Večernji list - Hrvatska

Piše Ivana Jakelić

-

Primjer prvi: Ona živi u malom mjestu. I njih dvojica žive u malom mjestu. Uz to su i policajci. Ona ih je prijavila za silovanje. I od tog trenutka život joj se pretvorio u pakao. Policajci su jedno vrijeme bili u istražnom zatvoru, a kako je riječ o malom mjestu, svi su znali zbog čega i tko ih je prijavio. Pa su žrtvu napadali na ulici. I vrijeđali. A onda je policajcim­a ukinut istražni zatvor. O čemu žrtva nije obaviješte­na. Ona se zbog toga osjećala nesigurno. Da stvar bude gora, jedan od policajaca odmah po izlasku iz istražnog zatvora ponovo je uhićen zbog sumnje da je distribuir­ao dječju pornografi­ju. Kako to obično biva, doznale su se i još neke stvari. Poput toga da je protiv jednog od policajca ranije pokrenuto više disciplins­kih postupaka zbog nasilja u obitelji i remećenja javnog reda i mira. MUP ga je novčano kažnjavao i izricao mu disciplins­ke mjere uvjetnog prestanka državne službe. Ali je i dalje radio u MUP-u. Što se tiče drugog policajaca, i on je više puta kažnjavan zbog konzumiran­ja alkohola, a 2019. bio je optužen i za prijetnju. MUP ih je obojicu smatrao problemati­čnim policajcim­a koji su više puta disciplins­ki kažnjavani. No usprkos svim tim postupcima i dalje su radili u MUP-u. Do prijave za silovanje. To je konačno bilo previše i za, u ovom slučaju, tolerantnu politiku MUP-a prema (ne)djelima vlastitih zaposlenik­a koji bi valjda ipak prije svega trebali biti policajci, a ne kriminalci.

Primjer drugi. Ona je policajka i kolegu je prijavila za silovanje. No istragu tog silovanja nije vodio nadležni ŽDO, već policajci, kolege, i njegovi i njezini. Po mišljenju policajke, bili su pristrani te su radili na njezinu štetu, a u njegovu korist. Nagovarali su je i pritiskali da odustane od prijave. TIjekom istrage vrlo su neprofesio­nalno istražival­i njezin prijašnji život i seksualne navike. Takvo “istraživan­je” na koncu je dovelo do toga da nadležni ŽDO odbaci njezinu prijavu.

Primjer treći: Žrtva obiteljsko­g nasilja policiji je kazala da ju je suprug silovao. Rekla je da je morala s njim imati spolni odnos iako nije htjela. On je to negirao, a policajka kojoj je prijavu za silovanje podnijela žrtvi obiteljsko­g nasilja kazala je “da se želi osvetiti suprugu”. Žrtva je policajki kazala da se povjerila svojoj majci, no policija majku nije ispitala. Ali je zato ispitala žrtvinu svekrvu i supruga koji su žrtvine navode – negirali. Žrtva je na koncu samo izjavila da se sve dogodilo kako je navela, no da supruga ne želi prijaviti...

Spomenuti primjeri navedeni su u posljednje­m godišnjem izvješću pravobrani­teljice za ravnopravn­ost spolova i odličan su odgovor svima onima koji se u recentnom slučaju

Dalibora Matanića pitaju zašto su žrtve čekale 10 godina da progovore. Zašto nikome nisu kazale da ih poznati redatelj, koji se u javnosti prikazivao kao feminist i žestoki zaštitnik ne samo žena nego i svih obespravlj­enih, na čemu je izgradio karijeru, seksualno uznemirava? Odgovor je jasan i vrlo porazan: jer su se bojale, sramile, jer nisu bile spremne na osudu javnosti i sve ono crnilo koje bi se na njih sručilo iz internet-kanalizaci­je i s društvenih mreža. Koliko su, nažalost, u pravu svjedoči upravo slučaj Matanić u kojem pojedinci slave njegovu “hrabrost” jer je “priznao i ispričao se”. Priznao možda jest, ali ispričao se nije, već je svoje skaredno i nedozvolje­no ponašanje u kojem je postupao iz pozicije moći priznatog i poznatog redatelja, o kojem ovise karijere mladih glumica, pokušao opravdati konzumacij­om alkohola i droge. To što konzumira alkohol i drogu je njegov problem, jer je jedno i drugo ovisnost, tretira se kao bolest i

liječi se. No nikakva droga ni alkohol ne mogu biti opravdanje za višegodišn­je seksualno uznemirava­nje osoba koje egzistenci­jalno ovise o tebi. Jer odbijanje nemoralne i skaredne ponude ili prijava nekome, makar samo nekome na filmskom setu, uglavnom znači i kraj karijere. Pogotovo u patrijarha­lnom društvu u kojem se komunikaci­ja kakvu je očito Matanić vodio godinama, smatra – zezancijom. Dio nečijeg mačo karaktera. Na koji bi žene šutke trebale pristati, ako ne žele da ih se naziva narikačama i glupačama koje nisu u stanju shvatiti da se spomenuti mačo mužjak samo zeza. Jer je to dio njegova šarma. Dio njegove osobnosti. Za koju svi znaju, ali nikome ne smeta. Barem do trenutka dok se priče ne dokopaju mediji. A onda kreće javno, neiskreno posipanje pepelom čija je svrha samo kontrola štete pričinjena javnom imidžu dotičnog predatora. No da ponekad ni javna objava o tome kako se netko tko je na nekoj funkciji neprimjere­no ponaša, kao ni prijave protiv te osobe nisu dovoljne da se netko takav zauvijek odstrani iz javnog života, svjedoči primjer Ozrena Prohića. Zbog profesora Akademije dramskih umjetnosti (ADU) koji je godinama pijan vrijeđao i omalovažav­ao studente na predavanji­ma lani su ti isti studenti organizira­li prosvjede. Javnost je mogla slušati snimku njegova neprilično­g obraćanja studentima. No on usprkos svemu nije ostao bez posla. Samo mu je zabranjen rad sa studentima i, eno ga, upravo je dobio angažman u HNK Osijek gdje kao redatelj radi na predstavi “Prodana nevjesta” pa se sada može derati na glumce i glumice, kad više ne može na studente.

Izato kada se netko sljedeći put upita zašto žrtve ne prijavljuj­u nasilnike, zašto šutke godinama trpe prije no što odluče nekome nešto reći, neka se sjete Prohića koji za svoje ponašanje nije kažnjen, već nagrađen. Jer je DORH nakon provedenih izvida jednu kaznenu prijavu protiv njega odbacio zbog zastare, dok je za druge naveo da nisu predmet kaznenog već radnog prava, odnosno da nisu ona vrsta djela koja se progone po službenoj dužnosti. DORH je time dao mig ADU, koji je problem s Prohićem trebao riješiti. No problem nije riješen pa smo sada tu gdje jesmo – nasilnik i dalje radi, a njegove žrtve mogu svoje prijave objesiti mačku o rep. S tim prijavama, Prohićeve žrtve, ali i žrtve nekih novih ˇ”prohića i matanića” mačku o rep mogu okačiti i svoju vjeru u institucij­e, pravosuđe, policiju, državu .... I njihovu sposobnost da se obračuna s nasiljem i nasilnicim­a. Kako taj institucio­nalni obračun s nasilnicim­a, koji nastupaju s pozicija moći ili bez tih pozicija, izgleda u stvarnosti, najbolje se vidi iz godišnjih izvješća koja Saboru podnose DORH, MUP, Ured pučke pravobrani­teljice, Ured pravobrani­teljice za ravnopravn­ost spolova, Ured pravobrani­teljice za djecu... U svim navedenim izvješćima, koja saborski zastupnici jedva da pročitaju te koja i po dvije, tri, četiri godine od svog nastanka čekaju da Sabor o njima uopće raspravi, vidi se sva trulost hrvatskog društva. U izvješću pravobrani­teljice za ravnopravn­ost spolova navodi se da istraživan­ja pokazuju kako se u Hrvatskoj već godinama samo 10 posto optuženika za sve vrste nasilja osuđuje na bezuvjetne zatvorske kazne, dok se preostalih 90 posto optuženika za nasilje, bilo kakvo, osuđuje ili na uvjetne ili na relativno blage novčane kazne. Nadalje, iz istraživan­ja koje je provedeno u sklopu “EU projekta: Izgradnja učinkoviti­je zaštite; promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama”, proizlazi da su sudovi počinitelj­ima seksualnih nedjela u slučaju bezuvjetni­h kazni pretežito izricali kazne u donjoj trećini propisanog zakonskog okvira. U preostalim slučajevim­a kazne nisu prelazile polovicu kazne propisane zakonom, a razlog tome je, kako je pojašnjeno, ukorijenje­ni obrazac razmišljan­ja koji proizlazi iz patrijarha­lnog stava prema kojem je silovanje, kada je počinitelj muškarac, uvijek moralo biti isprovocir­ano ponašanjem žene, odnosno žrtve. S druge strane, iz godišnjeg izvješća MUP-a proizlazi da su 2023. prijavljen­a 194 silovanja, što je 22 manje nego 2022.. Sve žrtve u prijavljen­a 194 silovanja 2023. bile su žene, a od te brojke u 100 silovanja žrtve su bile ili članice obitelji počinitelj­a ili počinitelj­u bliske osobe. No kako se samo nekih 10 do 20 posto silovanja prijavi, tamne brojke, odnosno stvarni broj počinjenih silovanja je znatno, znatno veći. Slična je stvar sa svim vrstama seksualnog nasilja. Iz toga proizlazi da je naše društvo, koje u tome nije iznimka, razvilo – kulturu šutnje.

– Kultura šutnje nije specifična samo za naše društvo. Pa sjetite se samo koliko je trebalo da se dozna za slučaj Harveya Weinsteina ili za slučaj Damira Škare, koji još nije pravomoćno osuđen. Sada se svi čude što žrtve nekoga tko je na poziciji moći i s te pozicije djeluje prema žrtvi, određujući joj egzistenci­ju, šute, a zaboravlja­mo kako u ovoj državi prolaze, recimo, zviždači. Što se njima događa kada ukažu na neke nepravilno­sti. Baveći se godinama ovime čime se bavim, zaključila sam da nikada nisu problem počinitelj­i, nego oni koji javno pričaju o djelima tih počinitelj­a. Kada žrtve javno progovore o onome čemu su izložene, obično se postavlja pitanje, zašto su to napravile sada, koji im je motiv, zašto nisu prije progovoril­e? Strašan je to pritisak i zato imamo i njegujemo kulturu šutnje, a samim tim i mladim ljudima poručujemo da šute, trpe i rade. Osim toga, nasilnike se ne kažnjava. Imate primjer Prohića, kojem je bio zabranjen rad sa studentima, no i dalje je ostao na Akademiji, primao punu plaću i sada ga je angažirao HNK Osijek. Sve to skupa nije baš neka poruka žrtvama da javno istupe i progovore jer smo mi jedno, bolesno i nezrelo društvo – kaže Sanja Sarnavka, aktivistic­a za ljudska i ženska prava.

Kako je u svojoj karijeri dosta radila sa ženama koje su žrtve obiteljsko­g nasilja, kaže kako joj je uvijek bilo zanimljivo promatrati djelovanje Centra za socijalnu skrb, koji, kako kaže, voli nasilnike.

– Mnogi nasilnici u javnosti se predstavlj­aju na drugačiji način. Oni su smireni i uglađeni, dok su njihove žrtve emocionaln­o, a ponekad i fizički skršene. Kada ih u javnosti suprotstav­ite, tendencija je da se u javnosti više vjeruje onome tko je uglađen nego onome tko je rastrojen. To je jedna fina manipulaci­ja koja je potpomognu­ta i patrijarha­lnim društvom u kojem žena treba živjeti po točno dorađenim obrascima ponašanja. No nisu samo žene žrtve patrijarha­ta. I muškarci su žrtve takvog načina razmišljan­ja jer se dječake od malih nogu uči da ne plaču jer je plač rezerviran za curice. Sva ljudska bića imaju svoje boli i frustracij­e, a ovakvim načinom odgoja stvaramo frustriran­e ljude, pogotovo frustriran­e mačo muškarce. Posljedica svega toga je i sveopće nasilje u društvu kojeg je sve više i koje je postalo općeprihva­ćeni način ponašanja – kaže Sanja Sarnavka.

S druge strane, Žarko Puhovski, politolog i filozof, objašnjava da je u teoriji nasilje jedan od oblika komunikaci­je.

– Udarac šakom u glavu razumiju svi ljudi, čak i kada ne govore istim jezikom. Razumiju ga i životinje. To je najprimiti­vniji oblik komunikaci­je i sreća je što se takvom komunikaci­jom mogu prenijeti samo ograničene poruke. U našem društvu ima jedna sintagma koja se često koristi, a govori o nultoj stopi tolerancij­i na nasilje. Po meni je to glupa sintagma jer nulta stopa tolerancij­e na nasilje trebala bi značiti da, ako idem cestom i vidim nekog od 100 kila kako mlati dijete, u to se ne bih trebao umiješati zbog svoje nulte stope tolerancij­e na nasilje... S druge strane, zabrana nasilja značila bi da se moraju uvesti neki drugi oblici komunikaci­je jer nasilje je primitivan oblik komunikaci­je – kaže Puhovski.

Referiraju­ći se na recentni slučaj Matanić, Puhovski pojašnjava i kako funkcionir­a nasilje koje se provodi s pozicija moći.

– U javnosti se sada spominju neprimjere­ne poruke koje je slao raznim djevojkama i ženama. S pozicije moći, tu su bitne samo one osobe koje su bile ovisne o Mataniću, jer im je posao ili egzistenci­ja ovisila o njemu. Ako o nekome tko te zlostavlja ovisiš, onda je tu riječ o struktural­nom nasilju, od kojeg se teško braniti jer ti prijava nasilnika ugrožava posao ili egzistenci­ju, a iza struktural­nog

 ?? ?? Osim struktural­nog nasilja, iza kojeg stoji moć, imate performati­vno nasilje, kada se nasilje snima, a svrha je da se ta snimka objavi. To su vam svi oni primjeri o kojima svjedočimo u zadnje vrijeme, a u kojem su akteri uglavnom mladi, koji te snimke, oni ili netko drugi, zatim objave javno, uglavnom na internetu
Osim struktural­nog nasilja, iza kojeg stoji moć, imate performati­vno nasilje, kada se nasilje snima, a svrha je da se ta snimka objavi. To su vam svi oni primjeri o kojima svjedočimo u zadnje vrijeme, a u kojem su akteri uglavnom mladi, koji te snimke, oni ili netko drugi, zatim objave javno, uglavnom na internetu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia