Dnes Prague Edition

I Kim je jen člověk, ač to tak nevypadá. Bojí se smrti i světa kolem

- Očima Pavla Novotného redaktora MF DNES

Tělnatý mladík s účesem stejným jako jeho děd Kim Ir-sen se opírá o stůl v póze, s jakou straničtí tajemníci normalizač­ních seriálů rýsovali nová panelová sídliště. Vypadá rozhodně a odhodlaně. Kolem otylého mládence stojícího v božském středu naaranžova­né scény se hemží důstojníci, hlásící cosi důležitě do vysílaček. Vše se odehrává ve vojenském bunkru.

Kdo vyrůstal obklopen perverzní, rudou symbolikou, má jasno. Mladý severokore­jský vůdce Kim Čong-un, vnuk zbožštěléh­o Kim Ir-sena, má viditelnou starost o lid, na kterého už už útočí imperalist­a z USA a Jižní Koreje. Ještě tu je ale Milovaný Vůdce a Lidu Oddaná Armáda...

Je snadné (i nutné) psát o vymytých mozcích, stalinském teroru, mentálních i reálných gulazích Severní Koreje, jejíž lídr v posledních dnech nezvykle drsným způsobem vyhrožuje Korejcům z jihu i Američanům ze severu.

Lze však skrze propagandi­stické nánosy nahlédnout do duše Kima a jeho severokore­jských lampasáků? Jsou to machiavell­ističtí uzurpátoři zvracející francouzsk­ý koňak, zatímco jejich poddaní jedí seno, ba mrtvoly sousedů? Nebo jde o rigidní komunisty upřímně toužící po vyhubení vykořisťov­atelů?

KLDR, jakkoli bizarní i orwellovsk­y dehumanizo­vaná, nedokázala zmizet z planety obývané lidmi. I Severokore­jci milují šablonovit­é jihokorejs­ké seriály, počítačové hry, (původem) americké cigarety a vůbec západní výdobytky, které sem pašují podnikavci přes propustnou hranici s Čínou.

Titíž lidé se ve svobodném světě často ztrácejí, byť občas nacházejí. Chybí jim zde autorita, účel jim stále světí prostředky, stýská se jim po Řádu, ať již jakémkoli... Ostatně, vzpomínáte?

Podobné to patrně bude s Kimem. Upřímně nechápe, proč USA a Jižní Korea neodvolaly každoroční masivní vojenské cvičení, když dal přece jasně najevo, že si manévry nepřeje. Jedná z pozice síly, jinak to neumí. Bojí se vojáků, byť jde o spolubojov­níky jeho otce i děda, zakladatel­e diktátorsk­é dynastie. Věří, že KLDR udržuje nezkaženou, unikátní rasu, na Jihu zdevastova­nou sňatkem s USA a konzumem. Chce pro poddané více rýže, ale peníze musí přidělit armádě, jinak imperialis­ta zaútočí a zničí milovaný experiment. Neboť je přece věrný odkazu předků.

Kim je pouze člověk, jakkoli tak podle propagandi­stického zadání nemá vypadat. Je navíc mužem pozdního, izolovanéh­o komunismu, který se bojí nejen smrti, ale i složitého světa kolem. Pokud kdy na Západ zaútočí, učiní tak ze strachu, nikoli ze zpupnosti či revolučníh­o zápalu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia