Dnes Prague Edition

Rezidence Prague Marina je po roce opravená

- HOLEŠOVICE

(sfo) Rezidence s luxusními byty Prague Marina v Holešovicí­ch, u které se před rokem ohnuly nosné podpěry a byla nutná evakuace, je znovu oficiálně obyvatelná. Stavební úřad vydal kolaudační souhlas.

Novostavba se 150 byty stojící na nábřeží u holešovick­ého přístavišt­ě začala mít problémy loni v dubnu. Tehdy se prohnuly podpěry její nosné konstrukce. Statik nechal budovu evakuovat, pětipatrov­ý dům muselo opustit na třicet lidí. Bezprostře­dně po havárii dělníci objekt zajistili.

Stavitelem projektu je společnost Metrostav. „Každá sekce je podpírána šikmými sloupy, asi čtvrtina z nich se zdeformova­la. Sice ne výrazně, ale zdeformova­la,“konstatova­l tehdy mluvčí Metrostavu František Polák.

S opravou poškozené konstrukce se však začalo až téměř po půl roce. Předcházel­a jí náročná vyjednáván­í o způsobu rekonstruk­ce i o financován­í. Nakonec Metrostav a developer, společnost Prague Marina, uzavřeli s obyvateli domu trojstrann­ou dohodu o narovnání.

„Považujeme za úspěch, že se nám podařilo zajistit opravu domu dohodou. Podstatné pro obyvatele je především to, že práce byly provedeny na náklady stavební firmy a developera a že jim byla poskytnuta prodloužen­á záruka,“konstatova­l advokát nájemníků Petr Novotný.

Od počátku se případem zabývá i policie kvůli podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Zatím však nepadlo žádné obvinění.

Havárii podle analýz způsobilo nevhodné technické řešení, chybné napojení betonové a ocelové konstrukce a také nebylo zohledněno přirozené tvarování betonu po dokončení stavby. K těmto příčinám se přidal náhlý rozdíl teplot.

 ??  ?? Konec podpírání Oprava bytů na nábřeží skončila.
Konec podpírání Oprava bytů na nábřeží skončila.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia