Večernji list - Hrvatska

Svi su se kandidati držali ukočeno i suzdržano

- (Božena Matijević)

Komunikolo­ginju i stručnjaki­nju za neverbalnu komunikaci­ju Ljiljanu Buhač zamolili smo da nam komentira današnje prijepodne­vne izjave i govor tijela političkih lidera nakon što su i oni ispunili svoju građansku dužnost i glasali.

– Jutro je počelo u revijalnom tonu što se tiče glasanja naših političara. Andrej Plenković došao je vrlo samouvjere­no, ubacio glasački list te započeo s pričom o poštivanju Ustava i pravu građana da iskoriste svoje ustavno pravo da glasaju, ali nije izdržao a da ne kaže nešto i o uspjesima svoje Vlade. Za to je iskoristio novinarsko pitanje pa je ponovno naveo uspjehe svoje Vlade. Pritom je djelovao samouvjere­no i dominantno. Odjećom je poslao poruku da je isti kao svi ostali. No tijekom dana ta njegova samouvjere­nost prelazi u političko praćenje rezultata pa je ponekad djelovao pomalo zabrinuto. Zoran Milanović došao je namrgođen. To se može tumačiti dvojako, kao zabrinutos­t za ishod izbora, ali i kao poruka biračima – situacija je ozbiljna. Nije propustio kritizirat­i izjave Andreja Plenkovića. Milanović je također bio neformalno odjeven, čime se trudio izgledati kao većina birača. Njegov namrgođen izraz lica i položaj tijela može se protumačit­i kao zabrinutos­t i neizvjesno­st.

Kod Peđe Grbina vidjela se nervoza. Želio je ostaviti dojam bezbrižne osobe. Usne su mu se razvukle u osmijeh, no oči su bile “paralizira­ne”. Nervozu je potvrdio i objavom na Facebooku o problemima s glasanjem. Nije djelovao uvjerljivo. Ivan Penava djeluje neoptereće­no, ali usiljen osmijeh govori nešto sasvim drugo. Ponašao se u stilu – što bude, bude. Sandra Benčić nije izostavila podučavanj­e birača. Iako je slala pozitivne poruke biračima, govor tijela i facijalne poruke pokazivali su zabrinutos­t. Porukom “da se naspavala” nespretno je poslala poruku biračima da joj je to bila tlaka. Nikola Grmoja odjećom je pokazao da ove izbore smatra ozbiljnima. Facijalno je tu ozbiljnost i podebljao. Tomislav Tomašević došao je neoptereće­n. S uvijek namješteni­m osmijehom i neformalno odjeven. Djelovao je umjetno – analiziral­a je Ljiljana Buhač prijepodne­vna pojavljiva­nja lidera na biralištim­a i njihova javna obraćanja.

– Svi su, osim Grmoje, bili neformalno odjeveni. Željeli su poslati poruku da su svi oni isti kao i obični građani. Također se vidjelo da kod svih vlada neizvjesno­st. Neverbalna komunikaci­ja kod svih kandidata bila je vrlo kontrolira­na, nije bilo neverbalno­g naglašavan­ja izjava. Svi su se držali podosta ukočeno i suzdržano. Nedostajao je iskren osmijeh, što se može protumačit­i kao strah i sumnja u ishod. Prirodno za njih, a za nas birače to nije baš dobro – ocijenila je stručnjaki­nja.

Većinom su, osim Grmoje, bili neformalno odjeveni. Željeli su poslati poruku da su isti kao i obični građani. No kod svih se vidjela neizvjesno­st

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia