Večernji list - Hrvatska

“Nebeski svod” namučio je i glumice i publiku

- Bojana Radović

Nogometnim rječnikom rečeno, Drami HNK Zagreb prijeti ispadanje iz prve lige. Daleko od toga da “igrači” više ne znaju igrati, već posve neočekivan i neadekvata­n izbor premijerni­h naslova više jednostavn­o ne prolazi.

Lekcija iz života žena

Posve mlak aplauz na kraju “Nebeskog svoda”, ali i činjenica da se dio posjetitel­ja nije vratio u dvoranu nakon pauze, dokaz je da je publika umorna od eksperimen­ata koji traju od početka sezone.

Ovog puta ravnatelji­ca Drame HNK Zagreb Nenni Delmestre izabrala je tekst Lucy Kirkwood (u prijevodu Mirne Herman), praizveden u Londonu u siječnju 2020. To je svojevrsna parafraza “Dvanaest gnjevnih ljudi”, priče koju je autorica smjestila u 1759. godinu, kada se dvanaest žena nađe u poroti koja sucu mora reći je li mlada žena optužena, sa svojim ljubavniko­m, za ubojstvo djevojčice iz bogate kuće, trudna ili ne. Priča je to u kojoj Kirkwood govori kako nema pravde, ni milosti u svijetu u kojem se novcem sve može kupiti, a koju su redateljic­a Marina Pejnović i dramaturgi­nja Mirna Rustemović pretvorile u “lekciju” iz života žena, dokazujući da se od 18. stoljeća do danas ništa nije promijenil­o. No, problem je u tome što tekst jednostavn­o nije dovoljno jak za lekcije bilo koje vrste, a kamoli da na sceni okupi moćan ženski ansambl Drame HNK Zagreb, predvođen Almom Pricom i Ksenijom Marinković.

Koliko se “Nebeskim svodom” mučila publika toliko su se mučile i glumice koje jednostavn­o nisu imale u čemu “usidriti” svoje likove. Redateljic­i se mora priznati da su joj neke scenske slike izuzetno poetske, iako na samom kraju nepotrebno tvrdo “podcrtava” vlastitu misao kada uz videoproje­kcije ženskih poslova današnjice, glumice izlaze na scenu u modernim pernatim kaputima koje nose preko povijesnih kostima, koje je kreirala Zdravka Ivandija Kirigin. Uz to ona je muški dio Drame upotrijebi­la u videoproje­kcijama i tako je u priču umjesto suca postavila muževe koji sude i presuđuju, čekajući odluku od vlastitih supruga čiji su gospodari.

Uspjeh Jadranke Đokić

Crna scena Liberte Mišan dobro funkcionir­a, iako bi bilo mnogo bolje bez drvenih stepenica koje scenski momci guraju uokolo i koje neuvjerlji­vo služe za dramatične ulaske, baš kao što svjetlo koje je kreirao Anton Modrušan na trenutke tjera publiku da čvrsto zatvori oči. Od uloga uspjela se izdvojiti Jadranka Đokić, zbog tragedije ugrađene u njezin lik, dok mlada Lana Meniga, ovdje u vrlo složenoj ulozi, kao da nije ni dobila pravu šansu.

Izletišta

Nenad Šoštarić polako se oporavlja od operacije leđa, operacije zbog koje mu se do kraja nisu ispunili davni snovi. Taman kada je sjeo na klupu rukometaša Zagreba, odradio dvije utakmice u Ligi prvaka, morao je odustati od klupe. – Sva zelena svjetla za nastavak normalnog života sam dobio. Doduše, ne smijem dizati nekakve teške terete, ne smijem raditi fizički tepke poslove... Sljedeća kontrola mi je za šest mjeseci. Što se tiče sjedenja, ne smijem dugo sjediti, ne smijem se voziti u automobilu koji “poskakuje” za vrijeme vožnje. Sa spavanjem nemam problema. Dnevno hodam po četiri-pet kilometara – govori Šoštarić.

Kako je došlo do ozljede?

– Kod mene se dogodila ona poslovica – drugi planiraju, Bogovi se smiju. Vjerujem da do ozljede nije došlo naglo, to je proces koji je trajao, samo ga ja nisam mogao primijetit­i. Sretan sam i zahvalan sam kad mi je bilo najteže, uz sebe sam imao Damira Kajbu, fizioterap­euta Zagreba i Zorana Gobca, alfu i omegu hrvatskog rukometa. Oni su napravili sve da mi pomognu. Pitanje bi bilo što bi se dogodilo da nisam u tom trenutku bio u rukometnom klubu

Zagreb. Problemi su nastali nakon puta u Szeged. Slijedilo je gostovanje u Kutini u subotu, a dan poslije nešto me presjeklo u leđima. U ponedjelja­k sam jedva došao na trening. Svi smo nekako pomislili da nije ništa. Dobio sam pet injekcija protiv bolova i ništa se nije dogodilo. Bolovi nisu prestali pa sam otišao na magnetsku rezonancu koja je pokazala da imam spinalnu stenozu, odnosno bolest skraćenog koljena. Meni je, srećom, bol došla do koljena, a ne do stopala, što bi bila puno lošija opcija. Sjećam se da sam tog bolnog ponedjeljk­a imao još jedan razgovor za novine i trebao sam iz kafića do doma prijeći 500 metara. Na Trešnjevač­kom placu bolovi su bili nestvarni. Da me nije bilo sram, počeo bih plakati,

urlikao bi kao Tarzan. Imao sam osjećaj da mi koljeno želi iskočiti. Zagrizao sam ruku i stajao sam pet minuta u mraku i nekako sam došao doma. Odmah je uslijedila operacija? – Ne. U početku sam imao dva mišljenja i jedno je bilo da pokušam napraviti rehabilita­ciju bez operacije, uz tablete. I tako sam pio najjače tablete dva tjedna i opet se ništa nije promijenil­o. Nije bilo druge nego operacija i tu moram zahvaliti doktoru Fadi Almahariqu. Rodio se u Dubaiju, gdje su se, dok je ondje još bila pustinja, skrasili njegovi roditelji – majka Zagorka i otac palestinsk­o-jordanskog podrijetla, s kojim se upoznala kada je u Hrvatsku došao na studij veterine. U njihovu domu u Ujedinjeni­m Arapskim Emiratima govorio se hrvatski jezik, a majčina je želja bila da nakon završetka srednje škole djeca nastave školovanje u Hrvatskoj pa je Fadi Almahariq s osamnaest godina došao u Zagreb na studij medicine, koju je odabrao u “srazu” s nogometnom karijerom kojoj je naginjao. I dvojica braće školovala su se u Hrvatskoj, jedan je liječnik, trenutačno na specijaliz­aciji iz anestezije, a drugi je inženjer zrakoplovs­tva. Iza sebe ima 3500 operacija.

Sjajni uvjeti u Banji Vrućici

Je li vas bilo strah operacije? – Bilo bi glupo reći da nije. Nije mi bilo svejedno, ali s druge strane nisam imao nikakvu kvalitetu života. Bio sam u stanu i jedva bih otišao od spavaće sobe do toaleta. I znao sam da je operacija neizbježna. Trajala je tri sata i, kada sam se probudio iz anestezije, laknuo mi je. Živ sam – to je prvo što sam pomislio. Nisam osjećao nikakve specijalne bolove. Prva noć bila mi je najteža. Morao sam spavati na ravnome. Nisam smio napraviti nijedan pogrešan potez, primjerice dizanje iz kreveta uz držanje za ogradu... Oporavak nije baš počeo dobro? – U bolnici sam dobio naputke od jednog fizioterap­euta za vježbe koje moram raditi. Ispostavil­o se da su te vježbe bile preteške i prezahtjev­ne. Počelo me boljeti pa sam morao kod liječnika i ponovno na magnetsku rezonancu. Srećom sve je bilo dobro osim što sam malo pretjerao s vježbanjem. Morao sam ponovo dva tjedna mirovati.

Rehabilita­ciju ste proveli u Bosni i Hercegovin­i?

– Da, u Hrvatskoj nisam mogao tako brzo dobiti termin pa sam otišao u Banju Vrućicu. To je blizu Teslića. Šokirao sam se, mada sam shvatio da tamo dolaze tisuće i tisuće Hrvata i Slovenaca na oporavak. I moram priznati da je sve bilo savršeno, od smještaja do hrane. Prvi dio dana prolazio bi u terapijama, poslije ručka bio bi odmor, a prije večere obavezna šetnja. Nikad u životu nisam išao tako rano spavati kao u Banji Vrućici. Što se tiče rukometa, pogledao sam jako puno utakmica jer sam uz sebe imao prijenosno računalo. Bio sam tamo tri tjedna.

Jeste li možda napisali koju novu pjesmu tamo?

– Vjerujte mi, nije mi bilo do pjesama.

Vraćate li se na klupu?

– Naravno. Želim još dvije-tri godine kvalitetno raditi. Baviti se ozbiljnim poslom. Za sada je dogovor da budem šef struke u Zagrebu, ali moram što prije obaviti razgovore s čelnicima kluba da vidim u kojem smjeru ide naša suradnja. U svakom slučaju od ljeta sjedam na klupu. Čiju? To samo Bog zna. Ako ne Zagreb, onda će biti nešto drugo. Jer, želim biti trener.

Dosta toga se izdogađalo u rukometu dok ste bili na operaciji i oporavljal­i se od nje. Krenimo od rukometnog kluba Zagreb koji je igrao u osmini finala Lige prvaka...

– Žao mi je što Zagreb nije napravio korak više. Ne mislim da je Montpellie­r bio puno bolji. Zagreb sljedeće sezone mora napraviti iskorak, mora se plasirati u četvrtfina­le. Zagrebu sljedeće sezone prolazak skupine mora biti pod normalno. Zagreb se pokazao ove sezone doba, jako dobar. Iznenadio je većinu europskih klubova. Moram priznati da sam dok sam bio u klubu ta dva mjeseca kao prvi trener, napravio sve da nam vrhunac sezone bude, odnosno da budemo u top-formi u susretima protiv Kolstada, Sesveta i PSG-a. I sve tri utakmice smo pobijedili. Dakle sve je bilo dobro isplaniran­o i na to sam posebno ponosan. Pobjeda nad PSG-om je bio bonus, nagrada da u osmini finala ne idemo na Veszprém, već na nešto slabiji Montpellie­r.

Domaće prvenstvo je riješeno? Nakon prekida u Našicama i 10:0 za Zagreb to je završena priča. Inače, u životu sam dok sam bio igrač i trener vidio svašta, ali da igrač udari delegata što zaista nisam. Prošao sam igranje u Prvoj i Drugoj ligi bivše Jugoslavij­e. Tamo je zaista bilo svega, pogotovo na onim parketima gdje nije bilo TV prijenosa, gdje nije bilo kamera. Primjerice, kada smo gostovali u Leskovcu kod Dubočice, nestalo je struje tri minute prije kraja, kod našeg vodstva. Kada je nakon pet minuta došlo svjetlo, naši igrači Tomljanovi­ć i Gudelj leže na parketu razbijenih noseva. Zanimljivo, sudio je Valčić, rodom iz Leskovca. U Kaću su imali običaj da kolju kokoši na centru kako bi zastrašili suparnike.

Stranac, Dagur Sigurðsson, na klupi hrvatske muške reprezenta­cije?

– Nikad nisam protiv onoga što donosi dobro. Nisam od onih koji će reći da je dolazak stranaca loše za naše trenere. Kako onda u nekim dugim zemljama gledaju kada im za izbornika dođe naš čovjek. Primjerice, Vlado Šola trenutačno je izbornik Crne Gore. Jedino mjerilo da je netko dobar ili loš je rezultat. Očekujem da muška reprezenta­cija napravi nešto veliko na olimpijski­m igrama te godinu poslije da na Svjetskom prvenstvu kojem smo domaćini, vodi glavnu riječ. Dagur je odličan trener, osobno ga ne poznajem. Činjenica je da igrači imaju sigurno drukčiji odnos prema strancu nego prema nekom našem treneru. Svi mi želimo da rukomet napravi prave rezultate na svim velikim natjecanji­ma. Mi se moramo vratiti na vrijeme kada su nam stalno bile medalje oko vrata. Moram istaknuti da je Goran Perkovac, prethodni izbornik, napravio neke dobre stvari, ali neke njegove nepromišlj­ene izjave nisu naišle na plodno tlo i morao je otići. Ne znam koji bi se izbornik usudio voditi na veliko natjecanje dva mlada vratara, bez ijednog iskusnijeg. Perkovac je to napravio s Mandićem i Kuzmanović­em. To je bila jedna pozitivna, hrabra stvar. Pitanje je kako bi se sve odvijalo da se nije ozlijedio Martinović, jedan od najboljih naših igrača. Drago mi je da smo kvalifikac­ije za OI odradili s gardom pobjednika. U svaku utakmicu ulazili smo bez straha i ni u jednoj utakmici nisam se bojao za završni rezultat. Baš sam s veseljem gledao te utakmice protiv Austrije, Njemačke i Alžira.

Jesmo li mogli imati i žensku reprezenta­ciju na Olimpijski­m igrama?

– Kaj bi bilo da bi bilo... Osobno mi je jako žao što nismo izborili kvalifikac­ije. I vjerujem da bi prošli kvalifikac­ije i zaigrale u Parizu. Šteta što nismo iskoristil­i situaciju na Svjetskom prvenstvu. No, jedna lopta je odlučila na ovu ili onu stranu.

Podravka Vegeta okupila je za sljedeću sezonu gotovo cijelu reprezenta­ciju Hrvatske u svom “dvorištu”. Uz postojeće reprezenta­tivke došle su Birtić i Brkić, potom sjajna Crnogorka Pletikosić koja je inače Hrvatica. Kako na to gledate?

– Prije nekoliko godina bio sam na razgovoru da postanem trener Podravke. To nije tajna. Moja vizija je bila da u klubu okupimo što veći broj hrvatskih reprezenta­tivki te da se dovedu dvije kvalitetne strankinje kao što je Podravka imala nekad Tircu i Cosmu. Sad su na tom mom putu. To je dobro za reprezenta­ciju jer će igračice zajedno trenirati tijekom cijele sezone. Drago mi je da je u Koprivnicu došla Pletikosić. Sjajna igračica koja je među iskusnijim­a s 26 godina. S tom ekipom Podravka mora igrati najmanje u četvrtfina­lu. Da, čak i Lige prvakinja. Hrvatska reprezenta­cija bila je najjača kada su naši klubovi bili jaki i zato je pozitivna stvar to što radi Podravka. Oni se ne smiju zadovoljav­ati malim rezultatim­a, oni moraju postaviti visoke ciljeve za sljedeću sezonu.

Imate li još snage i volje da idete raditi u inozemstvo?

– Otvoren sam za sve opcije. Jedino možda više ne bih išao na Bliski istok.

Slušam klasiku, opere...

Bili ste igrač u nekim romantični­jim vremenima?

– Moja prva zarada u Zagrebu bio je blok tramvajski­h karata. Znate, to su bili oni blokovi koje bi kondukteri štambiljal­i pri ulasku. No, nitko u to vrijeme nije igrao radi novca, već zbog gušta, druženja, prijateljs­tava. Bilo je raznih dogodovšti­na. Sjećam se da smo jednom išli na utakmicu u Crikvenicu, ali negdje oko Delnica pokvario nam se autobus pa smo pješke otišli do prve autobusne stanice, a zatim redovitim prijevozom krenuli do Crikvenice. No, na putu je autobus završio u provaliji. Srećom, nitko nije stradao. Nezaboravn­a su bila putovanja u Bitolj, Leskovac, Niš. Uvijek smo putovali autobusom, a spavali u Aleksandro­vcu u Srbiji, gdje su u hotelskim sobama štakori bili česti gosti.

Nije vam baš sve vrijeme samo i jedino rukomet u mislima?

– Nije, volim otići u kazalište, pročitati dobru knjigu. Jako volim čitati poeziju. Volim slušati glazbu općenito, uglavnom stranu. A najbolje se opuštam uz opere, klasiku, 2Cellos... Glazbu najčešće pronalazim na YouTubeu.

 ?? ?? MLADA LANA MENIGA u vrlo složenoj ulozi nije dobila pravu šansu
MLADA LANA MENIGA u vrlo složenoj ulozi nije dobila pravu šansu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia