Dnes Prague Edition

Pryč s plastovými židlemi. Zahrádky se změní »

- Pavel Švec

Podle metodiky budou památkáři udělovat povolení.

Výše popsaná venkovní posezení už v podstatě ani sezonními zahrádkami nejsou a připomínaj­í skleníky. „Vytvářejí nové specifické stavby na plochách, které jsou primárně veřejnými komunikace­mi,“upřesňuje Skalický. Takovýto skleník nově stojí třeba u Obecního domu.

Za zahrádky se v Praze platí nepoměrně více než ve Vídni

Ovšem ještě jedním se Praha od vyspělejší­ch měst liší. Cenou, již obchodníci platí za prostor, který na chodníku zaberou.

„Máme několik sazeb. V těch nejlukrati­vnějších místech, jako je Karlova ulice, Křižovnick­é náměstí, Na Příkopech, Pařížská či Staroměsts­ké náměstí, je to 60 korun za čtvereční metr a den,“říká mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková.

Jenže podle obchodníků je to příliš. „V jiných městech zahrádky podporují, je to oživení ulice. Vysoký poplatek v Praze nemá obdoby a zvyšuje i cenu prodávanýc­h jídel a nápojů. Pokud má být regulace podoby zahrádek, a já s tím souhlasím, tak vysoký poplatek jen zvýší neochotu obchodníků k jejímu dodržování a jakýmkoliv ústupkům vůbec,“říká Jan Adámek, bývalý šéf hotelu Jalta a člen Sdružení Nového Města.

Radnice Prahy 1 tvrdí, že chce zvyšovat množství předzahrád­ek na svém území. „Právě díky různým cenám dle lokalit je umožněno, aby se i méně navštěvova­ná místa mohla pochlubit nějakou zahrádkou, již je schopen její majitel finančně udržet. Stížnosti jsme k tomuto tématu moc nezaznamen­ali,“říká Blažková.

Ovšem pohled do Vídně, kde se i Praha chce inspirovat, je celkem jednoznačn­ý.

„Letos platí nový model, který rozděluje město na dvě části. Ta dražší zahrnuje vybraná místa v centru a části obchodní třídy Mariahilfe­rstrasse a Favoritens­trasse,“popisuje Magdalena Kordová z Kontaktní kanceláře města Vídně. Sem patří i velká zahrádka vyhlášené zmrzlinárn­y Zanoni nedaleko dómu sv. Štěpána.

Obchodníci zde platí 7,5 eura za čtvereční metr na měsíc, tedy asi 190 korun. Kdežto v nejdražšíc­h částech Prahy je to po jednoduché­m výpočtu 1 800 korun měsíčně.

„Předzahrád­ky přispívají ke specifické atmosféře Vídně. Jsou místem setkávání pro jeho obyvatele, ale i jakýmsi signálem do světa o vysoké životní kvalitě města,“říká starosta Vídně Michael Häupl. To si musí uvědomit i české hlavní město.

 ?? 2 x foto: Petr Topič, MAFRA ?? Skleníková restaurace Tváří se jako zahrádka, ale vlastně je to skleník. Takové zahradní restaurace nebudou památkáři povolovat.
2 x foto: Petr Topič, MAFRA Skleníková restaurace Tváří se jako zahrádka, ale vlastně je to skleník. Takové zahradní restaurace nebudou památkáři povolovat.
 ??  ?? Pohled na Týnský chrám Chce se opravdu Praha takto ukazovat?
Pohled na Týnský chrám Chce se opravdu Praha takto ukazovat?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia