Dnes Prague Edition

Radní odjela k moři, díky tomu ji jako jedinou nestíhá policie

- PRAHA Adéla Paclíková

Pražské radní Aleksandře Udženiji se loni vyplatilo, když si naplánoval­a rodinnou dovolenou u moře na duben. Ne proto, že jí přálo počasí, ale nebyla na jednání rady města, kde se posvětila zakázka na provoz Opencard firmou Haguess. Proto ji jako jedinou nestíhá policie. Ostatní členové rady včetně primátora Bohuslava Svobody tam hlasovali pro a policie je viní, že zakázku zadali bez soutěže.

Udženija stojí za svými kolegy, kteří tvrdí, že se ničeho nedopustil­i. Sama by prý hlasovala stejně. „Byla jsem na plánované dovolené. Je to souhra náhod. Pokud bych byla na radě, dostala podklady, jako znalecký posudek, důvodovou zprávu, stanovisko externího právníka a materiál podepsaný dotčenými odbory, neměla bych sebemenší důvod hlasovat jinak než ostat- ní,“říká dnes Udženija. Tvrdí, že jsou to právě znalecké posudky, právníci a stanoviska šéfů odborů, na které se politici musí spoléhat v časové tísni své agendy.

„Jsou to znalci a právníci, kdo má nést trestněprá­vní zodpovědno­st,“myslí si radní.

Atmosféra na magistrátu není příliš veselá – Udženija zmiňuje, že všichni mají pocit nespravedl­nosti. Včetně ní. „Snažíme se totiž odvádět co nejlepší práci. Lidé si často myslí, že to jsou naše osobní politická rozhodnutí, ale není to tak. Opíráme se o odborníky. Pokud zde je znalecký posudek, který říká, že v časové tísni něco můžete udělat, a následně je stíhána policií celá rada hlasující na základě takto připravený­ch materiálů, jde opravdu o něco systémově špatného,“říká Udženija.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia