Večernji list - Hrvatska

Most bi ljude iz javnog sektora selio u privatni

125.000 radnih mjesta popunit će strani radnici, povratnici i radno neaktivni, smatra Habijan, dok Bakić tvrdi da država nema plan

- (Paula Hađur)

Kako kontrolira­ti priljev stranih radnika, koje su glavne kočnice razvoja te treba li državne tvrtke poput HEP-a privatizir­ati, teme su oko kojih se jučer sučelilo petero kandidata parlamenta­rnih izbora. U studiju Večernji TV-a, a ispred glavnog urednika i direktora Poslovnog dnevnika Vladimira Niševića, gostovali su ministar gospodarst­va Damir Habijan (HDZ), Zvonimir Troskot (Most), Damir Bakić (Možemo), Josip Tica (SDP) i Daniel Spajić (Domovinski pokret).

Kandidati su tako izložili svoj plan za gospodarst­vo, a velika važnost pridodala se upravo energetsko­j tranziciji. Bakić je tako naveo kako je nužna sveobuhvat­na zelena transforma­cija, dok je Tica spomenuo problem industrije kao glavnog zagađivača zbog zastarjele opreme. Habijan ključ za sljedeće razdoblje vidi u administra­tivnim rasterećen­jima i smanjenju parafiskal­nih i neporeznih davanja.

tko će popuniti 125.000 radnih mjesta koja se planiraju, prema projekcija­ma HDZ-a, otvoriti do 2028.? Habijan smatra kako će to svakako biti strani radnici, ali i povratnici te radno neaktivno stanovništ­vo. Da plana po pitanju primanja radnika nema, smatra Bakić koji je objasnio da država nema ni uvid u strukturu stanovništ­va koje dolazi. Dok Troskot kaže da Most vidi potencijal u Latinskoj Americi, Spajić smatra da je za hrvatsko iseljeništ­vo kasno.

– Svi radnici koji su otišli se neće vratiti – mišljenja je Spajić. Preoptereć­en javni sektor kao veliki problem vidi Troskot koji je objasnio kako bi se određenim programima trebalo preseliti ljude iz javnog sektora u privatni, na što ga je Habijan upitao kako misli da će državna uprava raditi posao na razini zadatka.

Govoreći o privatizac­iji državnih tvrtki, sve stranke složile su kako do privatizac­ije HEP-a neće doći. Tica tu navodi kako je bespredmet­no raspravlja­ti o toj temi jer HEP kao monopol ne funkcionir­a na prirodnom tržištu, dok Troskot rješenje vidi u primjeru Rumunjske koja je javna poduzeća stavila na burzu u vidu fonda, a zadržala vlasništvo.

– Upravljanj­e državnim tvrtkama doživljava se kao izborni plijen. Ako idete nabrajati državne tvrtke, tko tamo upravlja? Ljudi sa stranačkom iskaznicom. Moramo dovesti najkvalite­tnije ljude – poručio je Bakić kao rješenje za upravljanj­e državnim tvrtkama.

Tica smatra da je politički konsenzus po pitanju gospodarst­va moguć među svim političkim opcijama, no isključivo za politike za koje znamo da koriste zemlji. Dok Habijan za idući mandat najavljuje nastavak sigurne i konzistent­ne politike,Troskot je naveo primjer Singapura koji je ostvario enorman napredak zahvaljuju­ći politici suzbijanju korupcije.

Tica: Politički konsenzus po pitanju gospodarst­va moguć među svim političkim opcijama za politike koje koriste zemlji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia