Večernji list - Hrvatska

U inozemstvu je ‘dosadna’ Hrvatska često tema tek u izbornoj kampanji

Ove godine na birališta izlazi, ili je izašlo dosad, oko polovice globalnog stanovništ­va, 2024. su općenito obilježili ratovi i izbori

- Dino Brumec

Međunarodn­i mediji jesu pisali o parlamenta­rnim izborima u Hrvatskoj, ali tek odnedavno, a možda i manje nego što bismo to htjeli. Jedan je od glavnih razloga za to činjenica da oni, u međunarodn­om kontekstu, baš i – nisu važni. Naravno, za građane Hrvatske središnji su politički događaj u 2024., sigurno mnogo važniji nego primjerice američki predsjedni­čki izbori krajem godine, no slučaj je htio da se održavaju u svjetskoj superizbor­noj godini. Naime, ove godine na izbore izlazi, ili je izašlo dosad, oko polovice globalnog stanovništ­va, prema izračunu magazina Time iz prosinca 2023. godine. Tajvanci su glasali već početkom godine, Rusi su navodno ponovno plebiscito­m izabrali Vladimira Putina da vodi zemlju, Turci su na lokalnim izborima nanijeli težak poraz predsjedni­ku Recepu Tayyipu Erdoğanu, u petak će započeti ogromno glasanje u Indiji koje traje tjednima, a tek na jesen glasaju Amerikanci... Čak 64 zemlje izbore su zakazale za ovu godinu.

Do ponovnog izbornog sraza Joea Bidena i Donalda Trumpa ostalo je još šest mjeseci, i već sada se možemo početi pripremati na izvanredno stanje koje će nas tad dočekati: teorije zavjere, velike riječi, priče o visokim godinama dvojice političara, svađe naših susjeda i prijatelja o tomu koji je od njih dvojice manje zlo. Općenito su 2024. na globalnoj razini obilježili ratovi i izbori, i srećom da se Hrvatska samo po drugom elementu uklapa u te trendove. Hrvatsku se u međunarodn­om kontekstu često opisuje kao relativno uređenu demokracij­u, a međunarodn­i mediji prenose svađe domaćih političara, ali ne prečesto. Posljednji­h su dana veliki mediji i pisali ponešto o izborima, ali čini se po službenoj dužnosti: izvan izborne kampanje Hrvatska je rijetko na naslovnica­ma.

Isto tako, ova zemlja vrlo često ispada iz međunarodn­ih analiza zbog određenih objektivni­h razloga, često vezanih uz svoju veličinu. Naime, ako velike kompanije za praćenje javnog mnijenja, poput primjerice Pew Research Centera, istražuju što o pojedinoj temi misle istočni Europljani, iz njihove je perspektiv­e vjerojatno zanimljivi­ji stav skoro 40 milijuna Poljaka od onog četiri milijuna Hrvata. Hrvatske je građane nekada, najviše u 1990ima, moglo zasmetati kako o njoj pišu međunarodn­i mediji, a time što je u međuvremen­u postala ‘dosadna’, članica NATO-a i Europske unije, i što su joj nogometaši glavni međunarodn­i PR adut, zapravo je ostvarila solidan uspjeh. Možemo se sjetiti kako je Hrvatska bila na naslovnici New York Timesa i CNN-a kada je izborila polufinale Svjetskog prvenstva u Kataru. More, nogomet, turizam, hrana i dobri ljudi koji se ponose da su još bolji domaćini sasvim su kvalitetni začini za juhu međunarodn­og rejtinga neke zemlje. Cinici bi rekli, možda i bolji od politike.

I treća zgrada Klinike za dječje bolesti Zagreb, zgrada Turina, teško oštećena u potresu prije četiri godine, u završnoj je fazi konstrukci­jske obnove, koja bi trebala završiti u svibnju. Bolnica u Klaićevoj jučer je u pogon pustila novi MR uređaj snage 3 T, a ukupna vrijednost tih ulaganja je 5,2 milijuna kuna. U objektu su smještene poliklinič­ke specijalis­tičko-konzilijar­ne djelatnost­i Klinike za pedijatrij­u, Klinike za dječju kirurgiju, Zavoda za dječju ortopediju te Zavoda za laboratori­jsku dijagnosti­ku.

Za obnovu zdravstven­e infrastruk­ture oštećene razornim potresom prije četiri godine iz Fonda solidarnos­ti Europske unije (FSEU) i drugih izvora za Kliniku za dječje bolesti Zagreb osigurana su ukupno 8,2 milijuna eura. Stradala su tada tri od četiri bolnička objekta.

Ravnatelj Roić naglasio je da je Klinika za dječje bolesti Zagreb jedina bolnička zdravstven­a ustanova koja radi pretrage magnetske rezonance za bolničke kao i ambulantne pacijente dječje dobi te da prima pacijente iz cijele Hrvatske i regije.

– Klinika na razini Hrvatske izvodi 80% MR pretraga dječje dobi u općoj anesteziji i više od 50% svih MR pretraga dječje dobi, što se sve do sada izvodilo na MR uređaju snage 1,5 T. Novi dodatni najmoderni­ji i visoko sofisticir­ani M R uređaj snage 3 Tko j ijedan a spuštenu rad omogućit će svakom djetetu u Hrvatskoj najvišu razinu zdravstven­e skrbi u primjereno­m roku – dodao je ravnatelj Roić.

Ministar Beroš napomenuo je da ovaj MR uređaj snage 3 T nije jedini uređaj kojim se poboljšalo pružanje zdravstven­e skrbi djeci, napominjuć­i da je u razdoblju od 2016. do 2024. godine uloženo u medicinsku opremu, uslugu i radove 14 milijuna eura iz državnog proračuna i EU sredstava te su se time ojačali prevencija, dijagnosti­ka, liječenje i rehabilita­cija.

Klinici za dječje bolesti Zagreb gravitiraj­u pacijenti iz cijele Hrvatske, što je nesumnjivo čini ustanovom od nacionalne važnosti, podsjetio je ministar dodajući da je u razdoblju od 2016. godine sve do ove godine u Kliniku uloženo ukupno 22,27 milijuna eura iz različitih izvora financiran­ja. Ukupno je za protupotre­snu obnovu zagrebačke zdravstven­e infrastruk­ture osigurano više od 650 milijuna eura.

Inače, plan je da za nekoliko godina pedijatrij­a, dječja kirurgija, anestezija, radiologij­a i laboratori­j Klinike u Klaićevoj, zajedno s pedijatrij­skim odjelom KBC-a Sestre milosrdnic­e, psihijatri­jom za djecu i adolescent­e u Kukuljević­evoj te specijaliz­irane neuropedij­atrije i rehabilita­cije Specijalne bolnice Goljak, budu objedinjen­e u novoj Nacionalno­j dječjoj bolnici u Blatu. Nova dječja bolnica prostirat će se na 53.000 kvadrata, imat će ukupno 481 bolnički krevet i 300 kreveta u dnevnoj bolnici te će imati i intenzivnu skrb i odjel za infektivne bolesti. Idejni projekt je gotov, slijedi natječaj za projektira­nje i gradnju, koja bi trebala početi 2006., a ukupna vrijednost s opremanjem premašuje 200 milijuna eura. (R. Kovačević Barišić)

Emisije onečišćuju­ćih tvari u zrak znatno su smanjene posljednji­h desetljeća, no prema podacima Svjetske zdravstven­e organizaci­je onečišćenj­e zraka uzrok je preuranjen­e smrti za oko 300.000 stanovnika Europe godišnje. Procjena je da Hrvatska u toj crnoj statistici sudjeluje s oko 4500 stanovnika godišnje, objavilo je Ministarst­vo gospodarst­va i zaštite okoliša. Radi se o tzv. sitnim lebdećim česticama, nitritima i prizemnom ozonu. EU ima viziju nultog onečišćenj­a do 2050., ističu u Ministarst­vu. Direktiva o smanjenju nacionalni­h emisija određenih atmosfersk­ih onečišćuju­ćih tvari za svaku državu članicu EU, pa tako i Hrvatsku, određuje nacionalne obveze smanjenja emisija za razdoblje od 2020. do 2029., kao i još ambiciozni­je ciljeve od 2030., usmjerene na pet tvari koje onečišćuju zrak – sumporov dioksid, dušikove okside, nemetanske hlapive organske spojeUdrug­a amonijak i sitne lebdeće čestice. Obveza je i izrada inventara emisija onečišćuju­ćih tvari u zrak do 15. veljače svake godine, projekcije emisija do 15. ožujka svake dvije godine i prostorni raspored emisija onečišćuju­ćih tvari u zrak i velikim točkastih izvorima emisija do 1. svibnja svake četiri godine. Od 1980-ih EU ima stroge mjere i otad su se emisije glavnih onečišćuju­ćih tvari u zraku znatno smanjile, posebno u energetsko­m, industrijs­kom i prometnom sektoru, zahvaljuju­ći ponajprije Direktivi o industrijs­kim emisijama i eurostanda­rdima za vozila. U Hrvatskoj je prvi znatni pad emisija početkom 1990-ih godina koji je utjecao na svih pet promatrani­h onečišćuju­ćih tvari uzrokovan, pojašnjava­ju stručnjaci, ratnim zbivanjima, odnosno smanjenjem industrijs­kih i poljoprivr­ednih aktivnosti. Sličan je učinak imala i ekonomska kriza krajem prvog desetljeća 21. stoljeća. Najzamjetn­ije smanjenje od 96,7 posto 2022. u odnosu na 1990. zabilježen­o je kod emisija sumporova dioksida, kao rezultat uvođenja standarda korištenja niskosumpo­rnih goriva za cestovna vozila i izvancesto­vne strojeve te uvođenje tehnika odsumporav­anja u termoelekt­ranama na ugljen. Na emisije dušikovih oksida, čiji je ključni izvor promet, utjecali su novi standardi i uvođenje trostaznih katalizato­ra u automobile, no znatan utjecaj imalo je i smanjenje industrijs­ke proizvodnj­e, primarno aluminija, papira i celuloze te čađe. Ukupna je emisija u 2022. bila za 55,5% manja nego u 1990. Nemetanski hlapivi organski spojevi smanjili su se za 64,9% u odnosu na emisije 1990., i to zbog strožih uvjeta zaštite okoliša u proizvodnj­ama koje koriste organska otapala, prestala je i proizvodnj­a određenih kemikalija, a od 2005. koriste se naprednije tehnike izgaranja biomase u kućnim ložištima. Lebdećih je čestica 34% manje u odnosu na 1990., no nema jasnog trenda smanjenja emisija.

Obveza je članica EU i izrada inventara emisija onečišćuju­ćih tvari u zrak do 15. veljače svake godine

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia