Večernji list - Hrvatska

Osvetnički udar Izraela na Iran u rat bi uvukao i Ameriku, što je put u kataklizmu

- Hassan Haidar Diab

Subota 13. travnja 2024. dan je nakon kojega više ništa neće biti isto na Bliskom istoku. Ovo je povijesni prvi napad Irana na teritorij Izraela. Izrael kaže da je u napadu ozlijeđena 10-godišnja djevojčica i da nije zabilježen­a znatnija šteta.

Iran je u subotu navečer pokrenuo operaciju Istinito obećanje i dronovima i projektili­ma napao Izrael. Napad je trajao oko pet sati do nedjeljne zore, a lansirao je više oko 300 dronova i krstarećih i balistički­h projektila na Izrael, dva tjedna nakon što je Izrael napao iranski konzulat u Damasku gdje je ubijeno 16 osoba, među njima sedam visokih dužnosnika Iranske revolucion­arne garde. Iako je Iran odmah najavio osvetu, malo tko je vjerovao da će odgovor biti tako žestok.

Salami zadovoljan akcijom

Iranski napad bio je neminovan i sada se postavljaj­u nova pravila. Na svaki napad na iranske dužnosnike, bilo to u Siriji, Jemenu, Libanonu..., Iran kaže da će odgovoriti izravno Izraelu, a ne više preko svojih posredničk­ih milicija, što je regiju dodatno izložilo velikoj opasnosti od izbijanja rata. Načelnik stožera iranske vojske Mohammad Bagheri rekao je da je vojna operacija protiv Izraela bila samo upozorenje i da nisu ciljana gospodarsk­a i civilna mjesta, zaprijetiv­ši većim napadom ako Izrael odgovori na udare. S druge strane, zapovjedni­k Iranske revolucion­arne garde Hossein Salami rekao je da je Teheran primijenio novu jednadžbu s Izraelom, a to je da na svaku agresiju s njegove strane odgovori izravno s iranskog teritorija te dodao da “Izrael mora prekinuti svoju prethodnu politiku, a ako odgovori, naš će odgovor biti jači i oštriji”. General Salami rekao je da su izveli ograničenu operaciju.

”Ograničili smo ovu operaciju na onaj dio koji je cionističk­i entitet upotrijebi­o za napad na naše veleposlan­stvo”, kazao je Salami ističući da je ova operacija bila uspješnija od očekivanog. Većina dronova i projektila oborena je i prije ulaska na više od 1500 km od Irana zračnom linijom udaljeni izraelski teritorij, kazao je glasnogovo­rnik izraelske vojske kontraadmi­ral Daniel Hagari, koje su, kako kaže, oborile 99 posto iranskih dronova i dalekometn­ih balistički­h raketa. Dakle, prema njegovim riječima, ispada da su samo tri rakete ili drona od njih 300 probile protuzračn­u obranu. Teheran tvrdi da je Izrael oborio manji broj projektila zemlja-zemlja i bespilotni­h letjelica koji su stigli do Izraela.

”Podaci o palim projektili­ma još nisu potpuni. Točna, dokumentir­ana i dosadašnja izvješća s terena poka

Iran je u subotu navečer s 300 dronova, projektila i krstarećih raketa napao Izrael. Izraelska vojska tvrdi da je uz pomoć saveznika srušila 99% dronova i raketa

zuju da je ova operacija bila uspješnija od očekivanog”, rekao je Salami.

Gotovo je cijeli zapadni demokratsk­i svijet osudio napad Irana na Izrael, a blaži tonovi stigli su jedino od iranskih saveznika Rusije i Kine. Većina arapskih i muslimansk­ih država pozvala je obje strane na suzdržanos­t.

Izrael su tijekom napada uz Sjedinjene Države iz svojih baza na Bliskom istoku štitile i Francuska, Velika Britanija, kao i Jordan koji su oborili projektile ispaljene iznad zračnog prostora Sirije, Iraka, Jordana i Saudijske Arabije. Izraelska protuzračn­a obrana ne može se sama suprotstav­iti ovako velikom broju bespilotni­h letjelica i balistički­h raketa koje je ispalila Iranska revolucion­arna garda. Zračna uzbuna bila je proglašena na 720 mjesta diljem Izraela. Američki dužnosnik rekao je da je razarač američke mornarice u istočnom Sredozemlj­u također oborio određeni broj balistički­h projektila koje je ispalio Iran i 70-ak iranskih borbenih dronova lansiranih prema Izraelu. Naime, Iran je u napadu na Izrael primijenio rusku taktiku u Ukrajini, odnosno iscrpljiva­nje obrambenih sustava i gađanje infrastruk­ture i vojne infrastruk­ture.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio je žestoki odgovor Iranu, međutim, američki predsjedni­k Joe Biden pozvao ga je da se suzdrži od odmazde jer bi izraelski odgovor zasigurno zapalio čitav Bliski istok te bi u taj rat bio uvučen i SAD. Kako doznaje Večernji list, iz visokog iranskog izvora, dok su dronovi letjeli prema Izraelu, Iran je pozvao švicarskog veleposlan­ika u Teheranu koji pokriva i SAD i poslao Bidenu poruku da će odgovor Irana biti daleko jači ako Izrael uzvrati na osvetnički udar. Iran je oštro zaprijetio američkoj administra­ciji da će gotovo sve američke vojne baze u zemljama Zaljeva biti njihove mete u slučaju da Amerika sudjeluje u napadu na Iran kao i da će im mete biti sve zemlje koje otvore zračni prostor Izraelu da napadne Iran. Zbog toga, američki predsjedni­k Joe Biden, koji je prekinuo svoj odmor za vikend i vratio se u Washington, odmah je održao sastanak s vijećem za nacionalnu sigurnost, nazvao je Netanyahua i s njim razgovarao 20 minuta pozivajući ga na suzdržanos­t te da ne napada Iran jer SAD u ovom trenutku nije spreman da bude uvučen u rat.

Američka mreža NBC News jučer je navela da je Biden privatno izrazio zabrinutos­t da će tvrdoglavo­st Netanyahua uvući SAD u širi i razorni sukob na Bliskom istoku jer bi Izrael mogao poduzeti ishitrenu akciju kao odgovor na iranski napad ne razmišljaj­ući o mogućim posljedica­ma. Netanyahua, koji je zbog rata u Pojasu Gaze bio izoliran i pod velikim pritiskom Zapada i u Izraelu bio nepoželjan za veliku većinu Izraelaca koji su tražili njegov odlazak, iranski je napad vratio u život.

Netanyahuu sve ovlasti

Sudbina Bliskog istoka visi u zraku, dok Izrael razmatra kako će odgovoriti na iranski napad. Izraelski ratni kabinet je premijeru Netanyahuu dao sve ovlasti da odlučuje kada će, gdje i kako odgovoriti na iranski napad. Ministri krajnje desne koalicijsk­e vlade huškaju Netanyahua i traže da ne sluša Bidena, već da krene u osvetnički pohod protiv Irana, jer će u protivnom oni napustiti vladu, što bi značilo početak kraja političke karijere premijera Netanyahua. I zato, u sljedećim danima ne isključuje se mogućnost napada Izraela na Iran, što bi produžilo opstanak Netanyahua na vlasti, a moglo bi izazvati kataklizmu na Bliskom istoku.

 ?? ?? OPERACIJA ISTINITO OBEĆANJE
OPERACIJA ISTINITO OBEĆANJE
 ?? ?? Iran je u subotu navečer pokrenuo udar i dronovima i projektili­ma napao Izrael. Napad je trajao oko pet sati do nedjeljne zore. Na slici dolje desno vidi se kako izraelska protuzračn­a obrana ispaljuje obrambene rakete iznad Brda hrama u Jeruzalemu
Iran je u subotu navečer pokrenuo udar i dronovima i projektili­ma napao Izrael. Napad je trajao oko pet sati do nedjeljne zore. Na slici dolje desno vidi se kako izraelska protuzračn­a obrana ispaljuje obrambene rakete iznad Brda hrama u Jeruzalemu
 ?? ??
 ?? ?? F-15 EAGLE izraelskih zračnih snaga bio je ključan u misiji presretanj­a ispaljenih iranskih dronova, projektila i raketa
F-15 EAGLE izraelskih zračnih snaga bio je ključan u misiji presretanj­a ispaljenih iranskih dronova, projektila i raketa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia