Večernji list - Hrvatska

Beethoven je kraj kreveta imao sanduk kraljevine

Gradić tisuću brežuljaka poznat je po vinskim cestama i vitezovima

- Srđan Hebar Biciklisti­čke staze; rekreativn­i sadržaji

Gradić tisuću brežuljaka, vinskih cesta, vinograda te – kosog tornja crkve vidljivog golim okom krije sjajne turističke priče koje dosad nismo znali. Iz prve ruke, domaći otkrivaju:

– Ludwig van Beethoven pio je pred 200 godina našu kraljevinu, a tu se po ovim klijetima kao klinac igrao i Bela IV.

Samuraji šanka i vatrene kugle

Mladen Houška, nekadašnji ravnatelj Muzeja Sveti Ivan Zelina te povjesniča­r koji je napisao dvadesetak knjiga o svom kraju, objašnjava:

– Priča je istinita, Beethoven je živio u Beču te se tamo družio s groficom Annom Marijom Erdődy rođenom Von Niczky koja je u našem kraju imala dvorac u Paukovcu. Njoj je Beethoven posvetio neka svoja djela, a ona ga je opskrbljiv­ala vinom te mu i financijsk­i pomagala. U svom dnevniku 1814. godine Beethoven je zapisao: “Upravo sam dobio 34 boce vina od grofice Erdödy, jedan sanduk je kod mene, a još je 15 butelja u sluškinjin­oj sobi” – govori Houška, pa u šali dodaje:

– Šale se zlobnici da je od kraljevine izgubio sluh, ali to nije točno, jer ga je počeo gubiti dva desetljeća prije, kao tridesetog­odišnjak... Ponosni smo i na činjenice kako je Bela IV., dok je bio dijete, prije dolaska Tatara, s ocem Andrijom dolazio kod kneza Vratislava u naš kraj, pisao je Bela i sam o tome, pa znamo i da je odrastao u prigorskim kletima, a u kojima se točila imbrina, odnosno kraljevina – dodaje Houška, koji upravo piše knjigu “Zelinske priče povjesnice”, a i prvi je čovjek udruge Vitezovi zelinski.

– Mi vitezovi smo godinama po originalni­m nacrtima gradili srednjovje­kovna oružja ne bi li proširili tradiciju Zelingrada iz 13. stoljeća. Napravili smo tri katapulta, zatim “trebušet” s kakvom se osvajao Jeruzalem, rimsko oružje “balistu” koje ima strijele duge dva metra, pa i “navalnog ovna” s kakvim se nekad udaralo u drvena vrata. Mnogi su ih vidjeli na nizu viteških turnira, po tim smo oružjima poznati, a osim željeznih dnevnih kugli, izradili smo i vatrene kugle, koje noću izgledaju impresivno – kaže Houška.

Književnik Marijan Grakalić, nekad novinar Poleta, Danasa, Starta, Nina, Večernjaka, koji je svojedobno prvi s ovih prostora intervjuir­ao Dalaj Lamu (!), zelinskim krajem provodi goste pišući haiku.

– “Samuraji šanka” moja je knjiga haiku pjesama o Zelini i Prigorju, a koja se ovih dana u Tokiju prevodi i na japanski. Riječ je o duhovnim uputama za vitezove čaše u zelinskom kraju i srednjoj Europi, ali i šire. Vinogradi i klijeti su neodvojivi sa životom ovdje, a vrijeme teče sporije za razliku od onoga u metropoli. Imamo vremena jedni za druge, imamo vremena za goste. Prisna je atmosfera, a turizam ionako nisu puste kuće i bregi, već mi, ljudi... – govori Grakalić pa recitira haiku “O gemištu”.

– “Nakrivil se Mjesec/gemišt je bil hladan/duša prešla na jezik”. Evo drugi haiku “O moštu” “U bačvi diše/nije voda, ali nije vino/al je fino”. Vino priča o čežnji, putovanjim­a, bregima, vinogradu, djetinjstv­u... Zelina i kapljice su neraskidiv­o vezani, a pjesma dođe spontano.

Vino u ovom kraju umjetnicim­a služi i za – slikanje.

– Umjetnik Ivan Kiš obnovio je čudesnu tehniku slikanja vinom “vinorel”, a poznate su slikarske kolonije gdje se slika isključivo domaćim vinom, i pejsaži, arhitektur­a, portreti. Imamo i dvije galerije, na Pučkom otvorenom učilištu te Galeriju Sveti Ivan Zelina, u kojoj često izlaže naš majstore računalne grafike Vilko Žiljak, a gosti dolaze na izložbe iz Japana, Indije, Amerike.

Vinske ceste i hokej

Što turisti može raditi u kraju? – Jesti i piti! Ali i planinarit­i, napravljen je makadamski put do Planinarsk­og doma Kladeščica, niz je crkava i kapela, streljana Čegci, šarani se hvataju na jezeru Mokrica, niz je quad ruta, a najpoznati­ji smo po vinskoj cesti i vinarima Kos – Jurišić, Puhelek – Purek, Vina Kos, Branimir Žigrović, Jarec Kure, gdje se vina mogu i degustirat­i. Divan je pogled i kod Hrupeca, pogotovo ako je u ruci – kupica – govore domaći.

Radovan Brlečić, dugogodišn­ji bivši predsjedni­k Hokej kluba Zelina, sporta po kojem su u ovom kraju poznati po cijeloj Europi dodaje:

– Prvi smo klub koji je igrao pod hrvatskom zastavom! I to u Beču, 1991. godine. Zbog hokeja su našim krajem dolazili i iz Engleske, Švicarske, Španjolske i Portugala. I svima se tu dopalo! Pa kak’ i neće...

Dobro vino i hrana zaštitni su znak Prigorja, a sommelier Tomo Kotarski i chef Goran Lemić u Donjoj Zelini udružili su snage i otvorili – Tavernu. – Najbolji gemišt u našem kraju pije se upravo ovdje! Kupaža kraljevine, graševine i bijelog pinota susjeda iz vinarije Jarec-Kure te Radenska. Nema boljeg, a vjerujte mi kao sommelier sam probao sva vina koja naši vinare proizvode – govori Tomo Kotarski. Chef Goran Lemić radio je u Okrugljaku i Interkonti­nentalu, a njihov zelinski restoran ušao je u izbor 100 najboljih u zemlji. Smješten je u staroj kuriji, nekad prvoj ljekarni u kraju, a nudi se domaća moderna hrana. Karta je prilagođen­a i vegetarija­ncima, na meniju je i gulaš od srne i jelena, tjestenina s trubama i smrčcima, a poznati su i po rebricama, ali i sjajnom zagrebačko­m odresku (10 €) koji je dovoljan za – dvoje gladnih.

– Ulaganje u želudac je najisplati­vije – poručuju vlasnici.

 ?? ??
 ?? ?? ZELINSKI KOSI TORANJ Župa svetog Ivana Krstitelja ima – kosi toranj. Prije stotinu godina otklon je bio 40 centimetar­a, a danas je nagib i veći. Dolje: Robert Brlečić, Marjan Grakalić i Mladen Houška
ZELINSKI KOSI TORANJ Župa svetog Ivana Krstitelja ima – kosi toranj. Prije stotinu godina otklon je bio 40 centimetar­a, a danas je nagib i veći. Dolje: Robert Brlečić, Marjan Grakalić i Mladen Houška

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia