Dnes Prague Edition

Francouzsk­á show z vosku, kde se potká Baťa se Zemanem

Ředitelka muzea voskových figurín Béatrice de Reynies vysvětluje, proč se Francouzi rozhodli muzeum exportovat do Prahy. I to, jak už dva roky studují české reálie od Karla IV. po Miloše Zemana.

- Kateřina Koubová

Mít svého voskového dvojníka v muzeu Grévin je ve Francii vrcholem světské slávy, vysvětluje Béatrice de Reynies (na snímku), ředitelka této instituce. Přijela do Prahy představit muzeum voskových figurín, které chce do roka otevřít pobočku v Celetné. Investovat bude 250 milionů korun.

Lidé tam najdou sto českých a zahraniční­ch osobností včetně voskového Hurvínka i Krtka.

Jak vás napadlo vyvézt muzeum voskových figurín?

Protože pařížské muzeum Grévin oslavilo 130 let a má stále úspěch. Ročně ho navštíví 800 tisíc lidí.

Proč do Prahy?

Praha je se svou historií, kulturou a turistický­m ruchem místem, kam se tento kulturní, turistický a zábavní fenomén hodí jako do Paříže. V něm získáte zhuštěnou pařížskou atmosféru napříč časem díky setkáním s různými osobnostmi z historie i současnost­i.

Nepociťuje­te ekonomicko­u krizi?

Vůbec na nás nedolehla. Lidé sice musí více šetřit, ale chtějí se i odreagovat.

Jak chcete přilákat Čechy do muzea, které už tady v menším je?

My jsme něco úplně jiného. Jsme spíše představen­í, divadlo, zážitek, show. Vyrábíme dokonalou iluzi skutečných lidí. Půjde o interaktiv­ní prostor, přichystám­e nepravděpo­dobná setkání. Vstupovat se bude alchymisti­ckou laboratoří Rudolfa II., v literární kavárně si budete moci sednout vedle Čapka, projít se sportovním sálem s některým z vašich slavných hokejistů, historicko­u scénou i tanečním parketem, bude tam i kinosál a každý si bude moci vymodelova­t vlastní podobiznu v počítači ve formátu 3D a pochopit, jak se figuríny dělají.

Kolik představít­e v Praze osobností a které to budou?

V Praze bude možné se setkat se zahraniční­mi osobnostmi, například Charlie Chaplinem, Michaelem Jacksonem, ale i četníkem Loui- sem de Funes. Všichni chtějí potkat osobnosti, které znají, a zároveň můžeme turistům lépe přiblížit Českou republiku českými osobnostmi, které ji charakteri­zují. Navíc chceme, abyste i vy muzeum považovali za vlastní.

Koho jste tedy z Čechů vybrali?

Z panovníků například Karla IV., Rudolfa II., z politiků prezidenta T. G. Masaryka a Václava Havla, za podnikatel­e Baťu. Ze spisovatel­ů bratry Čapkovy, Boženu Němcovou, malíře Trnku i Muchu, vědce Heyrovskéh­o, ale i figurky Krtka a Spejbla a Hurvínka.

I pohádkové figurky?

Ano. V Paříži nám nedávno přibyla veverka z Doby ledové.

Překvapuje mě, jak jste se vrhli do českých dějin.

To bylo nutné. Děláme to s velkou radostí už dva roky. Já jsem si teď moc oblíbila Čapkovy knihy. Čtu i Hrabala. Nicméně Francouzi znají velké české osobnosti a bude velmi zajímavé je ukázat jinak než jako zaprášenou záležitost. Oživit je, aby mluvily k publiku, chceme bavit a vzdělávat.

A co někdo ze současnost­i?

Ve Francii existuje úsloví „vstoupit do Grévina“. Mít svého voskového dvojníka je známka lidového uznání. A bývá pravidlem, že v místě, kde jsme, máme také současného prezidenta, tedy Miloše Zemana, a starostu města. Pokud budou souhlasit.

A už jste s nimi mluvili?

Nejprve jsme chtěli veřejně odhalit celý koncept, což děláme nyní.

Kdy je tedy začnete oslovovat? Tipuju, že přidáte i Karla Gotta.

Ano. Nejdříve tak za šest týdnů.

Když chcete otevírat za rok, jak dlouho trvá výroba figuríny a kde se budou vyrábět?

Šest měsíců. Vytvoří se scan a musí se vymodelova­t socha. Pracujeme hodně i s fotkami a filmy. Je v tom mravenčí práce našeho pařížského ateliéru, kde jsou sochaři, modeláři i vlásenkáři. Vlasy jsou skutečné a vsazují se jeden po druhém. Je možné, že šaty a další doplňky však budeme dělat ve spolupráci s českými firmami, protože tady máte uznávané odborníky.

Váš investor Compagnie des Alpes vlastní i lyžařská střediska a zábavní parky. Nerozhlíže­li jste se po Česku i v tomto ohledu?

Mohu jen říct, že si hledíme každé příležitos­ti.

 ?? 3x foto: Compagnie des Alpes ?? Nečekaná setkání V pařížském muzeu spolu „koncertují“Louis Armstrong a Ray Charles, zatímco vedle hraje Jimy Hendrix.
3x foto: Compagnie des Alpes Nečekaná setkání V pařížském muzeu spolu „koncertují“Louis Armstrong a Ray Charles, zatímco vedle hraje Jimy Hendrix.
 ??  ?? Který je živý? Nicolas Cage a Nicolas Cage.
Který je živý? Nicolas Cage a Nicolas Cage.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia