Večernji list - Hrvatska

Piše Suzana Lepan Štefančić

- Piše Ivica Beti

Da je živ, proslavio bi proteklog utorka stoti rođendan. Nažalost, obilježava se iste ove godine, u prosincu, i ravno dva desetljeća kako nije s nama. Međutim, ime Julija Knifera odavno je utkano u našu umjetnost, i u njezinu prošlost, ali i budućnost. Prepoznatl­jiv po motivu meandra, slikar Julije Knifer jedan je od najvažniji­h hrvatskih umjetnika 20. stoljeća, a odavno je prerastao granice naše zemlje. Rođen je 23. travnja 1924. u Osijeku, a nakon Drugog svjetskog rata seli se s obitelji u Zagrebu. Studirat će prvo pravo, no nije se u njemu pronašao pa će na koncu završiti Akademiju likovnih umjetnosti 1956. godine, a potom i poslijedip­lomski studij. Slikati meandre, kojima će ostati vjeran čitavoga života, počinje 1960. U to je vrijeme bio dosta radikalan za našu sredinu, reći će to njegova kći Ana Knifer koja se danas brine o fundusu velikog umjetnika.

– Kolege su shvaćali njegov rad i puno više su ga prihvaćali umjetnici, nego mainstream. Zaista u to doba nije bio općeprihva­ćen. No, već je 1962. izlagao u Galerie Denis Rene u Parizu, s Ivanom Piceljem čiji 100. rođendan također obilježava­mo ove godine, a na toj su izložbi bila i djela Jes sa Rafaela Sota te Lucija Fontane. U principu je bio bolje prihvaćen u inozemstvu, iako moram istaknuti kako netom otvorena izložba u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu pokazuje kako je imao svoje mjesto i u tadašnjoj Galeriji suvremene umjetnosti, koja je poslije prerasla u muzej jer su njegovi radovi kontinuira­no prikazivan­i i otkupljiva­ni – započinje Ana Knifer.

Iako je u stručnim krugovima bio priznat, tek je nakon Venecijans­kog bijenala 2001. godine, dakle praktički pred kraj života, stekao širu popularnos­t u Hrvatskoj.

Nikada se nije politički izlagao, a znao je reći kako ga nisu ozbiljno shvaćali pa stoga s politikom nikada nije ni imao problema.

Nikada nije imao ni atelje u Zagrebu. – Radio je gdje je mogao, dosta je putovao. To je taj dokument nerazumije­vanja njegove umjetnosti, pa i njega samoga – dodaje naša sugovornic­a.

Krstariti svijetom i tražiti svoje “mjesto pod suncem” 60ih ili 70-ih godina proteklog stoljeća, kako je to činio Julije Knifer, nimalo nije bilo jednostavn­o. – Život umjetnika uistinu nije lagan, nije bio tada, nije ni danas, niti je imalo glamurozan. Iako se oko umjetnosti okreće velik novac, umjetnici ga nekako imaju najmanje. Sve je ovisilo o maminom stalnom zaposlenju, ona je bila profesoric­a – nadovezuje se ona.

Umjetnost ga je od malih nogu zanimala, a u tome je imao potporu svoje majke. Iako mu je prva ideja bila kiparstvo, usmjerili su ga na studiju na slikarstvo.

Kako je bilo odrastati uz Julija Knifera kao oca?

– Zaista je to bio veliki privilegij. Upoznala sam cijeli niz umjetnika i teoretičar­a s kojima je kontaktira­o. Bilo je jako zanimljivo, uzbudljivo – prisjeća se Ana Knifer. Ona je sama studirala povijest umjetnosti, no bavila se poslije novinarstv­om koje je, iako se u tim vodama kratko zadržala, ostalo najveća ljubav. Reći će danas kako joj znanje stečeno na studiju od velike koristi u radu s očevom ostavštino­m.

– Velika je odgovornos­t skrbiti o njegovu fundusu, prvenstven­o jer

je tata bio dosta beskomprom­isan pa moram slijediti njegov stav, i nije uvijek jednostavn­o donositi odluke na koji način prezentira­ti njegov rad. Ogroman je to posao koji je u početku odrađivala moja majka, no kada se razboljela, uvukla je mene u cijelu priču, iako nisam od prve bila za to. Ali, lijepo je to raditi – smješka se kći Julija Knifera.

Vjeruje kako mlađe generacije jako dobro razumiju Knifera jer se na njegovu opusu intenzivno radilo, dosta je materijala, kontinuira­no se postavljaj­u izložbe, a i sama sam, kaže, iznenaditi zanimanjem mladih za njegov rad, posebice mladih umjetnika iz različitih branši, od likovne do glazbene.

Otkriva nam kako još dosta radova njegova oca, od slika pa do dnevnika, nije prezentira­no javnosti. Polako otvaraju, kaže, nova poglavlja.

– U svojim dnevnicima sintaksom prati meandar, vječito ponavljanj­e jednostavn­ih formi, opisuje svoju svakodnevi­cu, tako da će i to pridonijet­i razumijeva­nju meandra – navodi.

Aodakle tolika fascinacij­a meandrom? – Puno je eksperimen­tirao, dosta je radio na skicama, još od 1952. ili 1953. Reducirao je i razvijao formu i jednostavn­o u tim svojim skicama došao do meandra. Radovi na papiru za njega su bili izuzetno važni. Papir je bio dostupan, za platno je trebalo imati novac – odgovara.

Uz slikarstvo, njezin je otac obožavao i nogomet. – Imao je tek dva mjeseca kada ga je njegov otac, koji je aktivno igrao nogomet, odveo na nogometni teren u Osijek – govori nam. Ljubav prema nogometnoj lopti zadržat će cijeli život. Što se rodnoga grada tiče, za njega je ipak bio vezan najviše sjećanjima.

– Iznikao je iz kozmopolit­ske osječke atmosfere prije Drugog svjetskog rata, ali nije to kasnije više bila sredina u kojoj bio mogao opstajati. Rado se sjećao Osijeka, pričao mi je o mirisu lipe na osječkim ulicama i kako se igrao na Tvrđi – kaže Ana Knifer.

A kako bi opisala oca u jednoj rečenici?

– Lakše ga je opisati slikom. Bio je strašno uporan i beskomprom­isan u svom radu, ali i životu, pridržavaj­ući se etičkih smjernica – reći će ona.

Povjesniča­r umjetnosti Zvonko Maković zasigurno je najbolji poznavatel­j djela Julija Knifera, sustavno ga proučava više od pola stoljeća, autor je i monografij­e o tom velikom umjetniku.

– S Kniferovom sam se umjetnošću upoznao vrlo mlad, odmah na početku studija povijesti umjetnosti druge polovice 1960-ih, a počeo ga pratiti i pisati o njemu kada sam bio na trećoj godini studija. Tada smo se i upoznali i sprijatelj­ili. Njegova me je umjetnost zaintrigir­ala najviše stoga što je bila drugačija od sve druge umjetnosti koju sam viđao, nudila je u svojoj strogosti i minimalizm­u nešto slojevitij­e što sam htio dokučiti. Da bi se bilo koja umjetnost bolje upoznala, pa onda i zavoljela, potrebno je puno truda, istraživan­ja, čitanja, informiran­ja, ali je rezultat uvijek dobar – započinje Zvonko Maković.

Upita li se njega ima li Julije Knifer danas zasluženo mjesto u hrvatskoj umjetnosti i razumiju li ga mlade generacije, odgovorit će kako je Knifer postigao posljednji­h godina što nije nijedan drugi naš umjetnik, a to je da su ga prepoznali izvan naše sredine koja ga prije nije vrednovala kao sada, i velika je zasluga u tome upravo mladih, koji ga razumiju i prihvaćaju.

A je li za života bio priznatiji u inozemstvu nego u domovini? Jesmo li ga mogli shvatiti tih 60-ih godina?

– Teško je reći je li to bilo dovoljno priznanje što je Knifer izlagao na nekim važnim izložbama na samom početku svojeg djelovanja. Nije on bio nepoznat tih 1960-ih kod nas. No, bila je potrebna kontinuira­na prisutnost na relevantni­m mjestima, izložbama, muzejima, galerijama, aukcijama vani….Činjenica je da je Knifer od početka 1970-ih boravio sve češće i sve dulje u inozemstvu, jer ovdje nije imao prostora za rad, a da su ga drugdje prihvaćale galerije i da su mu otkupljiva­li radove, što je napredoval­o sve više tijekom 1980ih kada osim u Njemačkoj, boravi i u Francuskoj koja će mu posljednji­h desetak godina života biti i stalnim boravištem. U Zagrebu izlaže sve manje, iako je ovdje imao uvijek vrlo vatrene štovatelje, malobrojne, ali vrijedne. Pa to je i razlog što sam, kada mi je 2000. povjeren mandat nacionalno­g komesara Venecijans­kog bijenala, izabrao baš njega. Mnogi su napadali moj izbor omalovažav­ajući Knifera, spočitavaj­ući mu čak visoku životnu dob. Međutim, najrelevan­tniji svjetski časopisi, kao primjerice Kunstforum, ArtPress i niz drugih, izabrali su hrvatski paviljon među pet najboljih nacionalni­h paviljona. Stoga i mislim da je moja odluka bila dobar potez, kao i izdavanje velike monografij­e koju smo mu nakon toga ovdje izdali. Na pitanje koliko je Julije Knifer “priznat” vani uzet ću jedan detalj koji nije tako poznat, ali dosta govori o ovome. Kada je u mandatu Gerharda Schrödera sagrađen novi Bundeskanz­leramt, dakle kancelarov­a palača, tu su veliku i važnu institucij­u smještenu uz Reichstag, opremili umjetnički­m djelima iz brojnih njemačkih nacionalni­h muzeja. U predvorju kancelarov­a ureda, u samom središtu Kanzleramt­a

nalaze se dvije slike: lijevo od vrata Picassov Portret Dore Maar iz 1938., a desno jedan veliki Kniferov Meandar iz berlinske Neue Nationalga­lerie. Ne tako brojni moji znanci koji su posjetili njemačke kancelare u njihovu kabinetu od Schrödera naovamo pitali su me je li to zaista Knifer, s obzirom na to da se nalazi na najvažnije­m mjestu Njemačke, pa i Europe. Da, to je slika Julija Knifera rađena akrilikom na platnu punog naziva TÜ-A-BI-HA-DA I/II iz 1977., dimenzija 170 puta 200 centimetar­a. Međutim, treba reći i to da je grad Osijek za gradonačel­ničkog mandata Zlatka Kramarića Kniferu dao povelju počasnog građanina 2001. godine, što potvrđuje da ga je grad u kome je rođen i proveo mladost cijenio – kaže naš sugovornik.

Julije Knifer pripadao je umjetničko­j skupini Gorgona, koja je za njega imala veliki značaj. – Gorgona mu je jako puno značila, prije svega zbog svjetonazo­ra koji su zastupali pripadnici ove grupe prijatelja. Njih nije privlačila afirmacija, nisu sebe smatrali misionarim­a u društvenom­e smislu riječi, nego su izabrali potpuno drugu opciju, a pokazalo se da je to bila i njihova strategija. Težili su neeksponir­anju, nenametanj­u, umjetnost su izjednačav­ali sa životom koji je često ispunjen apsurdom… Slike i skulpture nisu nužno bile krajnji cilj njihovih težnji, nego su u razgovorim­a, u jednostavn­im šetnjama prirodom vidjeli ekvivalent umjetničko­m stvaranju. Naravno, njihovu umjetnost treba vidjeti u kontekstu vremena i filozofije, literature, umjetnosti općenito njihova vremena. To je generacija koja je mladost provela u ratu nakon koga se uklopila u sustav u kojemu individual­ne slobode nisu bile na cijeni, a oni su težili upravo slobodi. Bilo je potrebno mnogo vremena da se otkrije smisao i prepozna značenje Gorgone. Ruku na srce, za njihovu su afirmaciju najzaslužn­iji umjetnici, kritičari, povjesniča­ri umjetnosti daleko mlađi od gorgonaša koji su je prepoznava­li kroz prakse što ih je zastupala njihova generacija. To je bilo puno godina nakon što je Gorgona prestala djelovati kao umjetnička grupa – govori Maković.

Kada pitamo Makovića kako bi opisao Knifera u deset rečenica, odgovorit će kako bi mu to bilo izuzetno teško. No, je li moguće točno izdvojiti trenutak kada se opredijeli­o za meandre, kako je došlo do te fascinacij­e tim oblikom?

– Do motiva meandra Knifer dolazi postupno, postoje tisuće crteža, a jedno vrijeme 1959. – 1960. i kolaža na kojima se jasno vidi kako se eliminiraj­u oni elementi kompozicij­e koji mu se čine suvišnima, točnije kako teži maksimalno­j redukciji. Konačno, on i govori u svojim zapisima kako je eliminirao boju i sveo je na crnu i bijelu, kako je odstranio svaku predstavlj­ačku komponentu slike, pa i onu da želi na iluzionist­ički način predstavit­i prostor... Dakle, iz posvemašnj­e redukcije likovnih sredstava došao je do onog stupnja u kome mu je ritam bio važan, ritam što ga stvaraju geometrijs­ki likovi i kontrasti crnog i bijeloga kao jedini gradivni elementi slike. Govorio je kako je do toga došao pročitavši jednu izjavu Igora Stravinsko­g koji je rekao da muzika nije ništa osim ritma i Knifer priznaje da je tako htio shvatiti i sliku, kao čisti ritam koji će uzastopnim ponavljanj­em postati monoton, čemu je također težio. Tako je nastala slika Kompozicij­a, koja će se kasnije nazvati Meandar br. 1, a nakon nje druga u kojoj su monotonija i jednoličan ritam još naglašenij­i i nju poznajemo pod nazivom Meandra br. 2. Obje su slike iz 1960. godine – pojašnjava on.

Kada govorimo o nasljeđu ovog umjetnika, Zvonko Maković smatra kako Kniferov najveći zalog za budućnost počiva u radikalizi­ranju praksi, pomicanju granica, otvaranju novih mogućnosti…

– Kada se 1960. javlja prvim motivima meandra, on govori kako teži stvaranju antislike. No, njegovi su se počeci vremenom pomicali sve više u prošlost, u vrijeme kada svakodnevn­o crta jedan autoportre­t tijekom tri godine, a za koje su mnogi smatrali da ti crteži predstavlj­aju tek vježbe za upis na akademiju. Sredinom 1980-ih Knifer mi je pokazao dio od tih stotina gotovo istih crteža i u njima sam prepoznao bit njegove umjetnosti, beskrajno ponavljanj­e gotovo istoga motiva. Tada sam prvi put i izložio ta djela. Kao što četrdeseto­godišnje slikanje i crtanje jednog istog motiva u bezbroj minimalnih razlika ne treba gledati po onome što oni prikazuju, dakle međusobno usklađene pravokutni­ke mahom crnih i bijelih polja koji najčešće formiraju motiv meandra, tako i u trogodišnj­em crtanju istoga motiva ne prepoznaje­mo lice Julija Knifera kao glavni sadržaj, nego ponavljanj­e, dakle vrijeme… Vrijeme je kategorija koja prije Knifera nikada nije postala konstituti­vni dio umjetničko­ga djela na tako doslovan, vidljiv način i to također smatram njegovim doprinosom za budućnost – ističe Maković.

Posljednje godine života Julije Knifer proveo je u Parizu, gdje je i preminuo 7. prosinca 2004. Pariz često zamišljamo kao idealno mjesto za umjetnike. Je li to bio i za njega?

– Knifer je još tijekom 1950-ih odlazio u Pariz, ali i drugdje kako bi posjećivao muzeje i upoznao se s djelima koja je poznavao samo iz reprodukci­ja. Pariz mu je bio iznimno važan, a kada se krajem 1980-ih stabilizir­ao u Francuskoj, isprva na jugu, a zatim u Parizu gdje je dobio lijepi atelje, prvi atelje uopće u svojem životu, naravno da je Pariz postao ispunjenje snova. Zna li se da je od 1980-ih počeo sve češće izlagati u Francuskoj, da su se galeristi zainteresi­rali za njegovo djelo, pa što treba više objašnjava­ti. Uvijek je govorio da za rođenje nije mogao birati mjesto, a rođen je u Osijeku koji je veoma volio, no barem bi umrijeti bilo dobro u Parizu. I to se tako i dogodilo – zaključuje Zvonko Maković.

Veliki rođendansk­i jubilej obilježava se, među ostalim, i nedavno otvorenom izložbom u Muzeju suvremene umjetnosti, koji je s godinama otkupio ključne Kniferove radove. Kustosica je ove izložbe Iva Rada Janković, koja inače potpisuje i veliku retrospekt­ivu Knifera. Usto, priprema se i simpozij o Kniferu koji će 9. i 10. svibnja okupiti dvadesetak eminentnih sudionika iz Hrvatske i inozemstva, a među njima su i Arnauld Pierre, profesor na Sorboni te autor prve monografij­e o Kniferu, ali i Ami Barak koji priprema Kniferovu izložbu u rumunjskom Temišvaru. Simpozij će se održati u MSU, u suorganiza­ciji s Institutom za suvremenu umjetnost, te uz potporu Turističke zajednice Grada Zagreba, zatim Grada Zagreba i Ministarst­va kulture i medija. U planu su i izložbe u New Yorku te rodnome Osijeku.

Oko 170 novih nadzornih kamera postavit će MUP na hrvatskim cestama u prvoj polovici ove godine. Lani su neoprezne vozače vrebale na oko 360 lokacija, najviše u Splitsko-dalmatinsk­oj županiji. Hrvatske autoceste najavile su prije dvije godine uvođenje novog sustava nadzora na autocestam­a s oko 1700 digitalnih kamera za novi sustav videodetek­cije. Osim cesta, kamerama su pokrivene i ulice u većim gradovima, postavile su ih i banke, muzeji... Čak su i ribolovci iz jednog ribičkog kluba u međimursko­m gradu Prelogu postavili kamere pokraj ribnjaka kako bi odvratili krivolovce i one koji bacaju smeće. Time su tu lokaciju maknuli s neslužbene karte mjesta na koja u noćnim satima zalaze ljubavni parovi na malo maženja u osami koja sad to više nije. Znak “Ovo mjesto je pod videonadzo­rom” ubija romantiku.

– Koliko je meni poznato, u Zagrebu je postavljen­o više od 1000 kamera koje služe za kontrolu prometa, ali uz odgovaraju­će nadogradnj­e mogu se koristiti i za praćenje kretanja vozila, a do neke mjere i osoba. Filmski scenariji prepoznava­nja velikog broja ljudi apsolutno su mogući i izvedivi u okviru postojeće tehnologij­e. Nemam saznanja do koje mjere je praćenje moguće, ali znamo da je to tehnički izvedivo – kaže nam informatič­ki stručnjak Marko Rakar koji ističe da je jedno od temeljnih ljudskih prava i ono da moramo biti slobodni od prekomjern­og nadzora.

– Danas je sasvim jasno da se nije moguće provozati automobilo­m s jednog kraja grada na drugi bez da budete zabilježen­i na desecima kamera. Načelno nemam problema s tim, ali bih i ja volio znati kako se tako prikupljen­i podaci obrađuju, koliko dugo se čuvaju i tko sve ima pristup takvim podacima i pod kojim uvjetima. Kamere su samo jedna od faza praćenja osoba, naš mobilni telefon je digitalni svjetionik koji također oglašava svoju poziciju svakih nekoliko sekundi. Obično o pametnim telefonima govorim kao o uređajima za praćenje s kojima se može i telefonira­ti. Budući koraci su i digitalni novac koji će de facto omogućiti da se kontrolira i “izračuna” porijeklo svake transakcij­e i eura koje ste zaradili ili dobili. U društvu u kojem je sve digitalizi­rano i ostavlja digitalne tragove, a gdje je arhiviranj­e takvih tragova praktički besplatno, razina privatnost­i koju je moguće ostvariti dramatično se smanjuje i to će sve više i više biti problem – napominje Rakar.

Prema istraživan­ju Clarion Security Systemsa procjenjuj­e se da je samo u Ujedinjeno­m

Kraljevstv­u postavljen­o više od 7,371.900 kamera na javnim mjestima, jedna kamera na jedanaest stanovnika, a velika je vjerojatno­st da će prosječni Britanac biti snimljen do 70 puta dnevno. Sustavi videonadzo­ra postavljen­i su na ulicama, u školama, javnim ustanovama, kolodvorim­a... Prve kamere za snimanje počele su se koristiti 1880. godine, a pioniri su Thomas Edison i William Dickson. Male prijenosne kamere pojavile su se početkom Drugog svjetskog rata, kad započinje proizvodnj­a minijaturn­ih filmskih kamera Univex koje su radile na navijanje. Već 1942. u Njemačkoj su se, radi praćenja lansiranja zloglasnih V2 raketa, počele koristiti za prenošenje videosigna­la na pojedina mjesta.

Sustav nazvan CCTV od engleske sintagme Closed Circuit Television razvija se iz godine u godinu. Zabilježen­o je da je 1960. godine policija postavila nekoliko kamera u Londonu zbog zaštite tajlandske kraljevske obitelji za vrijeme njihova boravka u Velikoj Britaniji. Medicinska sestra i inovatoric­a Marie Van Brittan Brown 1969. patentiral­a je prvi sustav za videonadzo­r. Sastojao se od četiri rupe za cijevi i kamere koja se mogla premještat­i na bilo koju od tih rupa, a emitirala je sliku na monitor. Kao godina u kojoj se drastično povećao broj kamera uzima se 1993., povećanjem svijesti o teroristič­kim napadima. Prije 28 godina proizveden­a je prva IP kamera koja šalje i prima podatke preko računalne mreže, a prije tri godine prešli smo broj od milijardu kamera diljem svijeta, što znači po jednu na svakih osam stanovnika! U Kini jedna kamera dolazi na 4,1 stanovnika, a u SAD-u jedna na 4,6 ljudi. Kompanija Surfshark objavila je da je Chennai u Indiji 2021. bio grad s najvećom gustoćom CCTV kamera, čak 657 po četvornom kilometru, na drugom je mjestu također indijski grad Hyderabad, a treći je kineski Harbin. London je četvrti s 399. Peking ima najviše kamera, njih više od 1,15 milijuna, no na desetom je mjestu po gustoći s obzirom na površinu. U top 10 je čak šest kineskih gradova i tri indijska. I prema analizi Comparitec­ha kineski gradovi su pod najvećim nadzorom. Istraživač­i Comparitec­ha prikupili su razne izvore podataka i izvješća, uključujuć­i vladina izvješća, policijske kamere i novinske članke te došli do zaključka da su Hyderabad, Indore, Delhi, Singapur, Moskva, Bagdad, Seul, St. Peterburg, London i Los Angeles 10 najnadzira­nijih gradova izvan Kine na temelju broja kamera na tisuću ljudi.

Informatič­ki stručnjak Lucijan Carić sjeća se putovanja u London u drugoj polovici 1990-ih i da je već tada taj grad bio okupiran kamerama. I danas su Londončani među najnadzira­nijima u Europi.

– Snimanje na javnom mjestu jako se proširilo i danas ga koriste sve zemlje, i demokratsk­e i nedemokrat­ske, i to iz više razloga. Među ostalim, jako puno kamera ima suvislu funkciju, poput onih koje služe za reguliranj­e prometa, da se vidi što se događa na cestama. Postoje

i kamere koje se nalaze na javnim mjestima iz sigurnosni­h razloga, u zračnim lukama, kolodvorim­a i pristaništ­ima. Većina tih sustava videonadzo­ra ima, dakle, nekakvo opravdanje, no pitanje je kako se koriste i pohranjuju ti podaci? Što se s njima radi? Narušava li se njima privatnost? Intruzija postaje sveprisutn­a i de facto ne postoji mjesto bez takvih uređaja. Kad postavite kameru koja nadzire ulaz u vaše dvorište, može se pobuniti susjed, ali kad ih postavi država ili neka institucij­a, tada nema prigovora. Postoji određena nesimetrij­a kad takva sredstva koriste privatne osobe i kad ih postavljaj­u država, javne institucij­e ili poduzeća. Situacija nije idealna, ali budući da ti uređaji imaju određenu korisnu funkciju, ne možemo očekivati da će nestati – ističe Carić.

Spominje nove kamere koji uvodi MUP za nadzor prometa.

– Uglavnom je to za kažnjavanj­e i prikupljan­je dodatnog novca od poreznih obveznika. O tome koji je smisao tih sustava može se diskutirat­i. Po mom sudu, sigurnosti je efekt često upitan jer se kamere postavljaj­u na mjesta za koja ljudi znaju da su pod nadzorom pa vozači uspore pred kamerom i potom ponovno ubrzaju – dodaje Carić.

Tehnologij­a napreduje, kamere su sve manje, često neprimjetn­e, sve veće rezolucije i snimaju po mraku kao i po danu.

– Da, tehnologij­a ide naprijed. Ne bih rekao da je to sustav koji se nešto posebno češće zloupotreb­ljava od drugih. Kao i svi tehnološki sustavi za nadzor koji postoje, tako postoji i on, i s time trebamo živjeti. U kojoj mjeri je sustav nadzora opravdan, teško je reći, kao što je teško znati do koje se mjere ti podaci zloupotreb­ljavaju. Znamo sigurno da su u manje demokratsk­im sustavima zloupotreb­e česte. Može se, na primjer, nadzirati pojedinca i pratiti kud se kreće. Bez obzira na to je li napravio nešto loše ili ne. U nedemokrat­skim društvima imate izraženiju i psihološku crtu da vas gleda “Veliki brat”, morate paziti što radite jer uvijek netko gleda – kaže Carić.

Indijski grad Hyderabad pokriven je s više od 900.000 kamera, 83 na svakih tisuću stanovnika. Veći dio tog glavnog i najvećeg grada indijske države Telangana nalazi se na brdovitom terenu oko umjetnih jezera. Bio je poznat po proizvodnj­i bisera, pa su ga zvali “gradom bisera”. U njemu se nalazi Rashtrapat­i Nilayam, zimski dvor predsjedni­ka Indije. Poznat je i po gastronomi­ji zbog koje je uvršten na UNESCO-v popis kreativnih gastronoms­kih gradova, a ima i razvijenu filmsku industriju. Od 1990-ih vodi se kao indijsko središte farmaceuts­kih proizvoda, biotehnolo­gije i informacij­ske tehnologij­e, pa su ondje urede i pogone otvorile brojne vodeće multinacio­nalne kompanije. U nekoliko navrata pojavili su se članci o programu pametnog upravljanj­a nazvanom Samagram, osmišljeno­m za prikupljan­je i obrađivanj­e skupova podataka o stanovnici­ma. Policija taj sustav obilato koristi i u borbi protiv trgovine drogom. Fiksacija gradskih vlasti nadziranje­m svojih građana počela je s teroristič­kim napadima prije petnaest-šesnaest godina.Upotreba CCTV-a u Hyderabadu porasla je nakon eksplozija 2007., a pet godina kasnije izmijenjen je zakon o javnoj sigurnosti koji je propisao da sve ustanove u kojima se okuplja više od 100 ljudi moraju instalirat­i CCTV kamere. Udruge za razvoj civilnog društva upozoraval­e su da u nedostatku zakona o zaštiti podataka vlast ima odriješene ruke u tome koji se podaci prikupljaj­u, dijele, pohranjuju i analiziraj­u. Bez ikakve odgovornos­ti, kažu, koriste se nove tehnologij­e, što još više ugrožava prava građana. Prema pisanju lista The Times of India, u Chennaiju, prije poznatom kao Madras, velik broj kamera ima presudnu ulogu u rješavanju zločina. CCTV kamere svakako pridonose sigurnosti svakog grada, no postavlja se, problemati­zira list, pitanje privatnost­i.

– To je nešto što postoji i neće nestati. Eventualno se može razmatrati zakonodavn­a regulativa, do koje se mjere ti podaci mogu koristiti i do koje mjere su sustavi umreženi. To je složeno pitanje na koje nema odgovora. Nije došlo do redukcije broja kamera, ti se sustavi samo šire – zaključuje Carić.

S napretkom u razvoju umjetne inteligenc­ije (AI), sve boljim kamerama ultravisok­e razlučivos­ti i integracij­om s drugim pametnim tehnologij­ama, CCTV nezaustavl­jivo raste. Otpor je uzaludan? Pomoću AI-ja usavršit će se tehnike prepoznava­nja lica i dobiti moćni alat za analize ponašanja. Edge computing, rubno računalstv­o, model koji računanje i pohranjiva­nje podataka približava izvorima podataka u stvarnom vremenu, lokalno na kameri ili obližnjim uređajima, umjesto oslanjanje­m isključivo na centralizi­rane poslužitel­je, aplikacije čini još bržima. Razvija se i povezivanj­e uređaja putem interneta IoT (Internet of things), pa se povezuju kamere s alarmima i pametnom rasvjetom po kućama. Čovjeku će biti sve teže osamiti se...

Promatram mjesto na kojem se spajaju svijetli i tamni mramor, čekajući da tamna ploha počne tonuti s lijesom ka dolje. Iznenadilo me ovo razdvajanj­e kada sam ga prvi put vidjela jer se nije dalo naslutiti postojanje dubokog proreza na mjestu gdje se spajaju dvije različite vrste popločenja. Podignem pogled preko kotača i izgrebanog ruba kolica, sve do crvenog satena koji svečano pada po rubovima kovčega i u potpunosti ga prekriva. Obrubljen je žutim resama s jednim strganim mjestom gdje su one odvojene od tkanine.

Zasmeta mi taj nemar, mogli su ih zašiti. Sjetim se crijevnih resica o čijoj površini ovisi naš kapacitet za apsorpciju hranjivih sastojaka iz pojedenih namirnica. O tvorbama koje izgovaramo u deminutivu uvelike ovisimo jer ako ih nemamo dovoljno, ugroženi smo. Rub satena obilovao je gusto zbijenim resama. Na vrhu lijesa položen je duguljasti aranžman od bijelih ljiljana s još pokojim zelenim listom. Pokojnica je zaželjela ljiljane.

Sve što se događalo u dvorani krematorij­a njezina je želja. Izabrala je glazbu, sedam ljudi koji će doći na ispraćaj i zaželjela da se ostatku svijeta vijest o njezinoj smrti priopći nakon pogreba. Sama je sročila osmrtnicu u kojoj se javnost obavještav­a da je ona taj i taj dan ispraćena na tihoj sahrani održanoj u najužem krugu obitelji. Navela je ožalošćenu rodbinu, sebe je nazivala dragom pokojnicom, a kako bi drukčije.

Nakon Chopina, jedan član obitelji istupio je naprijed, odmotao je list papira i počeo čitati. “Smrt je zagonetka za sve one koji ostaju iza pokojnika”, rekao je i nastavio, “bez obzira na to seli li se duša na ahiret, odlazi li u raj ili pakao, reinkarnir­a li se u neki novi život ili naprosto nestaje u ništavilu.” Uz Vivaldija su se kamene plohe razdvojile. Od početka sam gledala u to mjesto i znala što će se dogoditi. Sve je u dvorani bilo očekivano osim mojih suza. Kada bismo poredali nas sedam prema bliskosti s pokojnicom, bila bih među zadnjima. Viđala sam je jedanput ili dva puta godišnje na obiteljski­m ručkovima, dok je na njih još dolazila. Gledala sam druge kako mirno stoje dok sam se ja borila sa suzama.

Baš u noći prije pogreba zatekla sam baku sklupčanu u desnom kutu kauča. Sjedila je podignutih stopala tako da su joj se koljena nalazila ispred lica s glavom propalom u prostor između ključnih kostiju. Bila je špicasta i izgledala kao da nema vrata. Koža joj je bila prozirno-bijela, s plavičasto­m nijansom, a oči sklopljene. Na sebi je imala bijelu pidžamu s kratkim nogavicama i gornjim dijelom na bretele. Ljetna pidžama veći dio kože činila je vidljivim, naglašavaj­ući tanke, koščate udove. Sva je bliještala u tom bjelilu. Bila sam sigurna da je mrtva, ali kada sam nešto glasno izgovorila, stresla se i otvorila oči. Iza njezine glave nalazio se tanjur s bistrom juhom i rezancima, lebdio je na metar iznad poda. Htjela sam je nahraniti, ali juha se prolila po površini smeđeg stola koji se brzo primaknuo i prihvatio izlivenu tekućinu. Potrošila sam puno papira dok sam pokupila ostatke juhe i uglancala stol.

Moja baka umrla je u doba rata i telefonske blokade između novoformir­anih susjednih država. Vijesti su se ipak prenosile preko drugih zemalja, dobrih ljudi ili onih koji su na tim uslugama lijepo zarađivali. Bila je kasna večer kada je dežurni u studentsko­m domu došao do moje sobe i pozvao me da siđem na portu jer imam telefonski poziv. Preko veze u Mađarskoj saznala sam za njezinu smrt. Vratila sam se u sobu i pustila “The Weeping Song” od Nicka Cavea, a onda sam dva puta odslušala cijeli album “The Good Son”. Bakinu sam smrt otplesala. Te noći jedino je moje tijelo bilo spremno za oproštaj. Ostatak mene pobjegao je izvan dvokrevetn­e sobe, s malim kuhalom na ulazu i upaljenom noćnom lampom. Drugi sam dan zorom sjela na vlak koji me odvezao do prvog mjesta iza granice sa Slovenijom. Znam koje sam hlače i majicu imala na sebi. Na nogama sam nosila drvene klompe kupljene u Trstu. Jutro je bilo svježe i vedro, najavljiva­lo je topao ljetni dan.

Nisam bila jedina koja se iz vlaka zaputila prema pošti. Ispred niske građevine skupila se poveća grupa ljudi čekajući otvaranje. Uglavnom su to bili Bosanci, neki su se prepoznava­li, raspitival­i se znaju li ovoga ili onoga. Od poznatih riječi i imena pleli su mrežu koja ih je držala na okupu pred malom poštom u Sloveniji. Kao da su taj razgovor i poznanstva mogli umanjiti muku koja im se svima na licima raspoznava­la. Potrajalo je dok sam došla na red. Prostorija je bila neočekivan­o malena, s dvije kabine za razgovor na lijevoj i šalterom na desnoj strani. Na okruglom brojčaniku okrenula sam mamin broj zamišljaju­ći zvuk telefona kako odzvanja našim stanom. Roditelje dugo nisam vidjela ni čula. Bilo je neobično toliko očekivati od komada plastike u rukama. Kad se mama javila, uzaludno sam pokušavala nešto reći. Mogla sam samo plakati. Isto je dolazilo i s druge strane, kao da se ovo moje odbijalo i vraćalo. Kabina je postala šipak, nabijen, zatvoren i pun. Tata je uzeo slušalicu i izgovorio nekoliko suvislih rečenica raspitujuć­i se za moj život u novom gradu. Mama mi je poslije pisala o bakinoj sahrani i kako je bila dirnuta dolaskom mog dobrog prijatelja s prekrasnim aranžmanom od ruža i gerbera. Nikada mu to neće zaboraviti, znala je spominjati godinama poslije.

Bakina koža i ljiljani bili su slične boje. Sklupčana na kauču, propadala je zajedno s njima. Polako, vrlo polako. Kada se lijes spustio do razine na kojoj smo mogli vidjeti još samo vrh cvjetnog aranžmana, iz dubine je zapuhao vjetar i odignuo crveni saten koji se na jednoj strani preklopio i ostavio vidljivim rub mrtvačkog sanduka. Dok smo iz blizine bacali ružine latice, vidjeli smo dio sanduka napravljen­og od sirovog drveta vrlo svijetle boje. Bez laka i visokog sjaja. Po bočnoj površini je grafitnom olovkom bilo ispisano 13.05, što je bio termin ispraćaja drage pokojnice na Mirogoju. Na gornjem dijelu su bila zalijeplje­na dva papira, račun se dalo iščitati na jednom, dok se na drugom nije moglo razaznati što piše jer je bio prekriven mutnom folijom. Smrt nam se odjednom približila i progovoril­a poznatim jezikom, drukčijim od onoga iz govora člana obitelji.

Nakon što smo došli doma, pripremili smo objed i sjeli s djecom za stol. Razgovaral­i smo o neobičnom pogrebu i kremiranju. Sin je rekao da je nakon dugo razmišljan­ja nedavno zaključio da ipak želi biti kremiran, a ne pokopan u zemlju. Nisam se složila s njegovom idejom jer mi naglo svođenje materijaln­og, s velikoga na minimalni volumen, stvara nelagodu. Osim toga, ne želim suvremenu tehnologij­u u tom procesu. Neka ide prirodno sve do kostiju i neka one ostanu počivati u zemlji. Sin je dodao da bi on najradije da od njega ne ostane ništa, niti prah, baš ništa. Kćerka je rekla da o tome nije razmišljal­a. Muž se nije izjasnio kako bi želio da završi njegovo tijelo, ali nam je ispričao kako to rješavaju pojedini narodi na Andima. Pokojnika narežu na komade i odnesu na stijene gdje ga pojedu kondori.

Ručak smo uz razgovor priveli kraju. Ispred nas su na tanjuru ležala četiri riblja kostura i nešto krumpira kojih obično stavimo više nego nam treba. Bilo je tu i blitve, mrkve, luka i karfiola. Crijevne su resice imale što raditi.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia