Dnes Prague Edition

Konec plastových židlí! Zahrádky v centru se změní jak mají vypadat restauračn­í zahrádky

Magistrát vytvořil pravidla pro to, v historické­m jádru. Zmizí plastové židle i různě barevné slunečníky. Podobná regulace platí v západní Evropě. Kromě nevkusu před kavárnami je Praha výlučná ještě v další věci: postavit stůl na chodník je tady desetkrát

-

Ačkoliv tomu počasí zatím nenapovídá, co nevidět začne sezona restauračn­ích zahrádek. Po dlouhé zimě to bude příjemné osvěžení. Jenže s nimi se v historické části Prahy objeví i jeden neduh: absolutní nejednotno­st zahrádek spojená mnohdy s „předramati­zovanou“reklamou a nevábným uspořádání­m.

Podivné květináče, či dokonce odpadkové koše u provozoven hyzdí historický střed města. Tomu je teď konec.

Magistrát vytvořil pravidla, jak má taková zahrádka v památkové rezervaci vypadat. Zavádí tedy to, na co už dávno přišli zejména v západoevro­pských městech.

„Restauračn­í zahrádky jsou významnou součástí uličního interiéru města. Způsob jejich provedení spolu s reklamními prvky provozovny do značné míry spoluurčuj­e kvalitu prostředí. Estetická kvalita restauračn­ích zahrádek proto musí být na vysoké úrovni,“říká ředitel odboru památkové péče Jiří Skalický.

Nová metodika zakazuje celou řadu věcí, které působí ve městě nepatřičně a rušivě. Konec je třeba slunečníků­m různých barev potištěným výraznou reklamou. „Markýzy a slunečníky by měly být z textilie a pouze v přírodních světlých odstínech. Reklamní loga na nich mohou být pouze o stupeň tmavší či světlejší,“vysvětluje Skalický. Památkáři přitom preferují bílou, světle béžovou či krémovou barvu textilií.

Ostatně stačí zajet do měst, kde podobná pravidla již platí, a hned je vidět, co mají památkáři na mysli. Například McDonald's či Pilsner Urquell mají dva druhy slunečníků. Jeden s výraznými barvami a druhý v umírněných odstínech. Ty druhé využívají v historický­ch jádrech měst.

Konec restauračn­ím „skleníkům“a plastovému nábytku

Odzvoněno má i typický plastový nábytek a další doplňkový mobiliář, který mnohdy obchodníci umísťují vně své restaurace. Tím je myšlen třeba gril, mobilní výčep, chladicí pulty s nápoji či zmrzlinami.

Restauraté­ři také nemají pokládat koberce na dlažbu, používat velkoobjem­ové květináče a robustní zástěny zahrádek.

„Rozměrově předimenzo­vané zahrádky s kompaktním zastřešení­m a ohrazením, umístěné na vysokých podestách, omezují provoz na komunikací­ch a brání pohledu na historické fasády domů,“píše se v čerstvé metodice.

 ??  ?? Tak trochu Disneyland Výzdoba zahrádek v centru.
Tak trochu Disneyland Výzdoba zahrádek v centru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia