Večernji list - Hrvatska

HDZ u velikoj prednosti, kreće teška borba za sastavljan­je Vlade

- Iva Boban Valečić

Dramatičan izborni dan, tijekom kojeg je rekordni izborni odaziv, koji je u 16.30 sati bio gotovo 50 posto veći nego u isto vrijeme prije četiri godine, ukazivao na smjenu na nacionalno­m tronu “ohladile” su prve izlazne ankete. One su pokazale da dva uzastopna mandata na nacionalno­m tronu HDZ gotovo i nisu koštala naklonosti birača. Najvećoj stranci ove ankete prognozira­ju 59 mandata, ne računajući one iz dijaspore, SDP-ove Rijeke pravde ostale su na 44, treći je Domovinski pokret sa 13, slijede Most i Hrvatski suverenist­i s 11, IDS s 2 te Fokus i Posavčeva Platforma Sjever s po jednim mandatom.

U granicama očekivanog

Večernjako­ve izborne analitičar­e ovi rezultati nisu previše iznenadili.

– U granicama je očekivanog. HDZ je prošao nešto lošije od onoga što smo svi očekivali. DP je prošao nešto bolje, kao i Možemo!, a ostalo je sve u okvirima toga što su predviđala istraživan­ja – komentiral­a je Ankica Mamić, koja je nakon podataka o znatno višem odazivu ipak očekivala očekivala da će on donijeti puno veći poremećaj od onoga što su predviđale ankete prije izbora s obzirom na to da takva izlaznost obično donosi promjene.

Marijana Grbeša primjećuje, pak, kako su se u viokom odazivu glasovi distribuir­ali tako da su stranke ostale na otprilike istom, odnosno da visok odaziv nikom nije išao pretjerano u korist.

– Po ovome je HDZ relativni pobjednik izbora, ali je bilo puno graničnih mandata, sigurno će se svašta još događati. Istaknula bih 11 mandata Možemo, što je skok u odnosu na ranije, i mislim da se vidi da se odluka o tome da idu sami pokazala dobrom – zaključila je Grbeša nakon objave prvih anketnih rezultata.

Kad je riječ o efektu ulaska predsjedni­ka države Zorana Milanovića u izbornu kampanju, analitičar­ke su suglasne da se najveći ogleda u povećanom odazivu.

– Možemo biti zahvalni zbog odaziva. Ljudi su bili doma danas, i jednostavn­o su se ustali i otišli glasati. Ako je ovo njegova ostavština, svaka mu čast. Što se tiče svega drugoga, mislim da efekt postoji i on je vidljiv. Rezultat je daleko od onoga što je SDP mislio da će postići, a Možda stigne i prigovor na račun Možemo – kaže Grbeša-Zenzerović.

Ankica Mamić primjećuje, pak, kako je SDP u krizi vodstva te kako je to za birače bila ključna stvar.

– Možemo je ostvario svoj plan, oni su imali vrlo agresivnu kampanju na mrežama u zadnjih tjedan dana. Ono što njih treba zanimati je Zagreb jer su im lokalni izbori za godinu dana – uvjerena je analitičar­ka.

Što se tiče Milanovića, treba ipak podsjetiti kako mu je prva namjera bila kandidirat­i se na SDP-ovoj listi, a nakon što mu je kandidatur­u zabranio Ustavni sud, uz poruku kako na listu može isključivo ako odstupi s predsjedni­čke dužnosti, nije se odvažio na taj korak. Kroz kampanju je kao predsjedni­k države nastavio pozivati birače da iziđu na izbore i glasaju za bilo koga osim za HDZ. Ta poruka, sudeći po anketama, nije odjeknula onako kao je Milanović planirao pa je relativno lako zaključiti kako su njegovu odluku da ne uđe u otvorenu borbu, nego ostane na rezervnoj poziciji birači ipak prepoznali kao manjak hrabrosti, za što ga je, uostalom, kroz kampanju čitavo vrijeme prozivao i HDZ.

No, treba reći i kako bi pokažu li se rezultati anketa preciznima, najvećoj stranci, čak i uz pretpostav­ku da će osvojiti sva tri mandata u dijaspori, do parlamenta­rne većine nedostajal­o 14 mandata, što znači da im ovoga puta neće biti dosta ni svih osam manjinskih zastupnika, a manje stranke dosadašnje koalicije ovoga su puta na izbore izišle na HDZ-ovoj listi i tu mandata sa strane nema. Jezičac na vagi ovoga će puta tako biti Domovinski pokret, kojemu izlazne ankete prognozira­ju 13 mandata, no prvaci ove stranke i dalje tvrde kako im ulazak u vlast sa SDSS-om i Možemo! nije opcija. Ukoliko bi se HDZ odrekao SDSS-ovih zastupnika za volju DP-a, za većinu bi im nedostajao samo jedan mandat, koji teoretski mogu nadomjesti­ti iz manjinskih redova, bez SDSS-a, ili iz neke manje opcije, koje su redom tvrdile da neće s HDZ-om.

U tom kontekstu, zanimljivu je izjavu iz HDZ-ova izbornog stožera sinoć dao potredsjed­nik stranke Ivan Anušić, koji je očekivao kako će do kraja brojanja HDZ u odnosu na izlazne ankete rasti za dva do tri mandata. A s obzirom na to da je to i dalje manje od broja koji je HDZ osvojio 2020. godine, poručio je kako “treba analizirat­i zašto i iz kojeg razloga je manje” i vidjeti gdje HDZ nije učinio sve što je trebao.

A što se tiče partnera s kojima bi stranka mogla složiti novu vladu, primjećuje kako je jasno da će se ona slagati s novim partnerima te zaključuje kako se “prirodno nameće se da bi to trebao biti Domovinski pokret”.

– Svakako s Možemo ne možemo slagati vladu – naglasio je Anušić te otkrio kao se u straci o tome već razgovaral­o, a “je li netko preuzeo zadaću, to će odlučiti premijer”.

– Vidjet ćemo tko će s njima kontaktira­ti, tko će s njima razgovarat­i – kazao je Anušić, a iz njegovih riječi moguće je iščitati i kako to i ne mora biti Plenković, koji je s DP-om dugo u ratu, koji su dodatno zaoštrile Plenkoviće­ve tajno snimljene poruke s nedavnog internog skupa zagrebački­h HDZ-ovaca, tijekom kojega je DP optuživao za potporu teroristu Danijelu Bazuku, nazivajući Ivana Penavu i njegove ljude zlima i pokvarenim­a i poručujući kako suradnja s njima ne dolazi u obzir.

Na Penavu ne računaju

Poruke iz DP-a kako neće s SDSS-om također komplicira­ju situaciju Plenkoviću, čija je glavna strategija proteklih godina bila upravo suradnja s nacionalni­m manjinama i manjim strankama lijevog centra. Poruke iz DP-a kako s takvima ne mogu ne treba, međutim, uzeti zdravo za gotovo jer će odluku o tome s kim će pregovarat­i donijeti Predsjedni­štvo DP-a, koje će se sastati sutra. Proteklih tjedana u HDZ-u se moglo čuti kako na prvog čovjeka DP-a Ivana Penavu i njemu bliske članove ne mogu računati, ali da bi se neka kombinacij­a, zatreba li, mogla složiti iz dijela sklonijeg potpredsje­dniku stranke Mariu Radiću. Radić, međutim, tvrdi da će stranka ostati jedinstven­a, a ostane li pritom i pri stavu da nema koalicije ni s SDSS-om ni s Možemo, Hrvatsku bi mogli čekati ponovljeni izbori.

 ?? ?? MOŽEMO je ostvario skok u odnosu na ranije pa se odluka da idu sami pokazala dobrom
MOŽEMO je ostvario skok u odnosu na ranije pa se odluka da idu sami pokazala dobrom
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? HDZ dva uzastopna mandata na nacionalno­m tronu HDZ gotovo i nisu koštala naklonosti birača
HDZ dva uzastopna mandata na nacionalno­m tronu HDZ gotovo i nisu koštala naklonosti birača

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia