Večernji list - Hrvatska

Ploče, rukotvorin­e, retro odjeća i druženje po uzoru na buvljake Poleta

- Mia Mitrović

Ful kul u Boogaloou, Dronjak u Ilici, a sada i Tvornica Platz u Šubićevoj... U Zagrebu su, izgleda, vikend-buvljaci postali hit među svim generacija­ma. Nekoć se takav šoping obavljao nedjeljom ili srijedom rano ujutro s druge strane Save, na legendarno­m Hreliću, no tradicija koju već dugo njeguju velike europske metropole udomaćila se i u zagrebačko­m širem središtu, u što smo se uvjerili posjetivši Tvornicu kulture, gdje se održalo drugo izdanje Tvornica Platza.

Kao u osamdeseti­ma

Tvornički buvljak zamišljen je po uzoru na legendarni Polet Platz, koji je od 1983. organizira­o istoimeni omladinski list. Na prvom izdanju 26. travnja svirao je Dorian Grey, a uz prodaju starih stvari mogle su se donijeti ploče i videokaset­e koje su se puštale s gramofona i videorekor­dera.

– Bit će toasta, hot-doga, srdela, pršuta i sira – mamila je najava, a ulaznica je bio primjerak Poleta. Ulaz na Tvornica Platz je besplatan, a održavat će se svake nedjelje od 10 do 20 sati.

Zabavno je bilo jučer u Šubićevoj, gdje su se družili brojni zaljubljen­ici u stare, unikatne stvari, ploče i rukotvorin­e. Cijene nisu visoke pa su se tako tenisice, majice i košulje mogle utržiti za već od jedan do dva eura.

– Vibra je super, a najbolje nam idu suknje i proljetne jaknice – govore prijatelji­ce Petra i Katarina, odjevene u stilu pin-up modela. Prodaju odjeću koja im ne treba ili im je premala, ali i kreacije koje same šivaju, dok Petra izrađuje cvjetne ukrase koji stoje između četiri i deset eura. Cvijeće, nakit i druge rukotvorin­e na svom štandu nudi i Ankica Grubišić.

– Prodaje se super jer sam danas jedina s nakitom. Posjetitel­jima se sviđaju i moje ruže koje izrađujem od satena, ali i vrećice s mirisom lavande, novčanici – pokazuje nam svoje ručne radove Ankica. Nedavno je, priča, dobila otkaz na dugogodišn­jem poslu pa sada vodi tečajeve heklanja i šivanja za umirovljen­ike, dok nedjeljom prodaje nakit na zagrebački­m buvljacima. Našla se na njezinu štandu i majica s logom The Rolling Stonesa.

– Sinu je premala pa je možda netko kupi – smije se ona. Rukotvorin­e, odnosno krasno dizajniran­e keramičke šalice i posude pod brendom Yeyart prodaje i Jagoda.

– Proces izrade keramike traje otprilike tjedan dana i zabavan je to posao. Drago mi je da su u Hrvatskoj rukotvorin­e ponovno na cijeni – kazuje Jagoda, dok se mi divimo njezinim simpatični­m i unikatnim šalicama i zdjelicama i odmah dobivamo želju iz njih ispijati kavu i doručkovat­i zobene pahuljice. Manje stoje deset eura, no drago joj je i cjenkanje. U Tvornici su tražene i ploče, govori Jelena koja prodaje svoju izdašnu rabljenu kolekciju različitih izdanja.

– Ljudi svašta traže, ali najbolje nam ide ex Yu rock, novi val, bendovi poput EKV-a, Azre, Zabranjeno­g pušenja, od zabavnjaka Oliver Dragojević i Magazin, a puno se trži i heavy metal – priča Jelena. U posljednje vrijeme, dodaje, hit su i noviji izvođači koji su svoje albume reizdali na vinilu. Slušanje glazbe s gramofonsk­ih ploča već neko vrijeme ima veliki come back, a taj su užitak otkrile i mlađe generacije.

– Često se dogodi da na buvljak zaodjeće, jedno dođu roditelji koji kupuju novi val ili klasični rock i njihova djeca, 20-godišnjaci koji si izaberu hip-hop, primjerice ploče Notorious B.I.G.-a – navodi. Dodaje i kako su u posljednje vrijeme porasle cijene albuma Đorđa Balaševića, Daleke obale i drugih izvođača bivše Jugoslavij­e.

– Mislim da se primjerice album “Dok čekaš sabah sa šejtanom” Zabranjeno­g pušenja više nigdje ne može kupiti za manje od 250 do 300 eura – kaže. A najotkačen­iji komad svečanu uniformu britanske vojske, jučer je utržila Zagrepčank­a Sandra.

– Snimila sam je još jučer na Ful kul buvljaku u Boogaloou, ali bilo je vruće pa nisam isprobaval­a. Stoji mi kao da je krojena po meni – pokazuje ponosno svoj ulov Sandra koja i sama nudi vintage odjeću i kožnate torbe u Tvornici.

Buvljak će u Šubićevoj biti otvoren nedjeljom od 10 do 20 sati, ulaz je slobodan, a nakon šopinga može se popiti kava na terasi kluba

Sav prihod za napuštene mace

Za time ima interesa, posebno među mladima koji furaju svoj stil.

– Srećom pa nisu svi uniformira­ni i drago mi je što na buvljake dolaze djevojke u sličnim kombinacij­ama kakve znam viđati na ulicama Londona – govori. Sav prihod od prodaje, domeće, ide u dobrotvorn­e svrhe. Naime, troši ga na hranu i liječenje mačaka koje ona i prijatelji­ca spašavaju s ulica.

 ?? ??
 ?? ?? Proljetne majice i tenisice mogle su se u Tvornici kupiti za euro, dva. Sandra (dolje lijevo) utržila je svečanu uniformu britanske vojske, a Petra i Katarina zadovoljne su prodajom jakni i suknji
Proljetne majice i tenisice mogle su se u Tvornici kupiti za euro, dva. Sandra (dolje lijevo) utržila je svečanu uniformu britanske vojske, a Petra i Katarina zadovoljne su prodajom jakni i suknji
 ?? ?? ZA SVAKOG PONEŠTO
ZA SVAKOG PONEŠTO

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia