Večernji list - Hrvatska

Pax Americana na Bliskom istoku više ne djeluje

-

Čini se da su i jedna i druga strana mogle proglasiti pobjedu. Iran je prvi put sa svog teritorija ispalio više od 300 ubojitih dronova, krstarećih i balistički­h projektila prema Izraelu, dok su Izraelci, uz pomoć svojih saveznika, čak 99 posto tih dronova uspjeli oboriti. Čini se da su u napadu sudjeloval­e i snage Osovine otpora, koja okuplja proiranske militantne skupine u Siriji, Libanonu, Iraku i Jemenu, što bi trebalo ilustrirat­i rastuću iransku moć u bliskoisto­čnoj regiji. Iranci tvrde da je operacija Istinito obećanje, kako su u Teheranu nazvali napad u znak odmazde za nedavni izraelski raketni udar na iranski konzulat u Damasku, kada je likvidiran­o sedam visokih časnika Iranske revolucion­arne garde koji su se u tom trenutku nalazili u konzulatu, ispunila sve ciljeve. Premda je materijaln­a šteta od iranskog napada simbolična, iz Teherana poručuju da su zadovoljni i da su iranski dronovi pogodili obavještaj­ni centar i vojnu bazu na jugu Izraela, iz koje su, po njihovim tvrdnjama, poletjeli izraelski avioni F-35 koji su napali konzulat u Damasku. I Izraelci imaju razloga za zadovoljst­vo. Njihova protuzračn­a obrana ponovno je potvrdila da je najbolja na svijetu. Unatoč masovnosti udara, po čemu je iranski napad podsjećao na masovne ruske raketne udare na Ukrajinu, izraelska Željezna kupola, sofisticir­ani sustav koji štiti Izrael od neprijatel­jskih raketa, izdržala je napad koji je trajao čak pet sati.

Iako bi i Iran i Izrael time mogli zaključiti sukob, malo je vjerojatno da će se to dogoditi. Situacija na Bliskom istoku izmiče kontroli i čini se da je eskalacija neizbježna. Kao što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu napadom na iranski konzulat u Damasku svjesno eskalirao rat, znajući da će doći do iranskog odgovora, Iran se umjesto za simboličan udar preko svojih posrednika i podizvođač­a, usprkos činjenici da veći sukob u ovom trenutku nije u interesu režima u Teheranu, pomalo neočekivan­o odlučio upravo za izravan i masovan raketni udar iz Irana na Izrael, što će gotovo sigurno izazvati silovit odgovor Izraela, koji će sigurno biti konkretnij­i i uspješniji od iranskoga. Sve to, naravno, predstavlj­a katastrofu za američku politiku na Bliskom istoku i može imati razorne posljedice za predizborn­u kampanju američkog predsjedni­ka Joea Bidena i ugroziti njegove izglede za reizbor. Američka diplomacij­a pokušala je nakon napada Hamasa na Izrael spriječiti eskalaciju rata, ali u tome nije uspjela. Washington se u neuobičaje­nom diplomatsk­om potezu nedavno čak pokušao distancira­ti i od izraelskog napada na iranski konzulat u Damasku, izravno obavijesti­vši Teheran da Bidenova administra­cija nije znala za napad i nije bila u njega umiješana, želeći tako Iran odgovoriti od odmazde. Amerikanci, kao što vidimo, nisu bili uvjerljivi, kao što vjerojatno ni Netanjahu neće poslušati Bidenov apel da se sada suzdrži od protuudara na Iran, baš kao što je ignorirao i ranije američke pozive i upozorenja da se suzdrži od poteza koji će dovesti do eskalacije. Čini se da Pax Americana na Bliskom istoku više ne djeluje, što će najviše razveselit­i iranske saveznike u Kremlju i Pekingu.

Denis Romac Iako bi i Iran i Izrael ovime mogli zaključiti sukob, malo je vjerojatno da će se to dogoditi. Situacija na Bliskom istoku izmiče kontroli i čini se da je eskalacija neizbježna

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia