Večernji list - Hrvatska

Prvi od ukupno četiri ophodna broda zaplovit će do ljeta

- Slavica Vuković

Ministar obrane Ivan Anušić posjetio je u srijedu Brodosplit gdje se susreo s predsjedni­kom Uprave Tomislavom Debeljakom. Razgovaral­i su o dovršetku već započetog i gradnji sva četiri ukupno preostala ophodna broda za obalnu stražu HRM-a. Anušić je istaknuo kako završetak drugog broda ne znači nove troškove za državni proračun. – Ovi brodovi činit će Jadran sigurnijim za sve nas. Dugo je trajala agonija u vezi s ovim brodom i ovim ugovorom. Među mojim prioriteti­ma bilo je rješavanje obalnih ophodnih brodova. U četiri i pol-pet mjeseci koliko obnašam dužnost ministra obrane uspjeli smo složiti te ugovore, anekse, dogovore. Sjeli smo, razgovaral­i i brzo smo se dogovorili. Rezultat tih razgovora je da nema novoga ugovora, nema dodatnih troškova. Aneksom je predviđen završetak prvog broda. Realizacij­a ostalih brodova radit će se na temelju procjene novih cijena materijala koje su u 2024. godini u odnosu na 2014. godinu svakako porasle. O tome ćemo se dogovoriti – rekao je Anušić i naglasio kako sad nema nikakvog povećanja cijene.

– Ovaj brod će nas sada koštati 5,7 milijuna eura, ali to nisu dodatni novci, to je aneks. Ukupnu cijenu dogovorenu 2014. godine u ovom trenutku ne mogu reći jer nije definirana ugovorom za svaki brod pojedinačn­o, već za svih pet brodova. Da bismo dovršili ovaj, drugi brod iz serije, aneksom postojećeg ugovora osigurana su sredstva. Nismo išli na ugovaranje konačnog završetka svih brodova zato što želimo krenuti s jednim po jednim brodom, ponajprije da vidimo ozbiljnost i funkcional­nost broda, jer je proteklo 10 godina od potpisivan­ja prvog ugovora. Od ukupnog iznosa sada će se izdvojiti 5,7 milijuna eura da bi se dovršio ovaj brod. Ponavljam, nema dodatnih troškova, nisu dodana nova sredstva, sve je u okviru postojećeg ugovora – rekao je ministar Anušić. Tomislav Debeljak zadovoljan je poboljšanj­em komunikaci­je s MORH-om.

– Drago mi je što je ovdje ministar Anušić koji je ovaj projekt pokrenuo iz pepela, da tako kažem. Suradnja je normalna, dobra, kvalitetna, pozitivna za Hrvatsku. Radi se u dvije, ponekad i u tri smjene da se što prije završe brodovi. Ne znam postoji li na svijetu brod s boljim karakteris­tikama od ovoga koji smo napravili – rekao je Debeljak koji očekuje da će prvi brod do ljeta biti u moru i početi s probnim vožnjama.

Ne znam postoji li na svijetu brod s boljim karakteris­tikama od ovoga koji smo napravili – rekao je Debeljak, predsjedni­k Uprave Brodosplit­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia