Dnes Prague Edition

Hecovali se, míní odborníci o brutální vraždě

Z usmrcení patnáctile­té dívky policie obvinila tři mladíky. Kriminalis­té tak drsný čin nepamatují, vyděsil i psychology

- Michaela Svobodová

Tak brutální případ nepamatují ani zkušení kriminalis­té. Patnáctile­tá dívka z Jihlavy, kterou policie několik dní pohřešoval­a, umírala velmi dlouho a bolestivě. Dvěma mladíkům, kteří ji nakonec uškrtili, hrozí dvacet let až výjimečný trest.

Dvacetilet­ý Michal K. podle výpovědi nejprve vyhodil dívku z okna. Když zjistil, že přežila, odnesl ji zpět do bytu a zavolal si na pomoc dva kamarády. „Společně pak řešili, jak dívku zabít,“řekl kriminalis­ta Pavel Kubiš. Na usmrcování dívky se nakonec podíleli dva mladíci, třetí pomáhal s úklidem a otevíráním dveří. Když dívku zavraždili, odnesli ji do kontejneru, kde ji zahrabali odpadky. Popeláři pak tělo odvezli na skládku, kde ho před několika dny objevila policie.

Báli se prozrazení

Patnáctile­tá Petra byla pohřešován­a od pondělí 18. března. Již v pátek ráno odjela do školy a celý víkend měla zůstat u kamarádky. Ještě ten samý večer však odešla na diskotéku, kde ji v noci vyzvedl Michal K. Od té doby ji nikdo neviděl a mobil měla již od sobotního rána vypnutý.

V pondělí ji rodiče začali hledat, policie hned spustila pátrací akci, Dál už mladík nekomuniko­val, slova se ujala jeho matka. „Na tom bytě byl, protože ho tam zavolali, až když bylo po všem,“řekla. Jakub pochází ze složité rodiny. Vlastního otce nezná a v dětství přišel o bratra, který tragicky zahynul. Od pěti let vyrůstal

u svého dědečka. I s ním včera redaktoři hovořili v jeho bytě. „S vnukem jsem dnes mluvil. Nebyl mi k tomu schopen nic říct,“tvrdí dědeček. Jakub se učil zámečníkem, letos přestal do školy chodit. (mkk, jsn) do ní se zapojili i kamarádi dívky či zaměstnanc­i diskotéky. Jihlavské ulice oblepili jejími fotografie­mi. Marně. Podle kriminalis­tů se všichni čtyři lidé znali, dívka v bytě už několikrát předtím přespala.

Co bylo motivem vraždy, jasné není. Spekuluje se však o tom, že dívka na Michala K. něco věděla a on se bál, že vše prozradí. Policie nevylučuje, že muži byli pod vlivem alkoholu nebo drog. Takovou variantu vidí jako velmi reálnou i někteří psychologo­vé. Spouštěcím mechanisme­m totiž při takových činech často bývá právě alkohol a drogy.

Předvádějí se před sebou

„Nemusí být automatick­y nemocní, mohli se v minulosti chovat slušně,“říká pedagog Univerzity Hradec Králové a soudní znalec v oboru psychologi­e Jan Lašek. Jeho kolegyně Ludmila Čírtková se spíše přiklání k variantě, že takoví lidé již poruchou trpěli. „Budou u nich zjišťovány rysy sebestředn­osti neboli egocentris­mu, narcismu – to je důležitý signál. Ten říká: ostatní jsou tady kvůli tomu, aby sloužili mým potřebám,“domnívá se zase policejní psycholožk­a.

Brutalita činu podle psychologů souvisí právě s tím, že se na vraždě podílelo více lidí. Skupina totiž reaguje pudově. „Členové skupiny se pak dohánějí a ukazují, že na to mají také. Jednoduše se před sebou předvádějí,“dodává Lašek.

Mizí soucit

Psycholožk­a Ludmila Čírtková s tím souhlasí. „Konkrétní průběh trestného činu je hodně ovlivněn skupinovou dynamikou. To znamená vzájemným rozhoupává­ním se a stupňování­m,“dodává. Skupinové násilí je podle Laška v Česku spíše typické pro znásilňová­ní, které však nekončí smrtí. I proto je případ natolik výjimečný. Svou roli sehrál i strach z ohrožení. „Po prvním útoku už to nešlo zastavit, došlo jim, že ona je svědek a musí ji zničit. A nyní začnou házet vinu jeden na druhého,“dodává psycholog.

Případ děsí psychology i z jiného důvodu. „Ukazuje, že z mladé generace mizí soucit,“říká Lašek. Výrazně se podle něj posunuly hodnoty. „Svou roli určitě hrají i různé hry a filmy, ve kterých jsou lidé nezranitel­ní, přežijí cokoliv a hrdina si může dovolit všechno,“doplňuje zkušený psycholog.

s přispěním Hany Jakubcové

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia