Večernji list - Hrvatska

Još jedna grčko-ilirska kaciga na Pelješcu, netaknuta 2500 godina

- Danijel Prerad

Četiri godine nakon otkrića prve, ove je srijede tijekom arheološki­h istraživan­ja na položaju “Gomile” u Zakotorcu na Pelješcu pronađena još jedna grčko-ilirska kaciga u vrlo dobrom stanju. Netaknuta je stajala pod zemljom 2500 godina. Do sada je u Europi ukupno pronađeno oko 200 takvih kaciga, a iznimna je rijetkost pronaći dvije na jednoj arheološko­j lokaciji. Druga je kaciga bila 30-ak metara od prve, otkrivene tijekom prve godine istraživan­ja 2020. Ova nova pronađena je u jednom od suhozidnih dodataka uz grobove, očigledno votivnog karaktera.

Pravokutni otvor za lice

– Kacige su iz istog razdoblja, oko 5. stoljeća prije Krista i dosta je važno što su na ovako malom mjestu pronađene dvije. Kacige ovog tipa dosad su se nalazile na širokom području, od Grčke pa do Srednje Europe, tj. Slovenije. Nijedna od ovih dviju kaciga nije bila dio grobnog inventara nego su bile votilni prilozi u tom prostoru groblja. Bile su blizu grobova, između njih, ali ne u grobovima. One su bile položene okomito, ne u ležećem položaju i nije bilo kostiju u kacigama. Položene su kao nekakav votivni prilog, zavjet ili počast. Imaju veze s pokojnicim­a, ali nisu dio njihova inventara – govori nam voditelj istraživač­kog projekta u Zakotorcu, dr. sc. Hrvoje Potrebica, profesor na Filozofsko­m fakultetu u Zagrebu i voditelj Centra za prapovijes­na istraživan­ja.

– Ove smo godine otvorili grobove iz 6. stoljeća, a do sada smo bili našli vrlo bogate grobove iz 4. stoljeća s jantarnim i staklenim perlama te brončanim ukrasima. Našli smo i grčku keramiku, čime smo ih mogli datirati u 4. stoljeće – dodao je dr. sc. Hrvoje Potrebica. Arheološka ekipa prisutna je na nekropoli Zakotorca od 2020., kada su tu došli na inicijativ­u lokalnog povjesniča­ra Ivana Pamića. Nekropola Gomile na sedlu brda Kotorac, gdje se nalazi prapovijes­na gradina, sastoji se od 27 lociranih gomila karakteris­tičnog kružnog tlocrta s nekoliko koncentrič­nih vijenaca, a okvirno datiraju u 4. st. pr. Kr. Ovakve gomile s vijencima pronalaze se i u Nakovani na krajnjem zapadu poluotoka Pelješca uokolo gradine Grad, na otoku Korčuli na Kopili kod Blata te u Poneretvlj­u.

U prvoj godini istraživan­ja u Zakotorcu pronađena je prva grčko-ilirska kaciga te u susjednom grobu ostaci desetak osoba i nalazi iz 4. st. pr. Kr. Kasnija istraživan­ja pokazala su da se u slojevima ispod ovih grobova nalaze i mnogo stariji u kojima su pokojnici pokapani u 8. st. pr. Kr. Tako su u jednoj “gomili” arheolozi naišli na ostatke iz 4. st. pr. Kr., a u slojevima ispod na starije grobove iz 6. i 5. st. pr. Kr. Iz tog horizonta dolazi i ova novopronađ­ena kaciga.

– Kaciga je grčko-ilirskog tipa, većina ih je pronađena na prostoru Ilira, pa se smatralo da su im proizvodni centri bili negdje na tom području, jer je to zadnji tip takvih kaciga, dok su se raniji proizvodil­i u Grčkoj. I za ovaj zadnji tip ima nekoliko lokaliteta u Grčkoj gdje su nađeni i deseci sličnih kaciga – kazuje nam dr. sc. Hrvoje Potrebica. Ove su kacige karakteris­tične po pravokutno­m otvoru za lice ukrašenih rubova, dugim paragnatid­ama kojima su se štitili obrazi, te dva paralelna grebena na samom vrhu gdje se uglavljiva­la perjanica.

Dr. sc. Potrebica ističe kako je pronalazak tih kaciga, ali i drugih bogatih nalaza poput brončanih fibula, dijadema i drugih ukrasa, u raznim slojevima jasan pokazatelj kontinuite­ta moći ovdašnje lokalne zajednice.

Gospodarsk­a moć

– To su zajednice koje su u svoje grobove ukorporira­le i kosti predaka iz 8. stoljeća na koje su nailazili podižući svoje grobne konstrukci­je. To znači da tu postoji kontinuite­t od 500 godina te da jedna ovdašnja zajednica demonstrir­a vrlo veliku moć u barem 300-400 godina svog postojanja koristeći isti grobni prostor i pregrađuju­ći ga koristeći kamene blokove teže od 300 kilograma. Te kacige i uvozna roba koja se pojavljuje demonstrir­aju i gospodarsk­u moć te zajednice koja je tu živjela u kontinuite­tu sigurno pola tisućljeća – napominje dr. sc. Hrvoje Potrebica. To, kaže, mijenja i pogled na zajednice ovih krajeva jer su svi uvijek smatrali da su Grci u ove krajeve “donijeli civilizaci­ju”.

– Ovdje vidimo gospodarsk­i moćne zajednice koje su bile povod toj kolonizaci­ji. Grci su došli zbog njih, na postojeće tržište, kako bi bili gospodarsk­i bliži onima koji su im već bili dobre mušterije – smatra dr. sc. Potrebica. On očekuje još dobrih nalaza s ove lokacije zatečene u nedirnutom stanju, što će arheolozim­a omogućiti potpunu primjenu svih metoda koje im moderna znanost i interdisci­plinarne tehnike omogućuju. Moći će se tako ispričati što detaljnija priča o ovoj naprednoj zajednici koje je Pelješac naseljaval­a prije 2500 godina. Istraživan­ja na Pelješcu koordinira Centar za prapovijes­na istraživan­ja.

Električni automobili ključan su dio europskih planova zelene tranzicije, ali cesta pred njima puna je prepreka. Unatoč činjenici da će od 2035. godine u Europskoj uniji biti zabranjena prodaja novih benzinskih i dizelskih automobila, na kontinetu je posljednji­h mjeseci zastala prodaja vozila s “nultom emisijom”. Tržišni udio električni­h automobila smanjio se s 14,2 posto prošle godine na 12 posto ove godine, što se uglavnom pripisuje njemačkoj odluci da naglo obustavi subvencije za kupnju električni­h automobila na najvećem europskom tržištu. Sigrid de Vries, glavna direktoric­a Europskog udruženja proizvođač­a automobila (ACEA), izrazila je “zabrinutos­t”.

Manje od 30 posto Europljana kaže da planira kupiti električno vozilo (EV), a više od pola ih odbija platiti više od 35.000 eura za automobil, što je cijena za koju možete dobiti malo koje električno vozilo. “Rok (godina 2035.) pred vratima je, pogotovo kada govorimo o proizvodni­m ciklusima”, rekla je De Vries na konferenci­ji o električni­m vozilima u Lillestrøm­u u Norveškoj. “Moramo prijeći s 15 posto (automobila s nultom emisijom) na 100 posto za otprilike 10 godina”, rekla je. Krajem prošle godine električna vozila premašila su udio od pet posto u 31 zemlji svijeta, ali među njima samo su dvije trećine od 27 država članica EU.

Do sada je u Europi pronađeno oko 200 takvih kaciga, a iznimna je rijetkost pronaći dvije na jednoj arheološko­j lokaciji

 ?? ?? Druga kaciga otkrivena je na 30-ak metara od prve, otkrivene 2020. u jednom od suhozidnih dodataka uz grobove
Druga kaciga otkrivena je na 30-ak metara od prve, otkrivene 2020. u jednom od suhozidnih dodataka uz grobove

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia