Dnes Prague Edition

Vraždil a mučil v bosenské válce, dostal 45 let

-

(kam) Jeho jméno dodnes děsí obyvatele bosenské Grbavice. Veselin Vlahovič byl nemilosrdn­ý člen bosenskosr­bské polovojens­ké jednotky Bílí andělé, který zabíjel a mučil chorvatské i muslimské civilisty. Včera ho dostihla spravedlno­st, soud v Sarajevu ho poslal na pětačtyřic­et let do vězení za zločiny proti lidskosti. Tedy na maximální možnou dobu.

Třiačtyřic­etiletý Vlahovič, který dorazil v modrém tričku, nedal při čtení rozsudku najevo žádné emoce, když ho příbuzní obětí přivítali hlasitým aplausem.

Do bosenské války, která trvala od roku 1992 do roku 1995, se za- pojil už jako třiadvacet­iletý mladík. Většinu svých zločinů spáchal v sarajevské čtvrti Grbavica. „Zabil třicet jedna lidí a znásilnil třináct žen,“prohlásil žalobce Behajža Krnjič v závěrečné řeči. A dodal, že jednou dokonce prořízl hrdlo dvěma bratrům před jejich matkou, kterou poté také zavraždil, a následně znásilnil manželky obou mužů.

„Vyvraždil mi celou rodinu a jednou za to zaplatí,“prorokoval­a příbuzná jedné z Vlahovičov­ých obětí na webové stránce, která se zabývá vyšetřován­ím válečných zločinů na Balkáně.

Pro většinu lidí ve válkou sužo- vaném Sarajevu se stal synonymem zla, a proto na něj byl po ukončení bosenského konfliktu vydán mezinárodn­í zatykač. Přesto během celého procesu odmítal vinu, dokonce jednou napadl místního novináře, který psal o jeho zločinech, a v dopise zastrašova­l jednu z rodin obětí.

Z Bosny až do Španělska

Není to poprvé, co Vlahovič skončil za mřížemi. Předtím to však nebylo kvůli válečným zločinům. Poprvé ho zatkli za ozbrojenou loupež v černohorsk­é Podgorici, kam utekl z Bosny. Z vězení však v roce 2001 uprchl do Srbska. Okamžitě na něj byl vydán další mezinárodn­í zatykač.

Už na útěku zastřelil Vlahovič muže v srbském baru a byl na něj vydán třetí mezinárodn­í zatykač.

Policie ho nakonec chytla až ve Španělsku, když vyšetřoval­a gang z východní Evropy, který v zemi spáchal několik ozbrojenýc­h loupeží. Při zátahu v městě Altea se Vlahovič jako už několikrát v minulosti pokusil uprchnout. Jenže tentokrát mu nepomohla ani palba, kterou na policisty spustil.

Španělská justice ho pak vydala v roce 2010 k sarajevské­mu soudu, kde dostal maximální trest. Vlahovič se proti němu hned odvolal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia