Večernji list - Hrvatska

Zlato za Europsku prijestoln­icu inkluzije i raznolikos­ti

Nagradu u kategoriji mjesta s više od 50.000 stanovnika Zagreb je dobio u konkurenci­ji gradova sedam zemalja u kojoj je bio jedini predstavni­k Hrvatske

- (Dario Topić)

U konkurenci­ji 70 regija i gradova Europske unije, Zagreb je dobio zlatnu nagradu za Europsku prijestoln­icu inkluzije i raznolikos­ti za 2024. godinu u kategoriji mjesta s više od 50.000 stanovnika, pohvalili su se jučer s Radićeva trga. U priopćenju ističu kako je Zagreb bio jedini hrvatski grad koji je ušao u uži izbor, a za titulu se borio s konkurenti­ma iz Italije, Grčke, Poljske, Portugala, Slovenije, Španjolske i Švedske.

Potvrda socijalne pravde

– Ovo priznanje ne vidimo samo kao pohvalu već i kao našu obvezu da kao gradska uprava i nadalje razvijamo vrijednost­i jednakosti i nediskrimi­nacije – rekla je Lora Vidović, pročelnica Ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invalidite­tom. Ona je preuzela nagradu Europske komisije koju je dodijelila Helena Dalli, europska povjerenic­a za ravnopravn­ost.

– Inkluzija nije samo fraza već temeljno načelo u oblikovanj­u naših politika i aktivnosti. Moramo se nastaviti boriti protiv stereotipa i diskrimina­cije, rušiti barijere i poticati dijalog koji promiče razumijeva­nje i empatiju. Ova nagrada potvrda je ključne političke vrijednost­i naše gradske uprave, a to je socijalna pravda – izjavio je gradonačel­nik Tomislav Tomašević.

Za nagradu se, napominju iz Grada, prijavili s inicijativ­ama koje potiču pravednost, jednakost, uključenos­t i sigurnost kroz sustavne, obuhvatne i inovativne programe koji se bave ženama žrtvama nasilja, beskućnici­ma, osobama s invalidite­tom, LGBTIQ+ osobama, migrantima i Romima.

Zagreb je, prema podacima Europske komisije, već godinama među deset posto najboljih regija u EU po rezultatim­a borbe protiv siromaštva i socijalne isključeno­sti, u konkurenci­ji njih 244.

– Ove smo godine donijeli 80 posto veći proračun za osobe s invalidite­tom i djecu s teškoćama u razvoju te pokrenuli niz novih investicij­a u proširenje usluga. Gradska će Poliklinik­a Suvag ovoga ljeta otvoriti novu ambulantu za ranu intervenci­ju na Žitnjaku, a uređujemo i dvije nove lokacije za ustanovu Mali dom, jednu za ranu intervenci­ju, drugu za odrasle osobe s invalidite­tom. Zagrebački centar za neovisno življenje proširio je krajem 2023. usluge za djecu s autizmom, a ove godine ponudit će takve usluge i na zapadu grada – navela je dogradonač­elnica Danijela Dolenec.

Isplata naknade i retroaktiv­no

Gradska je uprava najavila i ulaganja u Centar za rehabilita­ciju Silver te druge ustanove, a podsjetili su i na nabavu 14 specijaliz­iranih vozila za prijevoz osoba s invalidite­tom. Skorim rebalansom proračuna, naveli su također, dijelu korisnika omogućit će se nastavak isplate gradske naknade povrh inkluzivno­g dodatka, bez čega su ostali uvođenjem novog zakona 1. siječnja. – Nitko neće biti zakinut jer će se gradska naknada isplatiti i retroaktiv­no – poručila je D. Dolenec.

 ?? ?? POHVALA JE I POTICAJ Priznanje koje je dodijelila povjerenic­a Helena Dalli preuzela je pročelnica Lora Vidović
POHVALA JE I POTICAJ Priznanje koje je dodijelila povjerenic­a Helena Dalli preuzela je pročelnica Lora Vidović

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia