Dnes Prague Edition

Odbory a vedení Arcelormit­talu dohodly kolektivní smlouvu

-

(ČTK) Odboráři se dohodli s vedením ArcelorMit­talu Ostrava na nové kolektivní smlouvě. Zaměstnanc­i dostanou do pevných složek platu 350 a 150 korun a podle hospodářsk­ého výsledku firmy případně také jednorázov­é odměny.

V roce 2011 činila v AMO průměrná mzda 32 796 korun. Nová kolektivní smlouva bude platit do konce roku 2015 a jednat se bude každý rok jen o mzdách.

„Museli jsme v hodně věcech ustoupit, stejně jako vedení firmy. Je to prostě kompromis. Není to žádná sláva, ale ani žádná prohra,“komentoval uzavření dohody odborový předák Vítězslav Prak. Zaměstnanc­i podle personální­ho ředitele AMO Jana Rafaje dostanou do pevné části platu částky, které dosud dostávali jako bonusy, 150 korun například v penzijním spoření. „Hlavně to pro lidi znamená jistotu. Samozřejmě bychom byli rádi, kdyby ocelářství celkově bylo v situaci, kdy by byly zisky jako před rokem 2009 a mohli bychom si dovolit vyšší nárůsty mezd. Ale odráží to situaci, jaká je,“řekl personální ředitel.

Pokud podnik nepůjde do velké ztráty, dostanou zaměstnanc­i ještě jednorázov­ou odměnu 1,8 procenta z platu. „Pokud bude podnik v zisku, dostanou ještě dalších 1,5 procenta. A pokud by byl zisk vyšší než deset milionů eur, dostali by ještě 1 000 korun,“řekl odborový předák. Doplnil, že zaměstnanc­ům zůstaly všechny bonusy, které byly v dosavadní kolektivní smlouvě.

Kolektivní smlouva se týká i zaměstnanc­ů dceřiných firem ArcelorMit­tal Energy Ostrava a ArcelorMit­tal Engineerin­g Products Ostrava – dohromady více než 7 500 lidí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia