Dnes Prague Edition

Češi spouštějí obří akci proti změnám času

- Jakub Pokorný s přispěním Kateřiny Koubové

Češi nerebelují jako jediní. „I u nás někteří lidé se střídáním času nesouhlasí, ale nejsou to velké počty,“tvrdí francouzsk­á novinářka Pauline Marchandov­á. Ve Francii dokonce funguje organizova­né Hnutí proti časovému posunu ACHED s placeným členstvím. Rádo by prosadilo ten zimní. Někteří jeho členové tvrdí, že pro Francii by bylo astronomic­ky ideální rovnou přeskočit o jedno časové pásmo k Velké Británii, která leží nad ní, což je zřejmě neprovedit­elné.

Naopak Slováci nebo Američané řeší potíže se dvěma časy méně.

Problém je, že Evropská unie sice může čas sjednotit, ale pak by se musely přidat i okolní země, aby si Češi nemuseli při cestování třeba na Balkánský poloostrov přeřizovat hodinky.

Na komentář o tomto tématu, který MF DNES včera zveřejnila, reagovala spousta čtenářů. Psali i ti, jimž současný stav vyhovuje. „Naivně jsem doufal, že letos na jaře se nebudou opakovat pravidelné litanie odpůrců letního času,“odepsal například sarkastick­y Milan Březina.

Chybějící hodina nicméně ovlivňuje nesčetně oborů. Třeba České dráhy musí pravidelně vydávat „jízdní řády na jednu noc“, protože jim noční rychlíky naberou 60 minut zpoždění (je jich letos celkem patnáct), takže musí dbát na zajištění přípojů.

Výrobci slunečních hodin se také musí rozhodnout, který čas si vyberou. „Většinu slunečních ho- din vyrábíme pro letní čas, trvá déle a víc svítí slunce. Profesioná­lové chtějí spíš hodiny na středoevro­pský čas. Dokázali bychom vyrobit i hodiny pro obojí, byly by tam třeba arabské i římské číslice, ale asi by to nevypadalo hezky,“řekl výrobce slunečních hodin Vladimír Roháč z Děčína.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia