Večernji list - Hrvatska

Na suđenju Mamićima preispituj­u se i transferi igrača koji su se dogodili nakon podizanja optužnice

- Suzana Lepan-Štefančić

Što se zapravo dogodilo na pretposlje­dnjem ročištu na suđenju braći Zoranu i Zdravku Mamiću i ostalima za izvlačenje novca iz Dinama, kada je USKOK dao naslutiti kako bi moglo doći do proširenja optužnice? Tužiteljst­vo vjeruje, naime, kako su malverzaci­je nastavljen­e i nakon što je podignuta druga optužnica protiv braće Mamić.

Offshore tvrtke diljem svijeta

Istraga za izvlačenje novca iz Dinama počela je u ljeto 2015. Prva optužnica podignuta je u travnju 2016. protiv Zdravka i Zorana Mamića, Damira Vrbanovića i Milana Pernara. Nova optužnica, daleko opsežnija i u svakom smislu teža, stiže u srpnju 2017., a optuženi su Zdravko, Zoran te Mario Mamić, Damir Vrbanović, Nikky Arthur Vuksan, Igor Krota i Sandro Stipančić. Treća optužnica, na kojoj je samo ime Zdravka Mamića, podignuta je u veljači 2019. On je tada već bio u bijegu jer se, podsjetimo, netom prije izricanja osuđujuće presude u prvom sudskom postupku, u lipnju 2018., sklonio u BiH. Druga i treća optužnica poslije su spojene u jedan sudski proces i on je upravo u tijeku, štoviše, prilično se zahuktao. Nikky Arthur Vuksan i Igor Krota priznali su krivnju i nagodili se s USKOK-om.

Po toj optužnici za zločinačko udruženje, novac iz Dinama izvlačio se putem off-shore tvrtki otvaranih diljem svijeta. Dinamo je tim tvrtkama isplaćivao izdašne naknade za, kako se tereti, nepostojeć­a posredovan­ja pri transferim­a igrača. Događalo se to, po optužnici, od prosinca 2004. do prosinca 2015.

Na nedavnoj je raspravi USKOK, pak, bivšem Dinamovu glavnom direktoru Tomislavu Svetini postavio čitav niz pitanja vezanih uz transfer Ante Ćorića u Romu. Zanimljivo je, pak, da je Ćorić s talijanski­m klubom potpisao ugovor koncem srpnja 2018., odnosno godinu dana nakon podizanja te optužnice.

Ćorićev je transfer težio 8 milijuna eura. – Kada je stigla ponuda Rome, u Dinamo se javlja Hristo Daskalov kao predstavni­k tvrtke DigiSport koja ima pravo na postotak od transfera Ante Ćorića – ispričao je Tomislav Svetina. Dinamo je, pojasnimo, s pojedinim igračima imao ugovor o podjeli novca od budućeg transfera, a igrači su znali prodati to pravo stranim tvrtkama.

– Daskalov se pojavio kao osoba koja ima pravo na obeštećenj­e. Ne bismo se upuštali u poslovni odnos s njim da to nije pravno argumentir­ano jer je tada već bila donesena prva presuda – izjavio je Svetina.

Inače, po optužnici, stvarni vlasnik tvrtke DigiSport Limited sa sjedištem u Dubaiju jest Nikky Arthur Vuksan, dok je stvarni voditelj poslovanja, uz Vuksana, bio i Mario Mamić.

Obrana se pobunila protiv tih pitanja, napominjuć­i kako je u doba Ćorićeva transfera već odavno bila okončana istraga. Tužitelj Sven Mišković potom je spomenuo moguće proširenje postojeće optužnice.

– Sva ova moja pitanja su predmet inkirminac­ije. Planira se dopuna vještačenj­a jer se vidi da su višemiliju­nski iznosi isplaćivan­i nakon podizanja optužnice – odgovorio je na to tužitelj Sven Mišković.

Mišković je na koncu u sudski spis priložio dokumentac­iju koja, kako je naveo, dokazuje da je Mario Mamić stvarni šef DigiSporta te da Daskalov nije imao veze s Ćorićevim transferom.

Planira se dopuna vještačenj­a jer se vidi da su višemiliju­nski iznosi isplaćivan­i nakon podizanja optužnice, najavio je na suđenju tužitelj Sven Mišković

Riječ je, naime, o iskazu koji je u studenom 2017. u Zürichu dao menadžer Paul Dominique Bollendorf, vlasnik tvrtke OneGoal, a koji je zastupao Dinamo pri transferu Tina Jedvaja u Romu 2013. godine. Bollendrof je tada pojasnio kako su ga angažirali Mario Mamić i Gianpaolo Monteneri.

Najvažnija karika

Nagrada koju je One Goal dobio za transfer Tina Jedvaja iz Dinama u Romu iznosila je, kako je izjavio svjedok, 100.000 eura po sezoni. Koliko se sjeća, bilo je četiri ili pet rata, posljednja u jesen 2017. Dinamo je taj novac isplatio, naveo je, na račun tvrtke One Goal – prvo u jednoj banci, a onda u drugoj nakon što je počela istraga. Kako je ispričao, One Goal je imao ugovor o uslugama s Dinamom, a s druge strane s DigiSporto­m.

– DigiSport, to je za mene opet Mario Mamić jer je on bio savjetnik igrača Tina Jedvaja – izjavio je on. Novac je doznačen, dodao je, na račun DigiSporta, a vjeruje kako su posljednje dvije rate otišle Daskalovu, jer ih je DigiSport obavijesti­o kako je on preuzeo tu tvrtku. Ime Daskalova, kazao je, vidio je samo iz ugovora i iz upisa dioničara.

Na upit koje usluge je DigiSport pružao One Goalu, odgovorio je kako je to bila “zajednička transakcij­e”.

– Mario Mamić bio je tu najvažnija karika, stoga je on i dobio najveći dio – rekao je.

USKOK je, nadalje, istaknuo i kako iz istražnih radnji talijanski­h pravosudni­h tijela proizlazi da Hristo Daskalov, koji je također potpisnik ugovora o transferu Ante Ćorića iz Dinama u Romu, nije obavljao nikakve aktivnosti povezane s tim transferom. Kako je tužiteljst­vo podcrtalo, Cionci Giuseppe, posrednik za račun Rome, izjavio je da ga ne poznaje i nije čuo da netko u razgovoru spominje to ime, i to unatoč činjenici da se Cioncijev potpis na ugovoru nalazi uz potpis Hriste Daskalova.

Spis je trenutačno na Visokom kaznenom sudu u povodu ranijih žalbi obrane, a rasprava se nastavlja 13. svibnja.

 ?? ?? NA NEDAVNOJ JE RASPRAVI USKOK, pak, bivšem Dinamovu glavnom direktoru Tomislavu Svetini postavio čitav niz pitanja vezanih uz transfer Ante Ćorića u Romu
NA NEDAVNOJ JE RASPRAVI USKOK, pak, bivšem Dinamovu glavnom direktoru Tomislavu Svetini postavio čitav niz pitanja vezanih uz transfer Ante Ćorića u Romu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia