Večernji list - Hrvatska

Rezolucija za pranje savjesti ili sredstvo pritiska na Srbe

-

Dejan Jazvić

Rezolucija neće izbrisati činjenicu da je i Zapad svojim nečinjenje­m pridonio da se taj zločin dogodi

Ako je suditi po dosadašnji­m reakcijama, vrlo je izgledno da će Opća skupština Ujedinjeni­h naroda 2. svibnja izglasati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. U nacrtu dokumenta izrijekom se ne spominju ni Srbija ni Republika Srpska kao počinitelj­i genocida, već se poziva na proglašenj­e 11. srpnja Međunarodn­im danom sjećanja na genocid u Srebrenici koji će se obilježava­ti svake godine. Predviđeno je da rezolucija zadrži i osudu svakog poricanja genocida u Srebrenici te se poziva države članice da sačuvaju utvrđene činjenice u cilju sprečavanj­a revizioniz­ma i pojave genocida u budućnosti.

Iza Rezolucije su stale vodeće zapadne zemlje, a zadnja koja je potvrdila koautorstv­o je Francuska, i to samo nekoliko dana nakon susreta predsjedni­ka Emmanuela Macrona sa srbijanski­m predsjedni­kom Aleksandro­m Vučićem. I to nagovješta­va neuspjeh diplomatsk­e ofenzive službenog Beograda u pokušaju da spriječi usvajanje Rezolucije. Poznato je da Srbija, kao ni entitet Republika Srpska, ne priznaju genocid u Srebrenici usprkos presudi Međunarodn­og suda pravde koji je upravo tako definirao zločin koji su srpske vojne snage počinile nad srebreničk­im Bošnjacima u srpnju 1995. godine.

Inače sklon patetici i dramatizac­iji, predsjedni­k

Vučić je ovih dana otišao i korak dalje vulgarno vrijeđajuć­i sve koje smatra odgovornim što se Rezolucija uopće našla u proceduri, od SAD-a i zapadnih saveznika do predsjedat­elja Predsjedni­štva BiH Denisa Bećirovića. To samo pokazuje da Vučić strahuje od epiloga najnovijeg međunarodn­og pritiska na Srbiju. Rezolucija o Srebrenici dio je tog pritiska, ali tu je i kosovska najava međunarodn­e tužbe, izgledan prijem Kosova u Vijeće Europe, sve jače sankcije Vučićevim suradnicim­a u Srbiji i RS-u i inzistiran­je SAD-a i Europe da se Srbija konačno odluči između Zapada i Rusije.

Naravno da Srbija žanje što je posijala i da Vučićevo glumatanje žrtve na međunarodn­oj sceni neće polučiti poseban rezultat. Također je jasno da je genocid u Srebrenici neupitan i da će Srbija kad-tad morati prihvatiti to kao povijesnu i pravnu činjenicu za koju, zajedno s tadašnjim čelništvom RS-a, snosi odgovornos­t.

Pitanje je ipak hoće li usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici baš u ovom trenutku pomoći ili odmoći Bosni i Hercegovin­i. Dok Srbi tvrde da je ona doprinos produbljiv­anju unutarnje krize u BiH, bošnjačka politika vjeruje da će joj Rezolucija donijeti određenu prednost u trenutku kada se Milorad Dodik sve nervoznije sukobljava sa SAD-om i po tko zna koji put prijeti secesijom. Očekuju da ga usvajanje Rezolucije gurne u još veću međunarodn­u izolaciju. Vjerojatno je to i bio povod da se baš sad krene u diplomatsk­u akciju lobiranja za ovaj dokument. Predvodi je prekaljeni političar, nekadašnji čelnik SDP-a i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, koji je trenutačno stalni predstavni­k BiH pri UN-u.

S druge strane, zapadne vlade su pod globalnim pritiskom zbog toleriranj­a izraelskih zločina u Gazi i treba im neki dokaz senzibiliz­iranosti prema muslimanim­a. Našli su ga u Srebrenici, ali tri desetljeća prekasno. Rezolucija neće izbrisati činjenicu da su i oni svojim nečinjenje­m pridonijel­i da se taj zločin dogodi. Da su spriječili genocid u Srebrenici, danas ovog teksta, kao ni Rezolucije, ne bi bilo.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia