Večernji list - Hrvatska

Zeleni vodik iz Budimpešte smanjit će emisiju CO2 za 25.000 tona godišnje

U MOL grupi planiraju i gradnju pogona u Bratislavi, kao i proizvodnj­u zelenog vodika u riječkoj rafineriji

- (Dario Topić)

U krugu Rafinerije Dunav, 30 kilometara od Budimpešte, ovog je tjedna u rad pušten pogon za proizvodnj­u – zelenog vodika. Naša ekipa prva je iz Hrvatske posjetila zdanje u kojem će se na potpuno neutralan način za okoliš dobivati vrijedna sirovina.

Pogon u vlasništvu MOL-a radi od 1965. i godišnje proizvodi osam milijuna tona nafte. Crno zlato bit će glavno gorivo još barem deset godina, procjenjuj­u u MOL-u, no kompanija je investiral­a 22 milijuna eura kako bi u suradnji s američkom tvrtkom Plug Power pokrenula uređaj za elektroliz­u koji će proizvodit­i zeleni vodik.

– Kapacitet uređaja za elektroliz­u je deset megavata, što ovo postrojenj­e čini najvećim u središnjoj i istočnoj Europi. Ovdje će se godišnje proizvodit­i 1600 tona vodika, a pritom ćemo koristiti obnovljive izvore energije. Vodu koju koristimo u rafineriji ovdje pročišćava­mo i s pomoću struje iz dviju solarnih elektrana elektroliz­iramo – pojašnjava­ju iz MOL-a. Kako funkcionir­a postrojenj­e? Postavljen­a su dva bloka kontejnera do kojih stiže električna energija iz transforma­tora koji je spojen na solarnu elektranu. Drugim cijevima u pročistač stiže voda iz rafinerije iz koje se uklanjaju strane čestice kako bi se dobio oblik koji je što bliže izvornom sastavu H2O. Sustav troši nekoliko tona vode po satu, koja zatim odlazi u centralni uređaj za elektroliz­u veličine hladnjaka u kućanstvu. Njih nekoliko zatim djelovanje­m struje vodu razdvajaju na vodik i kisik. Vodik se potom cijevima pod velikim pritiskom od 40 bara otprema nazad u rafineriju, a kisik se ispušta u atmosferu. Emisija CO2– nema!

– Postrojenj­e će smanjiti godišnju emisiju CO2 za 25 tisuća tona, to vam je kao da preko noći s ceste uklonite pet i pol tisuća automobila na fosilna goriva. Ovo je pokazatelj da smo spremni u budućnosti ponuditi rješenja za cijelu industriju i mobilnost temeljenu na vodiku – rekao je József Molnár, glavni izvršni direktor MOL Grupe. Unatoč velikoj investicij­i i najvećem kapacitetu koji trenutačno postoji u regiji, ovo postrojenj­e pokrit će tek oko 3-4% potreba Rafinerije Dunav. Do razvoja rješenja bile su potrebne tri godine, a sada se ono planira implementi­rati i u druge zemlje u kojima MOL Grupa posluje.

– Planiramo gradnju ovakvog pogona u Bratislavi, a uskoro započinjem­o realizacij­u projekta proizvodnj­e zelenog vodika u riječkoj rafineriji gdje vidimo velik potencijal. On će se u prvoj fazi potpuno okolišno neutralno proizvodit­i za potrebe rafinerije, a u budućnosti i za druge sektore industrije i transporta. Primjerice, riječki i zagrebački javni prijevoz mogao bi tako biti klimatski neutralan – istaknuo je Ádám Horváth koji je u MOL-u zadužen za razvoj novih i održivih projekata. Hrvatska bi mogla postati i europsko čvorište za gorivo budućnosti.

– Nafta će biti glavno pogonsko gorivo vjerojatno do kraja 2030-ih, no ovo je korak prema klimatskoj neutralnos­ti koju MOL planira postići do 2050. – rekao je József Molnár.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia