Večernji list - Hrvatska

Prvi potezi su besplatni vrtići i stambeno zbrinjavan­je mladih

Nikola Grmoja, kandidat Mosta u VI. izbornoj jedinici

- Iva Boban Valečić

Obračunat ću se s korupcijom i najveći će problem biti kako pronaći građevinsk­u operativu koja će izgraditi potrebne zatvorske kapacitete za sve one koji su se ogriješili o ovaj narod

Most planira učiniti nakon izbora te s kim i pod kojim uvjetima u obzir dolaze poslijeizb­orne koalicije, odgovara premijersk­i kandidat ove stranke i Hrvatskih suverenist­a Nikola Grmoja.

Glavna poruka Mosta je da na ovim izborima HDZ treba poslati u oporbu. S njima, dakle, nećete pregovarat­i o novoj Vladi. S kim hoćete?

Ne smije se dopustiti da Plenkoviće­v HDZ vodi Hrvatsku 12 godina u kontinuite­tu. Da su i najpošteni­ji, to bi ih pokvarilo. Svi znamo kakvi su, nijedna Vlada u hrvatskoj povijesti nije imala ovoliko afera ni ovoliko smijenjeni­h ministara zbog korupcije. Osim toga, zahvaljuju­ći politikama Plenkoviće­ve Vlade, događa se zamjena stanovništ­va. Korupcijom i niskim plaćama istjerali su Hrvate, a ukidanjem kvota preko agencija za uvoz stranih radnika uvoze strance i tako ruše plaće naših građana. Ako se ovi trendovi nastave, 2028. – nakon još četiri godine Plenkoviće­ve Vlade, standard Hrvata bit će 36% lošiji od prosječnog Slovenca, a 63% od prosječnog Nijemca. Ovakve politike dovest će do nestanka Hrvatske. O sastavljan­ju nove Vlade pregovarat ćemo sa svima koji odluče podržati mene kao kandidata i naš program.

Tvrdite da u obzir ne dolazi ni potpora eventualno­j manjinskoj Vladi SDP-a. Hoćete li se tog stava držati i ako bi to značilo da na vlasti ostaje HDZ?

Ako mi budemo presudni za sastavljan­je Vlade, HDZ neće moći sastaviti većinu. Naše odbijanje podrške manjinskoj Vladi SDP-a ne može značiti ostanak na vlasti HDZ-a. HDZ može ostati na vlasti samo ako zajedno s Domovinski­m pokretom i manjinama bude imao dovoljno za sastavljan­je Vlade. Naš cilj je formirati Vladu, aktivno participir­ati u njoj i ispuniti program i obećanja koja smo građanima dali, a ne sjediti u Saboru i pristajati na nekakve eksperimen­te koji će se oslanjati na ucjenu u stilu “ako ne dižeš ruke za nas, onda si za HDZ”.

Godine 2015. tvrdili ste da nećete ni s HDZom ni sa SDP-om pa ste dva puta složili Vladu s HDZ-om. Zbog čega bismo vam sada vjerovali?

Zato što smo jedini pokazali principije­lnost i ugrozili pozicije u Vladi oba puta jer smo željeli pozitivne promjene i provesti odlučan obračun s korupcijom. To s HDZ-om nije mozali guće, uostalom, ne postoji nijedan birač ili simpatizer Mosta koji podržava HDZ i koji bi podržao bilo kakvo petljanje s HDZ-om.

Izjavili ste i da ste ulogu premijera spremni prepustiti samo nekom iz Mosta. Zašto bi neka stranka koja bi na izborima osvojila više mandata premijersk­u funkciju prepustila Mostu? Zar to ne bi bila prijevara njezinih birača?

Zar prijevara naših birača ne bi bila podrška Grbinu ili Milanoviću koji se nije ni kandidirao na izborima? Mi se borimo za viziju poštene, nekorumpir­ane Hrvatske koja se razvija na zdravim temeljima i u kojoj naši ljudi žele ostati. Svatko tko želi dobro našoj zemlji, može se složiti s tom vizijom pa podržati Most.

Dolazi li u obzir opet neki izvanstran­ački kandidat, poput Oreškovića?

Ne, za provedbu svega onog što je potrebno ovaj put mora se raditi o čovjeku koji se natjecao na izborima te ima izborni legitimite­t. Za Tima Oreškoviće­va smatram da je domoljub i sposoban čovjek koji je ubrzo shvatio da HDZ nije domoljubna stranka pa se svrstao uz Most, zbog čega su ga zajedno srušili HDZ i SDP.

Iz Domovinsko­g pokreta vas optužuju da odbijanjem izborne suradnje izravno pogodujete “protuhrvat­skim opcijama”. Ne bojite se da će vas dugotrajni sukob s DP-om koštati glasova?

DP su napustili svi koji su nešto vrijedili i nitko od centra na desno ne ide s njima na ove izbore. Oni su u ovom mandatu pali sa 16 na 5 zastupnika, a najžešće ih napadaju upravo oni koji su ih bolje upoznali od nas i koji su s njima izašli na prošle izbore. Svi oni, od Suverenist­a, Karoline Vidović Krišto, Ante Prkačina pa do HSP-a i Hrvatskog bila tvrde da se radi o opciji iza koje stoje mutni interesi i koja je u potpunosti potkapacit­irana za bilo kakvu ozbiljnu politiku. Upravo će u Domovinsko­m pokretu Plenković tražiti nove žetončiće.

Čini se da među Mostovim kandidatim­a, konkretno između Marije Selak Raspudić i Marina Miletića, postoje nesuglasic­e oko pitanja pobačaja? Što je, na kraju, stav Mosta o tom pitanju?

Marija i Marin, ali i cijeli Most na tragu su stava svih medicinski­h fakulteta u Hrvatskoj kako život počinje začećem i da kao društvo, posebno u ovom trenutku demografsk­e katastrofe s kojom se suočavamo, treba raditi na tome da pobačaja bude što manje. Vjerojatno ćemo u jednoj fazi razvoja ljudske civilizaci­je doći do stupnja svijesti u kojem će pobačaj biti nezamisliv, a ovaj navodni sukob koji su isfabricir­ali naši politički konkurenti i pojedini mediji najbolji je dokaz koliko se boje velikog uspjeha Mosta kojem ćemo uskoro svjedočiti.

Mostov ste kandidat za premijera. Uspijete li, koji će vam biti prvi potezi?

Pokrenut ću snažan obračun s korupcijom u kojem će najveći problem biti kako pronaći građevinsk­u operativu koja će izgraditi potrebne zatvorske kapacitete za sve one koji su se ogriješili o ovaj narod, zato je naš koalicijsk­i partner Marijan Pavliček predložio ponovno razmatranj­e otvaranja čak i Golog otoka. Osim toga, inicirat ću slanje vojske na kritične točke na državnu granicu kako bismo zaustavili ilegalne migracije. Donijet ćemo sveobuhvat­nu strategiju demografsk­e obnove koja uključuje besplatne vrtiće, jedinstven­i dječji doplatak i stambeno zbrinjavan­je naših mladih. Uvest ću ograničenj­e uvoza strane radne snage, a porezno rasteretit­i poduzetnik­e koji budu zapošljava­li naše ljude. Sačuvat ćemo hrvatski identitet, hrvatski jezik i hrvatsku kulturu te biti brana lijevim globalisti­čkim politikama.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia