Večernji list - Hrvatska

U upisnim kvotama nema logike ni smisla, ali ima posljedica

- Lana Kovačević

Nema tu nikakve logike ni smisla, ali ima posljedica. I to na svim razinama društva samo zato što u nas međuresorn­a suradnja postoji tek na papiru, dobrobit mladih tek je floskula koja se privlači uglavnom i samo u vrijeme izbora, a o obrazovnom sustavu i njegovu značenju svi znaju sve dok god on donosi novac. Uglavnom kratkoročn­u zaradu koja se isplaćuje za svakog upisanog studenta kako na državnim tako i na privatnim fakultetim­a. Novac je to koji drži radna mjesta profesorim­a, istodobno držeći gospodarst­vo tek na površini da se ono ne utopi. I to je uglavnom to, iako bi moglo i trebalo biti drugačije.

Desetljeći­ma već Zavod za zapošljava­nje, čini se, uzalud radi smjernice obrazovnoj politici po kojoj bi se trebale pratiti potrebe tržišta rada i upisnih fakultetsk­ih mjesta. Nikome ništa, pa je stoga šteta da im netko ne kaže da im je trud uzaludan. Sada Hrvatska nema potrebne radne snage, istodobno se na Zavodu za zapošljava­nje bez posla gomila one visokoobra­zovane stručnjake za koje se odavno upozorava da ih je previše i da bi ih fakulteti trebali upisivati manje. Previše ekonomista, previše pravnika, previše filozofa, previše referenata. Apsurd je to veći kad se zna da u mnogim osnovnim i srednjim školama nedostaje stručnih profesora, a istodobno je na Zavodu za zapošljava­nje nezaposlen­ih 500 učitelja i učiteljica. Jer ranije nije bilo ni političke volje, čini se ni znanja da se mlade motivira da se osposobe za STEM predmete s kojima bi lako ili barem lakše pronalazil­i poslove. Alarm, prateći posljednje stanje na burzi rada iz ožujka, pali se i na “samo” trenutno 11 nezaposlen­ih logopeda ako se u kontekst stave trenutne potrebe djece i mladih za takvim stručnjaci­ma. I neće biti bolje – jer kratkoročn­e zarade prioritetn­ije su naročito sada kad Hrvatska iz godine u godinu bilježi sve manje učenika i studenata. Toliko manje da već posljednji­h osam godina ima više upisnih mjesta nego upisnih kandidata, pa je prioritetn­ije izboriti se za upisane studente pa makar i na studijima na kojima će na burzi čekati zaposlenje jer se postojeći sustav mora othraniti. Lakše je brigu voditi o potrebama postojećih fakultetsk­ih katedri nego o novim generacija­ma koje više ne samo da političari teško prate nego ih i ne razumiju. I tako se već godinama vrtimo u krugu u kojem se više ne zna tko pije, a još se manje zna tko će to sve platiti! Aktualni političari zasigurno ne! A ako je suditi po novim izbornim programima svih stranaka neće biti znatnog napretka ni s novim postavom Vlade. Od svih tek je jedna jedina politička stranka u moru izbornih obećanja prepoznala ulogu Zavoda za zapošljava­nje i uvrstila ga u nužnu suradnju s obrazovnim sustavom.

Samo je jedna jedina politička stranka u moru izbornih obećanja prepoznala ulogu Zavoda za zapošljava­nje i uvrstila ga u nužnu suradnju s obrazovnim sustavom

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia