Večernji list - Hrvatska

Plenković “snažno osudio” napad Irana na Izrael

-

Hrvatski premijer Andrej Plenković jučer je “snažno osudio” napad Irana na Izrael, ocijenivši da se radi o opasnom razvoju događaja koji zahtijeva da se pokrenu napori prema deeskalaci­ji. “Snažno osuđujem sinoćnji napad Irana na Izrael. To je ozbiljna eskalacija i opasna prijetnja regionalno­j sigurnosti”, napisao je premijer na platformi X.

U objavi je također naveo da Hrvatska “podržava sve napore koji vode ka deeskalaci­ji i političkom rješavanju trenutačne krize”. Predsjedni­k Zoran Milanović jučer je komentirao najnoviji razvoj događa na Bliskom istoku nakon što je Iran s oko 300 dronova i krstarećih projektila napao Izrael i ocijenio da su “to sve segmenti trećeg svjetskog rata” u koji se Hrvatska ne treba miješati, kao ni u rat u Ukrajini. “To su sve segmenti trećeg svjetskog rata. Drago mi je da nije bilo većih žrtava i bilo bi dobro da to sada stane, da sada ne ulazimo u sve te priče tko je prvi napao. To nije naš sukob, kao što to nije ni onaj u Ukrajini”, rekao je Milanović. Iran je napao Izrael s oko 300 dronova, krstarećih i balistički­h projektila, a napad je završen u nedjelju ujutro bez težih posljedica jer je golemu većinu njih oborila protuzračn­a obrana. Izraelska vojska objavila je da je većina bespilotni­h letjelica i projektila presretnut­a sustavom protuzračn­e obrane Iron Dome (Željezna kupola) i “u suradnji s izraelskim strateškim saveznicim­a prije nego što su prijetnje stigle do izraelskog teritorija”. Zapad i NATO osudili su napad Irana bez presedana na Izrael, sa SADom i Francuskom koji su ponovili predanost “sigurnosti Izraela”. Kina i Rusija, koja ima bliske odnose s Iranom, jučer su izrazile zabrinutos­t zbog iranskih napada na Izrael i pozvale sve strane da pokažu suzdržanos­t.

Papa Franjo uputio je hitan apel za prekid “spirale nasilja koja predstavlj­a opasnost da se Bliski istok uvuče u još veći sukob” nakon iranskog napada na Izrael. “Hitno pozivam na prekid svake akcije koja bi mogla potaknuti spiralu nasilja, a ona bi mogla uvući Bliski istok u još veći sukob”, rekao je na kraju tradiciona­lne nedjeljne molitve na Trgu svetog Petra. “Uz molitvu, ali i osjećaj zabrinutos­ti i boli pratim vijesti koje stižu posljednji­h sati o pogoršanju situacije u Izraelu zbog intervenci­je Irana”, poručio je Sveti Otac vjernicima s prozora Apostolske palače s pogledom na slavni trg okružen Berninijev­om kolonadom. “Nitko ne bi trebao ugrožavati postojanje drugih, no sve zemlje moraju stati na stranu mira i pomoći Izraelcima i Palestinci­ma da žive u dvjema državama, jedni pored drugih. To je njihovo pravo”, istaknuo je papa i pozvao na prekid vatre u Gazi i pregovore, zatraživši pritom da se stanovništ­vu koje se suočava s humanitarn­om krizom pruži pomoć te da se hitno oslobode taoci.

“Ovo su sve segmenti trećeg svjetskog rata” u koji se Hrvatska ne treba miješati, poručio je predsjedni­k Zoran Milanović

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia