Dnes Prague Edition

Češi spouštějí obří akci proti změnám času

V neděli se mění čas na letní. Senátor Petr Šilar řídí celoevrops­kou iniciativu odpůrců změn času. V sedmi zemích EU spouštějí petici. Cílem je získat milion podpisů, aby se tématem musel zabývat Brusel.

-

Jestli se vám bude špatně spát kvůli přechodu ze zimního na letní čas, můžete alespoň usínat s nadějí, že jednou bude platit celoročně stejný čas.

V neděli ve dvě ráno se posunují ručičky o hodinu dopředu a rázem budou tři. Přijdeme tedy o hodinu spánku. Mnoho lidí změny času stresují a způsobují jim obtíže.

Do čela evropských odpůrců změn času se rozhodl postavit lidovecký senátor Petr Šilar. Společně s europoslan­kyní Zuzanou Roithovou spouští v sedmi evropských zemích velkou podpisovou akci. Už za dva týdny budou moci svůj hlas připojit Češi, od srpna se pak spustí sběr podpisů v dalších státech EU.

Pokud se organizáto­rům pod petici podaří do roka získat milion podpisů, budou se muset tématem vážně zabývat bruselští úředníci.

Senátor Šilar dostal jako sponzorský dar program na sčítání podpisů a v dalších zemích už má spolupraco­vníky, kteří tvoří přípravný výbor. Plánuje také reklamní kampaň.

Letní čas se zaváděl s tím, že přinese energetick­é úspory, neboť se večer o hodinu prodlužuje doba slunečního svitu. V současnost­i se však podle energetiků střídání času projevuje zanedbatel­ně. „Celá Francie nyní ušetří jen půl procenta provozu Temelína,“dokladuje to i Roithová.

Současně probíhá diskuse, jestli by budoucí jednotný čas měl být letní, nebo zimní. „Jižní evropské národy spíš chtějí dnešní zimní čas, na severu spíš letní. Češi jsou rozděleni na poloviny,“říká Šilar.

Pravidla pro evropskou petici jsou striktní. Podpisy se musí sbírat nejméně v sedmi zemích a všude je potřeba poměrný počet podle počtu obyvatel. Třeba v Česku stačí asi 14 tisíc podpisů, ale mnohem víc se jich musí najít třeba v Německu.

Sbírat podpisy chce Šilar nejprve na internetu (bude potřeba elektronic­ký podpis) a pak i na papírové archy.

 ??  ?? Začíná letní čas V neděli ve dvě hodiny ráno se rEčičky posEnEjí na třetí.
Začíná letní čas V neděli ve dvě hodiny ráno se rEčičky posEnEjí na třetí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia