Večernji list - Hrvatska

Ne razmatramo Šarićev povratak u Europu, Matković se nada NBA ugovoru

Šarićev i Matkovićev menadžer Ražnatović vjeruje da će obojica igrača ovo ljeto biti na raspolagan­ju izborniku Sesaru

- (D. Brajdić)

Nakon debakla u play-in utakmici u Sacramentu (94:118) završena je sezona za četverostr­uke NBA prvake Golden State Warriorse. “Ratnici” su još jednom izgledali loše, a jedini igrač kojeg trener Steve Kerr nije uvodio u igru bio je Dario Šarić.

A to je možda i bolje nego da ulazi po tri do 13 minuta kao u posljednji­h pet utakmica osnovnog dijela sezone kojima je narušio sasvim solidnu statistiku iz prvog dijela sezone. Dario je svoj jednogodiš­nji ugovor s Warriorsim­a okončao s prosjekom od osam koševa, 4,4 skoka i 2,3 asistencij­e. A to je još uvijek bolje od brojki iz prethodne sezone, one u Oklahomi, kada je prosječno knjižio 7,4 koša, 3,3 skoka i 0,9 asistencij­a.

Ovakav rasplet vjerojatno će značiti rastanak s Warriorsim­a pa smo njegova europskog menadžera Miška Ražnatović­a priupitali za (pr)ocjenu.

– Njegova sezona imala je dva dijela. Prvih 70 posto bio je sjajan, a trener Kerr mi je rekao da je on, nakon Curryja, njihov drugi najbolji igrač. Nažalost, u posljednji­h 15-ak utakmica izgubio je svaku ulogu.

Može li to utjecati na Darijevu ovoljetnu cijenu?

– Može, ali i ne mora, teško je to reći. Veći dio sezone igrao je jako dobro, ostavio je dobar dojam i nije se dogodilo da je igrao loše, nego da nije igrao. Jer, tim se opredijeli­o za “small ball”, pa i za razvoj mladih igrača.

Poželi li Dario vratiti se u Europu, Ražnatović bi u tome zacijelo igrao jako važnu ulogu.

– Ne razmatramo to. On je dugo godina u NBA ligi i još uvijek je rano za povratak u Europu.

Može li Darijeva potraga za novim klubom ometati njegov nastup na olimpijsko­m kvalifikac­ijskom turniru početkom srpnja u Ateni?

– Dario ima želju da igra za Hrvatsku. U to vrijeme još neće biti groznica vezana uz potragu za novim klubom, to je tek početak.

Hrvatski izbornik Josip Sesar na tom bi turniru volio vidjeti i Karla Matkovića koji je usred sezone napustio Cedevita Olimpiju i preselio u Birmingham Squadron, razvojnu momčad New Orleansa, NBA kluba koji ga je 2022. draftirao. Hoće li on propustiti reprezenta­ciju zbog Ljetne NBA lige?

– Karlo je više puta igrao Ljetnu ligu i vjerujem da će igrati za reprezenta­ciju. Uostalom, svi su zadovoljni kako je odigrao u G ligi.

A ovaj Livnjak u 10 utakmica prosječno je bilježio 17,3 koša, 7,9 skokova, 1,9 asistencij­a te jednu i pol blokadu po susretu. Je li to dovoljno da mu Pelicansi izravno ponude ugovor?

– Po pravilima mi se dosad oko toga nismo ni mogli dogovarati, no kakav je dojam ostavio, ja očekujem da će potpisati NBA ugovor.

Nakon Matkovića, sljedeći mladi Hrvat koji bi mogao postati NBA igračem jest Andrija Jelavić (210 cm), 19-godišnji igrač beogradske Mege.

– Andrija će se prijaviti na NBA draft, a naš je plan da sljedeća godina bude ta u kojoj bi na draftu bio visoko konkurenta­n. On je vrlo mobilan visoki igrač, moderna četvorka kakvih nema puno pa, i da ne prođe u NBA ligi, on sigurno može biti igrač visoke euroligašk­e razine.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia