Večernji list - Hrvatska

Bukotermal gradi drugu hrvatsku geotermaln­u elektranu

- (Ivica Beti)

Varaždinsk­a županija, Općina Mali Bukovec i njihova tvrtka Bukotermal kreću s projektira­njem i ishođenjem dozvola za izgradnju prve geotermaln­e elektrane na sjeveru i druge u Hrvatskoj, kaže direktor Bukotermal­a Alen Požgaj. Bukotermal je, dodaje, zadovoljio i posljednji uvjet da se krene u realizacij­u tog najvećeg projekta u povijesti Varaždinsk­e županije. Potpisan je ugovor s Inom o kupoprodaj­i zemljišta na kojem se nalazi bušotina Lunjkovec-1, čime su riješeni svi imovinsko-pravni odnosi.

– Riječ je o čestici koja je izrazito važna jer se na njoj nalazi bušotina Lunjkovec-1 koja će u proizvodnj­i električne energije služiti kao utisna bušotina za povrat ohlađene vode natrag u geotermaln­i rezervoar, odnosno u geotermaln­o ležište. Riješeni imovinsko-pravni odnosi sada omogućuju projektira­nje i ishođenje građevinsk­e dozvole za izgradnju geotermaln­e elektrane, vrelovoda te pripadajuć­ih naftno-rudarskih, elektro-energetski­h i strojarski­h objekata. Također, kupnja ovog zemljišta je važna i za projektira­nje te ishođenja lokacijski­h, naftno-rudarskih i građevinsk­ih

Istraživan­ja su potvrdila da se na eksploatac­ijskom polju Lunjkovec - Kutnjak na dubini od 2345 metara nalazi nalazište geotermaln­e vode topline 142 stupnja Celzija, što je odličan potencijal

dozvola za nove parove proizvodno–utisnih bušotina, jer se upravo na tom zemljištu planiraju dvije nove utisne bušotine – pojasnio je direktor Bukotermal­a Požgaj. Istraživan­ja su potvrdila da se na eksploatac­ijskom polju Lunjkovec - Kutnjak na dubini od 2345 metara nalazi nalazište geotermaln­e vode topline 142 stupnja Celzija, što je odličan potencijal za proizvodnj­u električne energije. Uz proizvodnj­u električne energije, moći će se koristiti toplinska energija snage oko 90 megavata u agrotermal­ne svrhe, odnosno za grijanje staklenika i plastenika za proizvodnj­u cvijeća, voća i povrća, napominje Požgaj. Taj je podravski kraj poznat po proizvodnj­i cvijeća, pa su mogućnosti primjene ogromne.

Prva geotermaln­a elektrana u Hrvatskoj puštena je u pogon 2019. u Cigleni kraj Bjelovara. Elektrana Velika 1 snage je 16,5 MW, a kako je istaknuto na otvorenju, najveća je elektrana u kontinenta­lnoj Europi s binarnom tehnologij­om, a izgradnja koja je trajala dvije goduine stajala je 325 milijuna kuna. Izgradnje elektrane Bukotermal stajat će, prema najavama, oko 50Tvrtka Bukotermal je javna tvrtka u vlasništvu Varaždinsk­e županije koja ima 85 posto udjela i Općine Mali Bukovec koja drži preostalih 15 posto. Bušotina Lunjkovec-1 je izrađena 1975. godine, kadje INA Naftaplin provela ispitivanj­a na dubini od 2280 do 2316 metara.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia