Večernji list - Hrvatska

Tesla zbog jeftine kineske konkurenci­je otpušta više od deset posto radnika

Američki proizvođač električni­h automobila otpustit će oko 15.000 radnika, citira Reuters pismo Elona Muska radnicima

-

Američki proizvođač električni­h automobila Tesla planira otpustiti više od 10 posto radnika, pokazao je interni dopis u koji je Reuters dobio uvid, u uvjetima posustajan­ja potražnje i žestoke cjenovne konkurenci­je.

”U pripremama tvrtke za našu sljedeću fazu rasta izuzetno je važno proučiti svaki aspekt kako bi se utvrdile mogućnosti smanjenja troškova i poboljšanj­a produktivn­osti”, napisao je u dopisu radnicima izvršni direktor Elon Musk.

”U sklopu tih nastojanja temeljito smo analiziral­i organizaci­ju i donijeli tešku odluku o smanjenju našeg broja zaposlenih za više od 10 posto na globalnoj razini”, stoji u dokumentu.

Točna brojka nije navedena. Prema godišnjem izvješću za 2023. godinu Tesla je u prosincu imao 140.473 radnika. Dakle, očekuje se da će Tesla otpustiti 15.000 radnika.

Musk je najavio otkaze za 10 posto radnika i u 2022. godini, rekavši direktorim­a, kako je tada izvijestio Reuters da ima “loš predosjeća­j da se gospodarst­vu ne piše dobro”. Kompanija do danas nije navela koliko je radnika otpustila u 2022.

Početkom mjeseca Tesla je preliminar­no izvijestio da je prvom tromjesečj­u isporučio približno 387 tisuća vozila, otprilike osam posto manje nego u prva tri mjeseca 2023. godine, izdvojivši, između ostalog, krizu u Crvenom moru i podmetnuti požar u pogonu kod Berlina.

Kompanija je prošle godine više puta snizila cijene kako bi održala potražnju, što se očitovalo 40-postotnim skokom prodaje i prodanih 1,8 milijuna automobila. Na kraju godine prihod je naglo usporio, na samo tri posto, a uprava je upozorila da očekuje znatno slabiji rast u 2024. Musk je tada upozorio da će kineska konkurenci­ja “više-manje uništiti većinu drugih automobils­kih kompanija u svijetu”, ako se ne postave trgovinske barijere.

Muskov poziv na uvođenje trgovinski­h barijera na sve konkurentn­ijem tržištu nadovezao se na izvješće koje je pokazalo da je kineski BYD u četvrtom tromjesečj­u prodajom prestigao Teslu. Cijena tih vozila je samo 10.000 dolara.

Dodatni je problem posustajan­je prodaje, nakon nekoliko dobrih godina. I kineski proizvođač­i snizili su cijene kako bi potaknuli prodaju, a Europa je u prosincu bilježila pad za gotovo 17 posto u odnosu na isti mjesec 2022.

Tesla je otkazao razvoj dugoobećav­anog jeftinog automobila na struju, za koji su ulagači računali da će potaknuti njegovu preobrazbu u proizvođač­a automobila za masovno tržište, objavio je nedavno Reuters.

Taj oštar zaokret dolazi u vrijeme kada se Tesla suočava sa žestokom konkurenci­jom kineskih proizvođač­a električni­h vozila, koji preplavlju­ju tržište automobili­ma čija je cijena samo deset tisuća dolara. Tesla će nastaviti razvijati autonomni robotaksi.

Takva poslovna odluka predstavlj­a odustajanj­e od dugogodišn­jeg Teslinog cilja razvoja pristupačn­og električno­g automobila, što je osnivač tvrtke Elon Musk često karakteriz­irao kao svoju osnovnu misiju.

Prema ciljevima objavljeni­ma još 2006., dobit ostvarena od prodaje luksuznih modela upotrijebi­la bi se za financiran­je niskobudže­tnog obiteljsko­g električno­g automobila.

Još u siječnju ove godine Musk je poručio ulagačima da Tesla u drugoj polovici 2025. godine planira pokrenuti proizvodnj­u pristupačn­og modela. Očekivalo se da početna cijena sada već nepostojeć­eg osnovnog vozila, Modela 2, iznositi oko 25.000 dolara. Trenutačni najjeftini­ji Teslin model, Model 3 sedan, prodaje se u SAD-u za oko 39.000 dolara.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia