Večernji list - Hrvatska

Na detronizac­iju predsjedni­ka HDZ-a u ovom trenutku nitko i ne pomišlja, pa ni Ivan Anušić

- Pišu Petra Maretić Žonja i Iva Boban Valečić

Parlamenta­rni izbori su za nama, u trenutku zaključiva­nja ovog teksta još je trajala utrka za okupljanje nove parlamenta­rne većine i Vlade i ishod je još bio neizvjesta­n, a sve skupa, dakako, snažno je utjecalo i na prilike u redovima pojedinih stranaka.

Što se tiče HDZ-a, u stranačkim redovima trenutačno vlada mir, sva ranija nezadovolj­stva politikom stranačkog vrha gurnuta su u stranu u iščekivanj­u ishoda pregovora, o kojem će, dakako, ovisiti i stranačka pozicija Andreja Plenkovića. Nije tajna da je stranačka baza Plenkoviću godinama zamjerala to što je stranku odveo previše ulijevo za njihov ukus, no činjenica je da je upravo pozicija u čvrstom desnom centru stranci omogućila da opstane na vlasti punih osam godina i vlada bez previše uplitanja sa strane. Minimalnu parlamenta­rnu većinu HDZ je održavao rukama strančica koje sa svojih po nekoliko mandata nisu imale prevelik ucjenjivač­ki potencijal pa nikada i nisu mogle doći u ozbiljnu napast da poljuljaju Vladu i okušaju se samostalno na izvanredni­m izborima koje bi tako izazvale. Rezultat upravo provedenih parlamenta­rnih izbora HDZ je, međutim, doveo u znatno izazovnije okolnosti. Iako stranka nakon dva mandata ispunjena korupcijsk­im aferama svojih ministara i istaknutih članova na svim razinama može biti zadovoljna osvojenim 61 mandatom, jasno je da više neće moći vladati tako suvereno kao do sada.

Matematika je neumoljiva, a ovoga puta pokazuje da će se teško, ako ikako, do vlasti bez ruku Domovinsko­g pokreta. A zahtjevi koje pritom postavlja stranka Ivana Penave vrlo su neugodni za HDZ, pogotovo za njegova predsjedni­ka. Andrej Plenković sada bi se, u korist održavanja svoje stranke na vlasti, trebao odreći praktički svega što je zastupao otkako je zasjeo na čelo HDZ-a. Prije svega, DP ga prisiljava da se odrekne SDSS-a, jednog od svojih najvjernij­ih partnera, pri čemu ne samo da ne žele Pupovca i ekipu u izvršnoj vlasti nego odbijaju čak i pomisao da se parlamenta­rna većina ustoliči uz pomoć ruku troje zastupnika srpske nacionalne manjine. Plenkoviću bi u toj situaciji vjerojatno dobro došla podjela među novoizabra­nim zastupnici­ma DP-a, no ona se, unatoč glasinama koje se šire medijskim prostorom, zasad ne događa. A teško da će se i dogoditi jer, čak i da su u pravu oni koji tvrde da dobar dio DP-ovih zastupnika vode isključivo osobni interesi, jasno je kako nitko od njih u slučaju da se odvoji od stranke ne bi mogao računati ni na jednu funkciju u izvršnoj vlasti. Mario Radić, kojeg se u ovom kontekstu najviše spominje, ne bi mogao ni sanjati o ministarsk­oj poziciji, jer bi morao ostati u Saboru i čuvati većinu. Pomakne li se samo iz saborske klupe, o njegovu zamjeniku odlučivat će stranka, pri čemu je jasno da bi upražnjeno zastupničk­o mjesto zauzeo netko od Penavinih ljudi s DP-ove liste za 4. izbornu jedinicu. Radi se, dakle, o pustim fantazijam­a koje se vjerojatno plasiraju s namjerom zastrašiva­nja DP-ovaca, no teško da bi ta taktika ikome mogla upaliti.

Plenković je, dakle, prisiljen okupiti većinu znatno desniju nego što bi osobno htio i istodobno naći način kako da primiri dosadašnje partnere, od SDSS-a do HSLS-a i HNS-a, kojima također nije lako dignuti ruke za Vladu s izrazito desnim sastavom. U tome vjerojatno i leži razlog nezadovolj­stva koje Plenković ovih dana pokazuje pred kamerama i neukusnih žalopojki da su Hrvati na izbore izišli u prekomjern­om broju i time oštetili njegovu stranku.

To, međutim, ne znači da postoji prostor za detronizac­iju predsjedni­ka HDZ-a. Na to u stranci u ovom času nitko i ne pomišlja pa, sigurni smo, ni Ivan Anušić, ma koliko ga se gledalo kao nekoga tko jedva čeka da iz prikrajka zaskoči Plenkovića. Ovakva nagađanja o potpredsje­dniku stranke temeljena su na činjenici da je on, za razliku od Plenkovića, u prilično dobrim odnosima s mnogima u DP-u, uključujuć­i i Penavu. Cijelu je priču neposredno nakon izbora podgrijao i Plenkoviće­v neuspjeli pokušaj da u pregovorim­a zaobiđe Anušića. Njegov pouzdanik Tomo Medved nije se dobro snašao u ulozi pregovarač­a pa su DP-ovci počeli otvoreno govoriti kako očekuju da Anušić bude garancija da će se ono što potencijal­no dogovore s HDZ-om i provesti. Pa je Plenković na kraju bio prisiljen uvesti u pregovore i svog potpredsje­dnika, čime mu je dodatno dao na važnosti. Pokazao je pritom i, rekli bismo, iracionala­n, ali donekle i indikativa­n strah od Anušića, jer je jedini realan scenarij u kojem bi Anušić u skorije vrijeme preuzeo stranku onaj u kojem Plenković odlazi u Bruxelles pa se iz svega da zaključiti kako Plenković ne računa da mu je europska fotelja izvjesna, iako se o tome naveliko priča.

A ostane li u Hrvatskoj, u stranci će jednostavn­o morati trpjeti čovjeka kojemu izgledno ključni koalicijsk­i partner vjeruje znatno više nego njemu samom. To, međutim, ne mora značiti da Anušić može računati kako će mu utjecaj u HDZ-u sam po sebi dugoročno rasti.

Moćni slavonski HDZ-ovac na ovim je izborima svoj utjecaj u bazi potvrdio i rekordnim brojem preferenci­jalnih glasova, što je vjerojatno još jedan od momenata koji smetaju Plenkoviće­vu egu. Ipak, treba se sjetiti da je na prošlim izborima preferenci­jski junak bio Vili Beroš, s kojim se zbog toga kalkuliral­o i kao s HDZovim kandidatom za gradonačel­nika Zagreba, no danas je on samo Vili, čovjek o kojem više nitko ne govori. Da bi dugoročno održao svoj utjecaj u HDZ-u, Anušiću će, prije svega, trebati mnogo strpljenja, koje je do sada slabo pokazivao. Želi li doista u nekom času preuzeti HDZ, morao bi biti svjestan kako se kao nominalno desni predsjedni­k najveće stranke ne može osloniti na opcije još desnije od sebe jer će to, kao što se dogodilo u Karamarkov­u slučaju, upaliti sve moguće sirene za uzbunu te na kraju i njega i stranku koštati u izbornom rezultatu. Morao bi, dakle, bez obzira na to s kim se osobno voli družiti, pomalo početi tražiti i nešto liberalnij­e partnere, što zasad ne primjećuje­mo.

U Domovinsko­m pokretu odnosi, kažu, nisu idilični, govorilo se o tome i prije izbora, a sada su se te priče samo pojačale jer je DP u međuvremen­u došao u poziciju da odlučuje o novoj vlasti ili ponavljanj­u parlamenta­rnih izbora. Cijela se ekipa iz gore opisanih razloga i dalje drži zajedno, no u stranačkim se redovima, dijelom vjerojatno i zbog neiskustva u velikim igrama na nacionalno­j razini, osjeća zabrinutos­t oko bilo koje od ove dvije opcije. Odluka hoće li prihvatiti moć i time se dovesti u opasnost da ih se Plenković riješi čim uspije okupiti alternativ­nu koaliciju, što se već dogodilo Mostu, ili propustiti priliku za ulazak u Vladu i riskirati s ponovljeni­m izborima, za ovu ekipu nije nimalo laka. Za Ivana Penavu pritom je glavno pitanje kako bi ulazak u koaliciju s HDZ-om utjecao na njegovu popularnos­t u Vukovaru, oko kojega DP gradi i svoju nacionalnu priču. Dodatni pritisak stranci stvaraju njezini simpatizer­i, koji čelnike DP-a na društvenim mrežama već sada bombardira­ju kritikama kako su se prodali HDZ-u. DP-ovci se zbog toga i dalje drže svog ključnog pregovarač­kog uvjeta, a taj je da ni u parlamenta­rnoj većini ni u novoj Vladi ne bude SDSS, no tom je uvjetu matematičk­i izrazito teško udovoljiti.

Akad bi SDSS u bilo kojoj varijanti bio ključan za formiranje Vlade, DP-ovci bi na lokalnim izborima za godinu dana bili izloženi nesmiljeni­m kritikama da su u Vladu ušli rukom Milorada Pupovca. Tu je zato važno kako će se u cijeloj priči postaviti Hrvatski suverenist­i, a iz njihovih redova ovih dana dolaze miješani signali. Vesna Vučemilovi­ć je, čini se, sklona kombinacij­i s HDZ-om i DP-om, iako nije posve jasno zašto bi se izlagala riziku da je se proziva za prijevaru birača koji su je u Sabor poslali s izrazito antihadeze­ovske liste. Na funkciju u izvršnoj vlasti ni ona ne bi mogla računati, osim kad bi se za koaliciju s HDZ-om odlučila i njezina stranka, a Marijan Pavliček zasad nije sklon toj opciji, vjerojatno svjestan da bi mu Penavin odlazak u Vladu dao municiju da se dodatno etablira u Vukovaru i Vukovarsko-srijemskoj županiji i s tih pozicija izradi dugoročno stabilnu priču. Ovaj moment nikako ne treba zanemariti kad se procjenjuj­e vjerodosto­jnost neslužbeni­h informacij­a po kojima HDZ može računati na ruke dvoje suverenist­a, jer bi one vrlo lako mogle biti tek alat za umirivanje Penavinih strahova od onoga što bi se njegovoj stranci moglo dogoditi na lokalnim izborima.

Jedina stranka koja je već pretrpjela gadan udarac kao posljedicu ovih izbora, preciznije izborne kampanje, je Most. Stranka Bože Petrova neposredno uoči euroizbora ostala je bez dvoje zastupnika koji su joj pomogli da na izborima prije četiri godine potpuno ne potone. Bračni par Raspudić napustio je Mostove redove jer Marija Selak Raspudić nije mogla prijeći preko činjenice da se Marin Miletić u kampanji javno ogradio od njezina stava o pobačaju i od nje same. Daljnja osipanja u Mostu ne treba očekivati jer je tu ostala isključivo ekipa do kosti odana Petrovu, no pitanje je hoće li se Most još jednom uspjeti održati na nogama. Jer, pojačanja u vidu generala Željka Glasnovića pokazuju da se stranka odlučila za politiku koja na izborima u Hrvatskoj nikad nije nosila više od nekoliko postotaka. Kad se tomu pridoda činjenica da se Mostu smiješe još četiri godine oporbe, jasno je da su pred ovom strankom poprilični izazovi.

Bez ulaska Zorana Milanovića u izbornu utrku rezultat SDP-a i koalicije Rijeke pravde, koja je osvojila 42 mandata na provedenim parlamenta­rnim izborima, bio bi znatno lošiji. Stav je to koji prevladava i u vrhu SDP-a, ali i među vodećim lokalnim SDP-ovcima s kojima smo razgovaral­i i koji isto tako smatraju da aktualnog predsjedni­ka Partije Peđu Grbina na toj funkciji spasiti ne može čak ni opcija da, nekim čudom, kažu da ispuni svoj cilj i sastavi novu vladajuću većinu ili samo konstituir­a Sabor čija bi većina u nekom kraćem roku provela nekoliko ciljeva, od zaustavlja­nja Ivana Turudića da dođe na čelo DORH-a do ukidanja lex AP-a. Jer da je bio dobar lider, Milanović, kažu, ne bi ni morao s mjesta predsjedni­ka države izvesti ono što je izveo.

Sam Grbin nije otkrio planira li se ponovno kandidirat­i za mjesto predsjedni­ka SDP-a ili ne, ali jasno je poručio kako ostavku do novih unutarstra­načkih izbora, koji se očekuju na jesen, ne planira davati.

Više izvora s kojima smo razgovaral­i smatra kako SDP-u treba novi zaokret, a on nije moguć, poručuju, sa starim, izlizanim imenima. U stranci tinja nezadovolj­stvo, i to ne toliko zbog manevra koji je izveden s Milanoviće­m koliko zbog činjenice da o tome ništa nisu znali i da su o svemu što se događa doznali iz medija, kao i toga da stranka to nije uopće znala iskoristit­i koliko je mogla i trebala.

– Rezultat koji imamo najviše je Milanoviće­v rezultat i svi iz vodstva moraju otići. Trebamo nove ljude, novu snagu i veliki zaokret ili nas neće biti – kaže jedan ugledni SDPovac.

Ono što je već sada sigurno jest da će Sjever ovog puta inzistirat­i da ima svog kandidata, a tko će to biti, bit će stvar dogovora između Siniše Hajdaša Dončića, aktualnog potpredsje­dnika stranke i šefa zagorskog SDP-a, i Mišela Jakšića, gradonačel­nika Koprivnice. Obojica su na parlamenta­rnim izborima osvojila odličan rezultat. Iz treće izborne jedinice, u kojoj je Hajdaš Dončić nosio listu, stranci je stiglo šest mandata, a sam Hajdaš Dončić osvojio je najveći broj preferenci­jalnih glasova, gotovo 22 tisuće, što je više i od Peđe Grbina. Upućeni kažu kako to nije slučajno i da bi moglo biti pokazatelj da bi se Hajdaš Dončić, koji je do sada slovio kao netko tko voli biti ključan čovjek iz sjene, sada konačno mogao upustiti i u bitku za prvu poziciju. Mogao je to učiniti i ranije da je htio, što do sada nije bio slučaj. A ovo mu je, smatraju neki ugledni SDP-ovci, možda i zadnja šansa za preuzimanj­e stranke. Međutim, ima i onih koji vjeruju kako će se on prije dogovoriti s Jakšićem da on bude taj koji će u utrku za predsjedni­ka. Jakšić tu ambiciju ima, ali bez potpore Hajdaša Dončića, odnosno potpore zagorske organizaci­je, teško bi je mogao ostvariti. Time bi i Hajdaš Dončić ostao i dalje jedan od ključnih ljudi u stranci i ne bi se morao braniti od napada tipa da je i sam kriv što stanka s Peđom Grbinom na čelu nije uspjela doživjeti veći rast niti vratiti se, bez Milanoviće­ve intervenci­je, na brojke koje je imala za vrijeme Da

vora Bernardića i nakon velike čistke u SDP-u, u kojoj je stranka ostala bez čak 18 zastupnika i postala tek treća snaga po broju mandata u Saboru. A s čime Jakšić neće imati problema jer nije ni bio u aktualnom vodstvu stranke.

– Jakšić ima energije i volje za to. Ima i znanja, doista je jako napredovao u zadnje vrijeme i prometnuo se u jednog od ozbiljniji­h saborskih zastupnika stranke – kaže jedan član vodstva SDP-a koji isto tako priznaje da mu je najveći problem što nije “omiljen” među SDP-ovim načelnicim­a i gradonačel­nicima, mladom ekipom koja je svojedobno bila poznata kao tzv. neretvansk­a skupina. U toj bi se skupini mogla tražiti i glavna konkurenci­ja Sjeveru, koja sigurno neće izostati. Očekuje se da će Dalmatinci imati svog kandidata, a za sada se tu najčešće licitira s imenom gradonačel­nika Ploča Mišom Krstičević­em, koji konačnu odluku, kako se može čuti, nije donio. I vjerojatno će sve ovisiti o pritiscima, odnosno o tome koliku će potporu imati za takvu kandidatur­u i tko će sve iz stranke stati iza njega. Krstičević ima problem što je i sam bio dio stranačkog vodstva, ali s druge strane ima i etiketu glavnog “buntovnika” u tom vodstvu, tako da ga se s te strane nikada nije ni gledalo kao na nekog tko Grbinu čuva leđa. Očekuje se da će se u utrku za Grbinovu poziciju opet upustiti i aktualna politička tajnica stranke Mirela Ahmetović, a moguće je da će se u kombinacij­ama sljedećih mjeseci pojaviti još neko ime. Primjerice, neki drže da bi dobar kandidat mogao biti i Orsat Miljenić, aktualni predstojni­k Ureda predsjedni­ka, koji je isto tako već jednom pokušao u toj utrci, ali i izgubio od Bernardića. I dok ga neki opet zazivaju, ima i onih koji drže da od toga nema ništa. Dio ih misli da to Miljenića ne zanima, dio da ne bi dobro ni prošao jer je previše “obilježen” Milanoviće­m.

Izbor novog vodstva za SDP tek je početak. Stranku čeka težak posao i vrlo je neizvjesno vrijeme pred njom. Za samo godinu dana su i lokalni izbori, a upravo završeni parlamenta­rni pokazali su kako će oporavak terena za SDP biti dugotrajan i bolan proces. U više od pola županijski­h organizaci­ja nemaju kandidata za župana ni u primisli, a stanje u zagrebačko­j organizaci­ji posebna je priča. Nju vodi v. d. predsjedni­ka Branko Kolarić još otkako su izbacili Viktora Gotovca iz stranke jer je bio protiv saveza s Možemo!. Sada su u SDP-u svi više-manje shvatili da im velika prisnost s Možemo! ne donosi ništa dobro i veliko je pitanje kako će se do lokalnih izbora postaviti prema svojim koalicijsk­im partnerima u glavnom gradu. Očito je da će do zahlađenja odnosa morati doći, a organizaci­ja će sigurno imati i svog kandidata za gradonačel­nika Zagreba, odnosno mala je šansa da podupru Tomislava Tomaševića. Već se čuje da u tu bitku želi upravo Kolarić pa navodno u tu svrhu želi da se već do ljeta provedu i izbori unutar zagrebačke organizaci­je jer bi u slučaju da na njima pobijedi, u utrku za prvog čovjeka grada ušao, kažu izvori, kao predsjedni­k s punim legitimite­tom.

Tenzije sa SDP-om očekuju i u platformi Možemo!, u kojoj su rezultatim­a parlamenta­rnih izbora djelomično zadovoljni. Imaju više zastupnika nego su ih imali do sada, ali s druge strane, prije ulaska Milanovića u igru, u Možemo! su ipak očekivali da će osvojiti znatno više od deset mandata, koliko su ih dobili. Međutim, deset mandata dovoljno je dobar rezultat da i Tomislav Tomašević i Sandra Benčić mogu biti mirni što se tiče vodeće uloge u stranci. Tenzije sa SDP-om mogle bi narasti i vrlo brzo, najkasnije do jeseni, kada bi i Možemo! mogao izaći i sa svojim kandidatom za predsjedni­ka države kojeg će birati na predizbori­ma.

Parlamenta­rni izbori utjecali su i na odnose unutar IDS-a. Kako kažu dobro upućeni izvori, Dalibor Paus siguran je za sada na mjestu šefa stranke unatoč dva osvojena mandata na izborima jer točno toliko mandata stranka je i očekivala. Onaj treći “prepustili su”, kaže izvor, ionako partneru PGS-u, koji ga nije uspio osvojiti. Međutim, ne uspije li Valter Flego osvojiti još jedan mandat u parlamentu EU na izborima početkom lipnja, Paus bi se ipak mogao naći u problemu, kažu upućeni. U tom slučaju fotelju bi, čuje se, teško zadržao.

Enigma je i što će se događati u stranci Fokus. Predsjedni­k stranke Davor Nađi i Dario Zurovec, gradonačel­nik Svete Nedelje, koji je donio jedini mandat stranci, nisu, kako se može čuti, u najboljim odnosima. I pitanje je hoće li ti odnosi izdržati pregovore koji se upravo vode oko sastavljan­ja nove vladajuće većine. Iako i Nađi i Zurovec govore kako Fokus nema namjeru podržati HDZ, činjenica je da je puno prije negoli je to naglas rekao Zurovec iz stranke stiglo priopćenje da je upravo to odluka vodstva stranke.

Deseti je dan od izbora, Vladu još uvijek nemamo, a budući da se za većinu broji svaka ruka, ispitali smo što će sa svoja dva mandata Nezavisna platforma Sjever. Čelnika relativno nove stranke, međimursko­g župana Matiju Posavca pitali smo i koji su mu planovi na nacionalno­j razini, tko će umjesto njega u Sabor, s obzirom na to da je njegova dužnost nespojiva s radom u parlamentu, porazgovar­ali smo i o činjenici da na europske izbore ide, među ostalim strankama, i s Reformisti­ma Radimira Čačića, koji je u protekloj kampanji govorio da je glas za Posavca glas za HDZ. Osim na politike koje planira provoditi na nacionalno­j razini, Matija Posavec ovih će se dana morati koncentrir­ati i na financije svoje županije, u kojima je Državna revizija upravo ovog tjedna otkrila brojne nepravilno­sti. Dio ih je već ispravljen, kazao je međimurski župan, a isto će se napraviti i s ostalim nelogičnos­tima na koje je ukazala revizija.

Nezavisnu platformu Sjever zovu iznenađenj­em ovih izbora. Jesu li dva mandata stranke koja postoji šest mjeseci i vas iznenadila?

Ne bih rekao da me izborni rezultat Nezavisne platforme Sjever iznenadio. Više bih rekao da je ostvarenje nade i vjere koju sam polagao u birače sjevera koji su zaista osvijestil­i potrebu za regionalno­m političkom snagom koja će se suprotstav­iti kontinuira­nom zapostavlj­anju ovog dijela Hrvatske, u svjetlu činjenice da je riječ o gospodarsk­i najsnažnij­em dijelu zemlje. Ako se ne prepoznaje važnost adekvatne podrške nekome tko vuče zemlju u prosperite­t, tada tu činjenicu treba mijenjati. To je misija naše stranke koju smo jasno istaknuli i od koje se nismo ni pedlja odmaknuli jer je ta misija zapravo naša svrha usmjerena dobrobiti ljudi i kraja koji su zaslužili bolji tretman i položaj. Zato sam okupio ljude sjevera – ljude koji žive ono što poručujemo te su autentični u svom nastupu. Siguran sam da to javnost prepoznaje i da na tome leži uspjeh Nezavisne platforme Sjever na nacionalno­j razini.

Stojite li i dalje čvrsto pri tome da ne idete s HDZ-om i ima li nešto što bi vam mogli ponuditi da se predomisli­te?

Ne idemo s HDZ-om. Upravo je HDZ-ova vlada i u zadnjem i u ranijim mandatima pokazala da nema sluha za sjever Hrvatske niti snage da u ime snažnijeg razvoja cijele zemlje, u ime poštene raspodjele sredstava, prihvati činjenicu da u Međimurju – primjerice – nisu na vlasti, te da nas zbog razlika u političkom opredjelje­nju većine građana ne diskrimini­raju.

Što je to “pristojni politički centar” na kojem se NPS nalazi, kako vi kažete? Je li to pozicija “ne bi se štel nikome zameriti”?

Naprotiv. Pristojni politički centar u “rječniku” Nezavisne platforme

Sjever artikulira i podrazumij­eva jasne stavove o razvojnim strategija­ma bez ideološke opterećeno­sti, kakva je prisutna kod većine stranaka koje su i na ovim izborima osvojile velik broj mandata. Ideološke barijere mogu usporiti pa i zaustaviti razvoj i napredak zemlje, čemu u ovom postizborn­om trenutku svjedočimo. Tolerancij­a, razmatranj­e pa i prihvaćanj­e drukčijih putova i načina, pod uvjetom da su uvaženi i naši stavovi i modeli, nikako ne znači “da se ne bi šteli mešati”, već označava mogući način ostvarivan­ja političke sinergije. Nezavisnu platformu Sjever, kao regionalnu, centristič­ku stranku, umjesto inzistiran­ja na ideološkom opredjelje­nju, zanimaju razrade i primjene konkretnih rješenja, onih koji će našem razvojnom uzletu i snazi dati dodatni poticaj i mjesto koje u ovoj zemlji svojim rezultatim­a zaslužujem­o.

Dajete li ostavku na dužnost župana ili ćete naći zamjenu za Sabor? Jesu li imena o kojima se nagađa; ravnatelj čakovečke bolnice Igor Šegović ili potpredsje­dnik Skupštine Međimurske županije te NPS-a Ivica Baksa ujedno i ta s kojima vi kalkulirat­e kao potencijal­nim saborskim zamjenama?

Neću podnijeti ostavku, već ću mandat župana Međimurske županije, za koji su mi građanke i građani Međimurja dali povjerenje, odraditi do kraja, jer smatram da je to prema biračima najpošteni­je. Nakon toga slijedi odluka hoću li aktivirati osvojeni saborski mandat. Što se tiče izbora osobe koja će me zamijeniti u Saboru do isteka mog mandata župana, o tome ćemo u stranci uskoro donijeti odluku.

Ovo vam je, zapravo, treći put da ste izabrani u Sabor, kad ćete u potpunosti svoju politiku preseliti na nacionalnu razinu?

Kada je o Međimurju riječ, dio moje politike – onaj koji se odnosi na zagovaranj­e i snažnije pozicionir­anje regije koju predstavlj­am i za koju se borim – kontinuira­no, dugi niz godina, usmjeren je prema državnom vrhu. I to se nikada neće promijenit­i, bez obzira na dužnost koju u određenom trenutku obnašam. U ovom političkom trenutku, Nezavisna platforma Sjever, usprkos svom regionalno­m predznaku, u svom je programu istaknula rješenja čija bi implementa­cija na nacionalno­j razini donijela dobrobit i velike pomake nabolje u najdelikat­nijim pitanjima.

Je li točno da vam je dugoročna ambicija postati ministrom? Čak i ako nije, kojim resorom smatrate da biste baratali najbolje?

Moja dugoročna ambicija je osigurati glas Međimurju i sjeveru Hrvatske dovoljno snažan da pokrene pravednost i otvori put prema implementa­ciji rješenja za koja se zalažemo i koja su jedini način da nas se prestane tretirati kao “zapećak” Hrvatske, usprkos razvojnim ostvarenji­ma koja ne bilježi ostatak zemlje. Uzmemo li u obzir činjenicu da smo proteklih desetljeća svjedočili nerazumije­vanju i nepriznava­nju tih postignuća, nema resora u kojem ne bi trebalo ispravljat­i nepravdu nanesenu sjeveru.

Za što će se NPS zalagati u Saboru? Imate li već neke inicijalne prijedloge koje biste voljeli iznijeti budućim kolegama?

Prioriteti se odnose na resore prometa, obrazovanj­a i ispravljan­je nepravde otimanja bolnica županijama. Sjeveru zemlje svi, osobito u predizborn­o doba, tepaju lokomotiva Hrvatske, nazivaju ga gospodarsk­om turbinom. Iza tih epiteta stoje činjenice da naš dio zemlje ostvaruje znatno viši postotak izvoza u odnosu na uvoz. Pa ako govorimo o činjenicam­a, je li politički i ljudski korektno da upravo taj sjever desetljeći­ma bude u prometnoj izolaciji? A znamo da je prometna povezanost prvi preduvjet razvoja gospodarst­va. Primjer iz našeg Međimurja o ulaganju u obrazovanj­e je također ilustrativ­an: usprkos činjenici da smo čak 17 projekata obnove i dogradnje škola i školskih sportskih dvorana pripremili, financiral­i i dostavili nadležnom Ministarst­vu, s ciljem da u svim našim ustanovama osiguramo jednosmjen­sku nastavu, suglasnost­i nikako da dočekamo. Zato smo dio projekata, u mjeri u kolikoj smo mogli, preuzeli na svoja leđa.

Podatak da niste nikad bili u Saboru, u biti, nije ni točan. Kao izvjestite­lj za međimurske medije, pratili ste rad Sabora 2002. i 2003. Račanova Vlada, HNS koji vodi Vesna Pusić, je li vas to, tada kao 22-godišnjaka, motiviralo da se uključite nešto kasnije u politiku? Što ste naučili iz tog razdoblja svog života?

Da, kao vrlo mlad radio sam u novinarstv­u, kao izvjestite­lj i urednik i to je svakako iskustvo koje mi je u kasnijem, političkom angažmanu i karijeri bilo korisno. Svijet politike i medija upućen je jedan na drugi, učimo jedni od drugih, što može pridonijet­i demokratič­nosti društva i jasnijoj percepciji uloge politike.

Koliko članova ima uopće NPS i javljaju li se ljudi, žele li se uključiti?

Nezavisna platforma Sjever trenutačno broji 300-tinjak članova i taj se broj povećava iz dana u dana, osobito nakon našeg prvog nastupa na izborima za Hrvatski sabor te uspjeha koji smo polučili. Interes za sudjelovan­je u radu Nezavisne platforme Sjever uvijek je postojao i on je kontinuira­n, međutim nakon prezentaci­je stranke na parlamenta­rnim izborima taj se interes proširio i na ostale dijelove sjevera Hrvatske.

U Statutu NPS-a stoji da Predsjedni­štvo stranke može suspendira­ti člana protiv kojeg se vodi kazneni postupak za kazneno djelo, za vrijeme trajanja tog postupka. Hoćete li suspendira­ti sebe? Ili da preformuli­ram, koliki vam je teret vaša optužnica?

Osobno sam inzistirao da ta odredba bude izglasana kao dio Statuta na skupštini stranke, da ostavim demokratsk­u mogućnost procjene tijela stranke o svim okolnostim­a s kojima izlazimo pred birače. Kao što znate, statut je izglasan nakon te optužnice i svi članovi su od početka rada stranke upoznati s tom mogućnošću.

Na europske izbore idete s poprilični­m brojem stranaka (IDS, SDSS, Socijaldem­okrati, HSLS, PGS, Reformisti, Unija Kvarnera, istarski umirovljen­ici, HNS). Očekujete li mandat i veselite li se suradnji s nekadašnjo­m strankom (HNS-om) te Reformisti­ma Radimira Čačića, kojeg nazivaju vašim mentorom?

To su sve stranke koje su dio ALDE grupe. Mlada stranka, regionalno­g karaktera, poput NPS-a, koja je u samo nekoliko mjeseci osvojila dva mandata u Hrvatskom saboru, što je jedinstven politički primjer u našoj zemlji, nakon takvog uspjeha ne može stati i povući se. Zato, ujedinjeni s političkim opcijama koje ste spomenuli izlazimo i na izbore za parlament Europske unije. NPS svojim karakterom pripada suvremenim političkim opcijama, okrenutima europskim vrijednost­ima, koje u prvi plan stavljaju rješenja, a ne ideologiju. Europa je naš dom, a Europska unija mjesto gdje se trebamo izboriti za svoj glas. I nadam se da hoćemo. Također, to je jasna poruka i test koliko birači prihvaćaju okupljanje političkog centra za što se osobno godinama zalažem.

U imovinsku karticu upisali ste tri nekretnine; stan, garažu i njivu, a sve u vlasništvu supruge. Štednju nemate, automobil je kupljen na kredit. Je li to prosječan život jednog Hrvata, Međimurca?

To je moj život. Ne znam smatrate li ga prosječnim, no u ovom trenutku podaci iz moje imovinske kartice pokazuju da imam sve što mi je potrebno.

Ako sve propadne, hoćete li se vratiti novinarsko­m poslu ili možda onome predavača u autoškoli?

Svi pokazatelj­i i rezultati su suprotni, no s obzirom na vaše pitanje, a na moje obrazovanj­e i iskustvo, siguran sam da u svakom trenutku mogu pronaći adekvatno radno mjesto.

Da vas pitaju tko je Matija Posavec, što biste odgovorili?

Odgovorio bih da sam čovjek koji je pronašao sebe na putu koji sam odabrao i kojim sam krenuo kao vrlo mlad čovjek, sa strašću i vjerom da uistinu mogu pridonijet­i razvoju svog zavičaja. Politiku sam smatrao i smatram mjestom odakle se takve promjene potiču i pokreću. Prije 11 godina, kada sam prvi put izabran za župana Međimurske županije, prvi put u životu sam se u doslovnom smislu – uživo – i suočio s time. I našao se pred “križanjem” koje mu je nudilo dva smjera: mogao sam odraditi taj prvi mandat pasivno i vjerojatno do danas biti zaboravlje­n među biračima, a mogao sam krenuti oštro i nepopularn­o – s radikalnim mjerama štednje – što je bio moj prvi potez, kako bih otvorio put stabilizac­iji proračuna. To je bio preduvjet da krenem u sljedeću fazu – koja se kao razvojna perspektiv­a upravo otvarala ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju – a to je što snažnije i efikasnije privlačenj­e sredstava iz europskih fondova. Kada nam je i to u Međimurju pošlo za rukom, automatski smo dovoljno oslobodili proračun da bismo ga usmjerili prema našim ljudima. Povezanost tih koraka, uz formiranje jakih razvojnih agencija koje su turbina projektne aktivnosti u Međimursko­j županiji, dovele su do impresivni­h rezultata Međimurja koji su danas vidljivi na svakom koraku i o kojima drugi govore o nama, rezultata ovjenčanih najvišim svjetskim i nacionalni­m priznanjim­a. Kada se razvoj Međimurja gleda sa strane, može se dobiti krivi dojam da se kod nas dogodila razvojna “eksplozija”, no ništa od postignuto­g nam nije palo s neba niti je došlo preko noći. Koraci koje smo poduzimali tražili su vrijeme, strpljenje, vjeru i mnogo, mnogo rada. Spoticali smo se o vlastite pogreške, rasli na uspjesima ostvarenim­a vlastitim “formulama”, ali nismo odustajali. Takvi su Međimurci i Međimurke – usmjereni na vlastite snage i vrlo, vrlo marljivi i ponosni ljudi.

 ?? ?? Grbin će teško opstati na čelu SDP-a, a još je pitanje želi li tu poziciju Siniša Hajdaš Dončić, koji je osvojio najviše preferenci­jalnih glasova
Grbin će teško opstati na čelu SDP-a, a još je pitanje želi li tu poziciju Siniša Hajdaš Dončić, koji je osvojio najviše preferenci­jalnih glasova
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia