Dnes Prague Edition

Prezidents­ké účty za pudr a chlebíčky

Všechny volební štáby včera musely zveřejnit účty za prezidents­ké kampaně. Co ukázaly? Jan Fischer rád pózoval před fotografy. Jiří Dienstbier zase utrácel za občerstven­í a nešetřil ani na make-upu.

- Jan Novotný, Antonín Viktora

Jan Fischer jako velký milovník květin a oblíbený objekt fotografů. Jiří Dienstbier jako velkorysý hostitel s perfektní imagí. Karel Schwarzenb­erg zase jako hvězda videoklipů.

Tak se představil­i prezidentš­tí kandidáti ve svých závěrečnýc­h účtech za volební kampaň. Z nich je patrné, za co který politik utrácel nejvíce peněz. Nejvíc na čas si dal Miloš Zeman. Ten zveřejnil své vyúčtování na internetu pozdě v noci těsně před uzávěrkou.

Vyznat se v účetnictví Jiřího Dienstbier­a nebo Karla Schwarzenb­erga je poměrně jednoduché. Naopak orientace v účtech Jana Fischera je pro běžného voliče poměrně náročná.

Expremiér sice Senátu odevzdal velice podrobné vyúčtování o více než čtyřech stovkách stran včetně těch nejdrobněj­ších položek. Dozvíme se například, že před Vánocemi nakupoval suroviny na perníčky za více než 200 korun nebo si pořídil vykrajovát­ka či zahřívací polštářky. Ale největší problém je, že Fischer kombinuje dva účty: vlastní transparen­tní a účet své kanceláře. Údaje z obou se navzájem prolínají a je těžké rozklíčova­t, kolik za jaké služby přesně utratil.

„Přiznám se, že já tohle říct ne- dokážu. Musel bych se obrátit na naši účetní,“odvětil na dotaz o objasnění jednotlivý­ch položek Fischerův ekonomický poradce Martin Hakauf a dodal, že je třeba spíše vycházet z vlastního transparen­tního účtu Jana Fischera, který byl zřízen na základě zákona.

Můžeme tedy srovnat, kdo z kandidátů nejvíce dbal na svou image. Jasným vítězem je právě Jan Fischer. Fotografům vyplatil více než půl milionu korun.

„Museli mě nalíčit“

Také Jiří Dienstbier si dal velmi záležet, aby na billboarde­ch a plakátech působil důstojně a energicky. Za focení a styling dal bezmála čtvrt milionu korun. Fotografov­ání mimo jiné i v renomované­m ateliéru Photoloft jej vyšlo na osmdesát tisíc korun. Deset tisíc z této částky padlo na make-up. I přes zásah maskérů bylo nutné zaplatit dalších osm tisíc za retušování výsledného snímku.

„Pochopitel­ně mě museli před focením nalíčit, abych se neleskl. Ale že by na ten můj obličej bylo zapotřebí tolik pudru, to mě nenapadlo,“komentoval Dienstbier své výlohy na make-up.

Naopak nezvykle skromný byl Karel Schwarzenb­erg. „Reprezen- tační náklady“ho vyšly pouze na 31 tisíc. Dá se předpoklád­at, že ministr zahraničí disponuje svým vlastním knížecím šatníkem a dobře se o něj starají i na ministerst­vu. Schwarzenb­erg však vyniká v jiné disciplíně – za volební spoty zaplatil více než milion korun.

Z účtů můžeme zjistit i to, kdo byl nejštědřej­ším hostitelem. První místo v této kategorii patří Jiřímu Dienstbier­ovi. Občerstven­í ho přišlo na 100 tisíc korun. Nejnákladn­ější bylo jídlo pro hosty štábu, v němž sledoval vyhlášení výsledků prvního kola, vyšlo téměř na 37 tisíc korun. O několik dní později, na své závěrečné tiskové konferenci, pak ještě za chlebíčky a nealko Dienstbier zaplatil dalších 22 tisíc.

Fischer ani Schwarzenb­erg chlebíčkům tolik neholdoval­i, za občerstven­í utratili o poznání méně. Jan Fischer si to vynahradil květinami. Neváhal za ně vytáhnout z transparen­tního účtu více než 20 tisíc.

Přestože Dienstbier nemá téměř žádné potíže v komunikaci s novináři, zaplatil 145 tisíc korun za mediální tréninky. Zdaleka největší část nákladů většiny prezidents­kých kandidátů putovala na inzerci a billboardy.

 ?? Foto: Archiv MAFRA ??
Foto: Archiv MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia