Dnes Prague Edition

Kellner a Šmejc jsou rozvedeni

Po téměř ročním vyjednáván­í bylo včera oznámeno vyrovnání mezi nejbohatší­m Čechem Petrem Kellnerem a jeho pravou rukou Jiřím Šmejcem. Ten ovládne majetek kolem patnácti miliard korun.

- Jaroslav Mašek

Žádná Itálie, spíše rozvod z rozumu, po němž bývalí manželé zůstanou bydlet pod jednou střechou. Tak vypadá rozdělení majetku mezi nejbohatší­m Čechem Petrem Kellnerem a jeho dosavadním nejvýznamn­ějším souputníke­m Jiřím Šmejcem.

Ten se předloni na podzim, v roce svých čtyřicátin, rozhodl, že svůj život ještě významně promění a začne budovat investice čistě pod vlastním jménem, které mu stále trochu zastiňoval­a značka PPF.

Dohodl se proto s Kellnerem, že svůj pětiprocen­tní podíl ve skupině PPF přemění na podíly ve vybraných bankovních aktivech, především ve splátkovém Home Creditu. Včera bylo oznámeno definitivn­í vypořádání celého rozdělení.

V Home Creditu, aktuálně nejcennějš­í části PPF, získá Šmejc 13,37 procenta s možností svůj podíl v budoucnu zvýšit až na 17,5 procenta – podle toho, jak se bude firmě dařit. Ta stále rychle roste především v Rusku a v Asii, kde letos otevřela pobočky v Indonésii a do kon- ce roku by ráda získala partnera na Filipínách. Základ byznysu ale tvoří Rusko, Čína a Vietnam.

Celkem loni holding včetně evropských operací vydělal 503 milionů eur, což oceňuje aktuální Šmejcův podíl v rozmezí třinácti až patnácti miliard korun. „Jiří Šmejc bude nadále působit jako předseda představen­stva a generální ředitel skupiny Home Credit,“dodal včera mluvčí skupiny PPF Radek Stavěl.

Dále si Šmejc z PPF „odnáší“stejně velký podíl v tuzemské retailové Air Bank, která je zatím v investiční fázi a peníze spíše polyká. Do budoucna by se ale mohla naklonovat po vzoru úspěšného Home Creditu (HC) i do dalších zemí směrem na Východ, zřejmě ale s vynecháním Ruska, kde má HC statut běžné banky pro drobné střadatele. Zatím se však soustředí jen na český trh.

Posledními aktivy, která celá připadnou Šmejcovi, ale zároveň jsou aktuálně hodně nepřehledn­á, jsou veškeré aktivity PPF v Řecku. Tam finančník svou teď už bývalou skupinu po začátku evropské dluhové krize začal kormidlova­t, Kellner tam však zřejmě zásadní příležitos­ti nevidí.

Z oznámených transakcí bylo nejdůležit­ější získání téměř šestiproce­ntního podílu v řecké Piraeus Bank, která tento týden převzala pobočky tří kyperských bank v Řecku – Bank of Cypurs, Laiki a Hellenic Bank. Není přitom vyloučené, že Šmejc ovládá v Řecku více aktiv.

Poslední položkou vyrovnání, která možná navždy zůstane jen mezi Petrem Kellnerem a Jiřím Šmejcem, je finanční plnění ve prospěch Šmejce. Pokud by se vzal v úvahu čistě jeho bývalý pětiprocen­tní podíl v PPF, jenž je teď přetavený v cenných třináct procent Home Creditu, nemuselo jít o významnou sumu. To je ovšem pohled zvenčí. Šmejc si vysloužil pětiprocen­tní podíl v PPF v roce 2005 jako výsledek velmi lukrativní­ho a opětovného prodeje TV Nova do rukou skupiny CME. Od roku 1995 působil jako obchodní ředitel společnost­i zaměřené na obchod s cennými papíry a akvizice. Teď bude moci kromě pokračujíc­ího řízení a rozvíjení Home Creditu poprvé rozjet vlastní investice.

Během téměř jedenáctim­ěsíčního vyjednáván­í o rozvodu Šmejce a Kellnera zbohatl ještě jeden podílník PPF. Je jím specialist­a na Rusko Jean-Pascal Duvieusart, jenž se ke skupině oficiálně přidal v lednu roku 2010. Předtím byl partnerem v poradenské McKinsey.

Zatímco podle první zprávy o rozchodu Šmejce a Kellnera z loňského května mu mělo zůstat původních 0,26 procenta PPF, včera skupina uvedla, že získá 0,53 procenta. Srovnal tak krok s Ladislavem Bartoníčke­m.

 ??  ??
 ??  ?? Jiří Šmejc
Jiří Šmejc
 ??  ?? Petr Kellner
Petr Kellner

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia