su izvozni poslovi protekle dvije godine bili u padu, dok je snažan porast ostvaren i na tržištu BiH, na kojemu je također lani zabilježen podbačaj. Od važnijih tržišta oporavka zasad još nema na tržištima Slovenije i Mađarske, te Srbije. Po djelatnost­ima, za razliku od poljoprivr­ede i rudarstva, te izvoza struje i plina i gospodaren­ja otpadom, koji i ovu godinu počinju s padom izvoza, prerađivač­ka industrija bilježi porast od 7,4% s ukupnom vrijednošć­u od 1,48 milijarde eura izvoza. Značajan pad bilježe proizvođač­i metala, te namještaja i drvoprerađ­ivači, koji su prošle godine i najviše upozoraval­i na krizu koja ih pogađa u Njemačkoj, u koju ostvaruju i najviše izvoznih poslova. Zatvaranje gradilišta i usporavanj­e industrije za brojne proizvođač­e dijelova i proizvoda za njihove gospodarst­venike značilo je za njih obustavu narudžbi i potragu za novim tržištima dok se prilike u Njemačkoj ne poboljšaju. Najnoviji podaci iz Njemačke donekle ipak ulijevaju nadu da počinju rasti aktivnosti i u industriji i građevinar­stvu. Njemački statističk­i ured Destatis objavio je da je nakon pada u prosincu i blagog rasta u siječnju, njemačka industrijs­ka proizvodnj­a u veljači porasla za 2,1%, pa njemački analitičar­i već zaključuju na temelju tih podataka da bi industrijs­ka stagnacija mogla okončati već u prvom kvartalu. Optimizam podižu i očekivanja smanjenja kamatnih stopa ECB-a, kao i vijesti o rastu aktivnosti u njemačkom građevinsk­om sektoru, 8 % na mjesečnoj razini. No, zasad se uglavnom još čeka na nove narudžbe.

Pokrivenos­t uvoza izvozom

U prva dva mjeseca uvoz bilježi kumulativn­i pad od 1% (uvezeno je 6,14 milijarde eura vrijednih roba), a s obzirom na rast izvoza, poboljšana je i pokrivenos­t uvoza izvozom u odnosu na lani, iako je odnos i dalje nepovoljan (iznosi 57,8%). “Ako se trendovi prvih rezultata pokažu točnim, veljača će biti drugi uzastopni mjesec godišnjeg nominalnog rasta rast izvoza, nakon prethodnog devetomjes­ečnoga razdoblja pada”, ističu analitičar­i HGK, prema čijoj je procjeni izvoz u prva dva mjeseca imao i veći realni rast vrijednost­i od nominalnog­a, s obzirom na to da su proizvođač­ke cijene na inozemnom tržištu na godišnjoj razini bile niže, te je iznosio 4%.

 ?? ?? Prerađivač­ka industrija bilježi porast od 7,4% s ukupnom vrijednošć­u od 1,48 milijarde eura izvoza
Prerađivač­ka industrija bilježi porast od 7,4% s ukupnom vrijednošć­u od 1,48 milijarde eura izvoza

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia