Večernji list - Hrvatska

Trakošćans­ko jezero bit će napunjeno do jeseni

-

Dovršeno je čišćenje najdubljeg dijela jezera, izvađeno je više od 60 tisuća kubika mulja

Radovi na Trakošćans­kom jezeru iz kojeg je izvađeno više od 60 tisuća kubnih metara mulja, dobro napreduju, uskoro bi moglo početi punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavan­je jezera, najavio je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Projekt u potpunosti financiraj­u Hrvatske vode koje su ga u ovoj godini prijavile za nastavak financiran­ja iz Nacionalno­g plana oporavka i otpornosti (NPOO), a Đuroković je u pratnji direktora VGO za Muru i gornju Dravu Milana Reze i načelnika Općine Bednja Damira Poljaka u ponedjelja­k obišao radilište.

Istaknuo je da je praktički dovršeno najteže čišćenje najdubljeg dijela jezera. – Unatoč ovim kišama koje su najavljene, moći će se nastaviti radovi na razgradnji pristupnih puteva u najdubljem dijelu jezera i lagano se povlačiti prema višim područjima jezera, gdje isto tako treba uklanjati sediment – rekao je Đuroković. Napomenuo je kako je prije došlo do klizanja određenih zidova uz samo Trakošćans­ko jezero, da su se formirala klizišta i na kraju, kada se sve otkopalo, vidjelo da neki dijelovi uopće nisu imali temelja.

– Rađeno je davnih godina, prije 70-80 godina, tako da smo se potrudili da sada, kada smo već ovdje, uz čišćenje samog jezera obnovimo praktično i staze i temeljne zidove te ih oblažemo istim materijalo­m, kamenom, kao što je nekada bilo – kazao je Đuroković. Iz Trakošćans­kog jezera dosad izmuljeno više od 60 tisuća kubnih metara mulja, a prethodno je od strane bivšeg izvođača izmuljeno 30-ak tisuća. Najavio je da će, ako vremenski uvjeti to dopuste, od jeseni početi trajno punjenje jezera. Radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura – rekao je Đuroković i dodao da je inicijalno putem javne nabave cijena bila takva da se radovi nisu mogli izvoditi pa se ugovor s prethodnim izvođačem morao raskinuti te naplatiti čak i ugovornu kaznu.

– Projekt se provodi već nekoliko godina tijekom kojih su se cijene građevinsk­ih radova povećale, tako da idemo prema 3,5 ili čak 4 milijuna eura s obzirom na to da želimo u cijelosti zbrinuti i sva klizišta. Najvažnije je da ovo naše nacionalno blago Trakošćans­ko jezero, zablista u punome sjaju – zaključio je Đuroković. Rezo je rekao da je u javnom postupku provedbe natječaja bila jedna ponuda koja je iznosila 5,4 milijuna eura bez PDV-a. – Kada sumiramo sve naše radove, 2,5 milijuna eventualne dodatke koje ćemo imati, a vezani su za sanaciju ovih erozija na lijevoj i desnoj obali jezera Trakošćan, možemo garantirat­i da ćemo uštedjeti dva milijuna eura na cijelom • projektu – dodao je.

 ?? ?? ČIŠĆENJE jezera financiraj­u Hrvatske vode
ČIŠĆENJE jezera financiraj­u Hrvatske vode

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia