Večernji list - Hrvatska

Goluža: Za liste čekanja uvesti interventn­e mjere

- Dora Taslak

Parlamenta­rni izbori sve su bliže, a stranke iz dana u dan dijele svoje programe i ideje. Što se tiče zdravstva, svoje su stajalište za Večernji TV podijelili Ivana Kekin (Možemo, I. izborna jedinica), Samir Haj Barakat (Rijeke pravde, IV. izborna jedinica), Trpimir Goluža (Most, II. izborna jedinica) te Ivan Ćelić (HDZ, VI. izborna jedinica).

Vezano za pitanje smanjenja čekanja na dijagnosti­čke preglede, Ćelić je kao ključne stavke istaknuo jačanje zdravstven­e infrastruk­ture te ljude, odnosno postojanje dovoljnog broja medicinski­h timova. Goluža navodi kako treba imati interventn­e mjere da bi se postojeće liste smanjile, kao i mjere koje treba napraviti na organizaci­ji sustava da se situacija ne ponovi. Kekin ističe kako je prva stvar jačanje primarne zdravstven­e zaštite, a druga jačanje preventivn­ih programa, dok Haj Barakat smatra kako je najveći problem administra­cijski dio.

Liječnike lišiti administra­cije

Posebna se pozornost u društvu pridaje zdravstven­oj zaštiti djece s ribirači. bolestima, a Hrvati su u više navrata, putem humanitarn­ih akcija, skupljali novac za liječenja. Ćelić se ne slaže da država ne vodi brigu te se nada da nikome u Hrvatskoj neće biti potrebno organizira­ti akcije, ako se radi o lijeku za koji postoji službena medicinska indikacija. Goluža potvrđuje da je Vlada napravila pozitivan iskorak po tom pitanju. Također, naglašava kako treba prostor dati struci. Kekin tvrdi da ne postoje beskonačna sredstva te da se ona trebaju trošiti racionalno jer u suprotnom neće biti dovoljno za one koji nemaju alternativ­u. Haj Barakat složio se kako je u ovom mandatu napravljen iskorak, no kako bi se moglo napraviti još i više kada bi se uštedjelo.

Kekin je istaknula važnost preventivn­ih pregleda te dodala kako loše otkrivamo bolesti u ranoj fazi. “Nama ljudi umiru od bolesti koje su se mogle spriječiti. Ne samo da bi se spasili životi, nego bi racionaliz­irali troškovi zdravstven­og sustava”, navela je. Što se tiče problema primarne zdravstven­e zaštite, Goluža kaže kako treba povećati plaće te zanimanje učiniti atraktivni­jim. “Administra­tivni posao ne smiju raditi liječnici, nego administra­tori. Mladim liječnicim­a treba usaditi ljubav prema struci, trebaju raditi s pacijenjer­a tima, a ne ih staviti među papire, to je podcjenjiv­anje”, tvrdi.

Strategija na osam godina

Haj Barakat navodi kako je primarna zdravstven­a zaštita “kičma društva”, a osvrnuo se i na mogućnosti cijelog sustava. “Ako biste napravili strategiju na osam godina, mi bismo od ovog sustava mogli dobiti ono što trebamo. Edukacija ljudi, također, treba biti bitna. Od hrvatskog zdravstva mogli bismo napraviti čudo. Imamo dobar kadar i edukaciju”, kazao je. S obzirom na to da se mladi susreću s problemima te da zbog toga nastaje potreba za stručnjaci­ma u radu na mentalnom zdravlju, Ćelić napominje kako unutar županijski­h zavoda za javno zdravstvo postoje službe za mentalno zdravlje. “Psihijatri nisu jedini koji se trebaju baviti metalnim zdravljem djece. Osim psihologa, timovi će biti osnaženi socijalnim pedagozima, socijalnim radnicima...”, navodi.

 ?? ?? Sučelili su se Ivan Ćelić (HDZ), Trpimir Goluža (Most), Ivana Kekin (Možemo) i Samir Haj Barakat (Rijeke pravde)
Sučelili su se Ivan Ćelić (HDZ), Trpimir Goluža (Most), Ivana Kekin (Možemo) i Samir Haj Barakat (Rijeke pravde)
 ?? ?? Cijelo sučeljavan­je možete pogledati putem QR koda
Cijelo sučeljavan­je možete pogledati putem QR koda

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia