Večernji list - Hrvatska

Mursko Središće: Skelaru Čepeku turisti govore ‘Štef, pa ti živiš u raju’

Turistički adut sjevera Hrvatske na međimursko­j Amazoni

- Srđan Hebar

Mursko Središće hrvatski je grad najbliži – Sjevernom polu. Na krajnjem sjeveru naše zemlje turistički adut je međimurska Amazona. Mura. A svakodnevn­o preko rijeke turiste skelom, još sjevernije, vozi Čepek, kako je nadimak skelaru Stjepanu Zadravcu (70).

Skela besplatna za sve goste

– Kad bi računal, za sve ove godine preplovil sam Muru možda i stotinu tisuća puta. Skela goste vozi besplatno, nije to kao kad morate platiti kartu za tramvaj ili autobus u velikom gradu. Ne plaća se karta pa se svi još više vesele, a djeca guštaju – govori Čepek, čiji je posao skelarenja, zbog tradicije i umijeća, prije nekoliko dana dobio status nematerija­lnog kulturnog dobra naše zemlje.

– Vele mi turisti kad ih vozimo preko: “Štef, pa ti nisi ni svjestan da si tu na Muri kao u raju!” A ja već naviknut, meni je to normalno. Bili su nedavno neki gosti iz centra Londona, pa se čudili divoti našega kraja, koji se najbolje vidi s rijeke – priča Čepek.

Njegov kolega Rudi Mesarić (65), voditelj skelara, ali i glavni gradski kuhar kada se pripremaju fešte za goste, dodaje:

– Mi Međimurci koji živimo uz rijeku već smo u prvim razredima osnovne škole morali moći preplivati Muru. Ja sam je preplivao u četvrtom razredu! Rijeka nosi, ali uspijevali bismo iz prve. A skela vozi otkako znamo za sebe. Nekad je skela bila mali “čoun” na koji je stala samo jedna kravica, ali vozilo se, mostova nije bilo. Lako danas...

Na pristaništ­u skele Fusek i “Skela Bar” u kojem gosti uživaju uz rijeku.

– Poznati smo i po tome što smo prvi na svijetu eksploatir­ali naftu upravo u Peklenici! Prvi! A naftu su u to doba, prije gotovo dvije stotine godina, otkrila djeca, koja su dolazila kući umazana od crnih lokvica u kojima su se igrala. Naši su stari bili i rudari, kopao se u Peklenici i mrki ugljen, nije bilo kuće u kraju koja nije imala rudara – pričaju skelari.

Marina Matjašić iz Turističke zajednice područja Mura i gorice objašnjava:

– Grad smo rudara i sjeverna vrata Hrvatske. Turistima svoju povijest interpreti­ramo u Cimperu, našem Spomen-domu rudarstva koji donosi priču o bogatoj povijesti rudarenja ugljena, a u Spomen-parku naftaštva Peklenica gostima predstavlj­amo tu jedinstven­u turističku atrakciju. Imamo i Centar za posjetitel­je Med dvemi vodami, a nesvakidaš­nji smo primjer turizma u kojem tešku industriju pretvaramo u turistički proizvod – govori Matjašić.

Biser grada na sjeveru hrvatske je Šetnica svete Barbare, koja seže sve do Svetog Martina na Muri.

Serjojnčar­i kao Newyorčani

Domaći dodaju:

– Mi stanovnici iz Murskog Središća ne zovemo se Murskosred­išćani, već Serjojnčar­ke i Serjojnčar­i! Kao Newyorčank­e i Newyorčani.

Glavni kuhar kraja Rudi Mesarić dodaje:

– Idealan je poziv za turiste u naš grad na sjeveru doći za Praznik rada, 1. svibnja. Kuhat ćemo 700 litara graha, koliko stane u najveći lonac koji imamo. Fešta će biti na ribnjaku Zalešče, gdje grizu i šarani i štuke. Prekrasna su naša jezera “Napolitank­e” koja nalikuju na napolitank­e poslagane u kutiji, te “Mali Balaton”, a u kraju su i lijepe plaže prema Peklenici, pa gosti u ovim toplim danima u Mursko Središće mogu ponijeti i kupaće! – kaže Mesarić. Domaći ponosno dodaju:

– Ne smijemo zaboraviti susjeda Srećka Bogdana Čečija, legendu Dinama i Karlsruhea, ali trenera koji je trenirao Olivera Khana i Luku Modrića. Tu je, živi s nama, vidio je cijeli svijet, vratio se nakon karijere u ovaj raj...

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? “KAD BI RAČUNAL, za sve ove godine preplovil sam Muru možda i stotinu tisuća puta”, kaže skelar Stjepan Zadravec Čepek. Njegov kolega Rudi Mesarić voditelj je skelara, ali i glavni gradski kuhar kada se pripremaju fešte za goste
“KAD BI RAČUNAL, za sve ove godine preplovil sam Muru možda i stotinu tisuća puta”, kaže skelar Stjepan Zadravec Čepek. Njegov kolega Rudi Mesarić voditelj je skelara, ali i glavni gradski kuhar kada se pripremaju fešte za goste

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia