Večernji list - Hrvatska

BBC istragom potvrdio da je ubijeno 50.000 ruskih vojnika

-

Ruska redakcija BBC-ja i ruski portal Mediazona u srijedu su objavili rezultate zajedničke istrage koji pokazuju da je od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. u tom ratu poginulo više od 50.000 ruskih vojnika.

U svojoj istrazi oslanjali su se na razne izvore informacij­a poput službenih priopćenja, medijskih izvješća, informacij­a s društvenih mreža, a obilazili su i groblja. Ni Ukrajina ni Rusija od samog početka rata ne objavljuju svoje gubitke. Krajem veljače Kijev je broj poginulih vojnika sveo na 31.000, dok ruska vojska vrlo rijetko govori o svojim vojnim gubicima, no smatra se da su objavljene brojke svedene na minimum. Glasnogovo­rnik Kremlja Dimitrij Peskov u srijedu je odsustvo bilo kakvih službenih izjava o ruskim vojnim gubicima opravdao “zakonom o državnim tajnama”.

BBC Rusija i Mediazona u istrazi su se posebice usmjerili na sudbinu Rusa puštenih iz zatvora, koji su poslani na bojište uz obećanje stjecanja slobode. Oni su regrutiran­i i u redovnu vojsku i u plaćeničku skupinu Wagner.

U izvješću se također ističe da je više od 27.300 ruskih vojnika poginulo u drugoj godini rata, “ilustriraj­ući time ogromnu ljudsku cijenu koja je plaćena za osvojeni teritorij”, posebice u Donecku od početka 2023. i tijekom bitke za Bahmut u proljeće 2023. te u četveromje­sečnoj bitki za Avdijivku prošle jeseni. U kolovozu prošle godine list The New York Times je, pozivajući se na američke dužnosnike, ruske vojne gubitke procijenio na 120.000 ubijenih, dok je britanski ministar obrane James Heappey krajem siječnja naveo broj od 350.000 poginulih ruskih vojnika. Američki list u istom tekstu broj poginulih ukrajinski­h vojnika bio je procijenio na 70.000, dok je predsjedni­ca Europske komisije Ursula von der Leyen u jednom videoobrać­anju krajem prosinca 2022. spomenula 100.000 poginulih ukrajinski­h vojnika. Nedugo nakon objave videozapis­a, Europska komisija izrezala je taj dio u kojem predsjedni­ca spominje broj ukrajinski­h žrtava uz obrazložen­je da je došlo do pogreške. U međuvremen­u je ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenski pozvao zapadne partnere na potrebnu odlučnost i potporu nakon što je u srijedu ujutro u ruskom raketnom napadu na sjeverni grad Černihiv poginulo najmanje 13 ljudi.

“Do ovoga ne bi došlo da je Ukrajina dobila dovoljno opreme za protuzračn­u obranu i da je odlučnost svijeta da se suprotstav­i ruskom terorizmu bila dovoljna”, objavio je Zelenski na Telegramu. Ministar unutarnjih poslova Ihor Klimenko rekao je u izjavi na Telegramu da je u napadu ubijeno najmanje 13 ljudi i ozlijeđeno više od 60 te da traju operacije spašavanja. U napadu su oštećene i četiri višekatnic­e, bolnica, obrazovna ustanova i deseci osobnih • automobila, dodao je.

Više od 27.300 ruskih vojnika poginulo je u drugoj godini rata, što pokazuje ogromnu ljudsku cijenu koja je plaćena za osvojeni teritorij

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia