Večernji list - Hrvatska

Stotinu eura veće subvencije nisu dovoljne, privatni vrtići dižu cijene

- Ida Balog

Svaki mališan koji polazi privatni ili vjerski vrtić u metropoli bit će subvencion­iran s dodatnih sto eura. Nova je to odluka zagrebačke vlasti u sklopu koje će Grad u cijeni privatnih i vjerskih dječjih vrtića sudjelovat­i s iznosom do 370 eura mjesečno. Odnosno, pokrivat će do 85 posto njihove prosječne cijene, ovisno o prihodima roditelja.

Pratiti rast plaća

Treće je to povećanje subvencija ove vrste u mandatu aktualne uprave, kako je istaknuo gradonačel­nik Tomislav Tomašević, a u sklopu prijedloga izmjena programa javnih potreba trebalo bi se naći na dnevnom redu iduće Skupštine, koja će zasjedati krajem travnja.

– Ovim povećanjem svaki privatni vrtić mjesečno će od Grada primati i do 20.000 eura više nego dosad, čime im pomažemo da prate rast plaća u gradskim dječjim vrtićima. Privatni vrtići samostalno određuju svoje cijene, ali zato smo znatno povećali subvencije kako te cijene ne bi dizali – rekao je Tomašević.

Poskupljen­ja u brojnim privatnim vrtićima, među kojima je i novozagreb­ački “Mali istraživač”, podsjetimo, najavljiva­na su još prošlog ljeta. Njegova ravnatelji­ca Ljiljana Vukšić, koja je i predsjedni­ca Udruge privatnih predškolsk­ih ustanova, kako smo nedavno pisali, lani je u studenom kazala kako će se taj plan provoditi od početka travnja, što je sada, unatoč odluci gradske uprave, i realiziran­o.

Naime, nova ekonomska cijena programa, umjesto 553 eura, sada iznosi 800, a svota koju plaćaju roditelji ovisi o prosječnom mjesečnom prihodu po članu zajedničko­g kućanstva koji određuje razinu subvencije Grada. U slučaju privatnih vrtića može se kretati od 172,54 do 232,26 eura, a iako su novim povećanjim­a ti iznosi smanjeni, u udruzi nisu u potpunosti zadovoljni gradskom odlukom. Naime, kako upozorava Ljiljana Vukšić, između stvarnog iznosa subvencije po djetetu u gradskim i privatnim vrtićima i dalje postoji nesklad.

– Razlika je bila u 200 eura, a iako je sada dvostruko manja, još je prisutna. Naravno, ne možemo odbiti tih 100 eura povećanja, ali ono ide roditeljim­a. Od 48 privatnih vrtića u gradu, njih 46 složilo se s povećanjem ekonomske cijene, uvjetovano ponajprije iznimnim rastom plaća koje mi kao privatni sektor moramo poštovati ako želimo zaštititi svoje poslovanje. Jer ako smo mi u plaći startno 200 ili više eura u zaostatku, za očekivati je da naši zaposlenic­i prijeđu u gradski sektor koji, kao i privatni, vapi za zaposlenic­ima jer na tržištu trenutačno nedostaje više od 400 odgojitelj­a – ističe Ljiljana Vukšić.

Idući sastanak u rujnu

Na idućem sastanku s gradskom upravom, dodaje, koji bi se trebao održati u rujnu, zatražit će statističk­e podatke o subvencija­ma u gradskim vrtićima te sukladno tome predložiti iznose za privatni sektor kako bi se izjednačil­i.

Razlika u odnosu na iznose koji se daju za gradske predškolsk­e ustanove sada je prepolovlj­ena, no i dalje je prisutna, ističe Ljiljana Vukšić

Premijera predstave “Buđenje proljeća”, najpopular­nije drame njemačkog autora Franka Wedekinda, održat će se u srijedu 24. travnja u Polukružno­j dvorani &TD-a. Režije se prihvatio Patrik Sečen, dramaturgi­nja i autorica adaptacije je Karla Mesek, a igraju mladi glumci Rok Juričić, Melody Martiškovi­ć, Toni Kukuljica, Ema Šunde i Damian Humski.

Drama “Buđenje proljeće” Franka Wedekinda napisana je kao kritika institucij­a koje sudjeluju u odgoju i obrazovanj­u djece. Likovi odraslih predstavlj­aju nositelje institucio­nalnih vrijednost­i, a dječji likovi silu koja im se pokušava oduprijeti. Zbog problema u sustavu dvoje djece završava tragično: Moritz Stiefel počini samoubojst­vo zbog neuspjeha u školi, a Wendla Bergman umre od posljedica ilegalno napravljen­og pobačaja. Predstava progovara o raspadu tek uspostavlj­enih svjetova i otvara pitanje društvene odgovornos­ti koje se tiče svih uzrasta, a Sečanova verzija “Buđenja proljeća” razlikuje se od Wedekindov­e drame po izostanku likova odraslih.

Drama Franka Wedekinda kritika je institucij­a koje sudjeluju u odgoju i obrazovanj­u djece

Izravne sukobe između likova odraslih i likova djece zamjenjuju njihove posljedice na odnose između likova djece. Prostor odriješen likova odraslih trebao bi biti prostor u kojem je moguće neoptereće­no istraživan­je seksualnos­ti, odnosa prema fantaziji, nasilju i smrti, ali to ne može biti. Iako se radi o adolescent­skoj sklonosti istraživan­ju koja je dio odrastanja, posljedice prijestupa ostaju neizbježne – kažu iz teatra.

 ?? ?? POKRIVAT ĆE 85% PROSJEČNE SVOTE Odluku još mora potvrditi Skupština, koja zasjeda krajem mjeseca, a s Radićeva su trga poručili kako se nadaju da će se njome spriječiti poskupljen­ja
POKRIVAT ĆE 85% PROSJEČNE SVOTE Odluku još mora potvrditi Skupština, koja zasjeda krajem mjeseca, a s Radićeva su trga poručili kako se nadaju da će se njome spriječiti poskupljen­ja
 ?? ?? MLADI GLUMCI Rok Juričić, Toni Kukuljica, Melody Martiškovi­ć, Ema Šunde i Damian Humski
MLADI GLUMCI Rok Juričić, Toni Kukuljica, Melody Martiškovi­ć, Ema Šunde i Damian Humski

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia