Dnes Prague Edition

Jarní party Sigmy ukončil mistr s konžským běžcem Delargem

Trenér Liberce Jaroslav Šilhavý vsadil na správného koně. Konžský útočník Dzon Delarge svou trefou v závěru utkání uťal olomouckou jarní vítěznou jízdu.

- Jan Dočkal

Olomoucké vítězné jaro skončilo na půdě úřadujícíh­o mistra v zápase, který mohl Sigmu více zapojit do hry o fotbalový titul. Ztrátu však Hanáci v 21. kole na vedoucí duo Plzeň - Sparta, kteří hrají dnes proti sobě, nestáhli. Prvním týmem, jenž dokázal na jaře zastavit rozjetý modrý válec, se stal včera Liberec. Sebevědomé­ho soka udolal doma 1:0 díky trefě konžského útočníka Delarge čtyři minuty před koncem.

A Olomouc smutnila. Měla častěji míč na kopačkách, Slovan vyčkával na brejky, z nichž hrozil hlavně rychlonožk­a Dzon Delarge. Až svou třetí šanci využil. Štajner sebral míč jako školákovi stoperovi Dreksovi a poslal běžce tmavé pleti do úniku. Ofsajd to nebyl. Delarge udělal brankáři Zdeňku Zlámalovi kličku a uklidil míč do sítě. „Zachoval se chladnokre­vně,“ocenil střelce Zlámal. „Říkal jsem si, že to bude zápas o jednom gólu, ale věřil jsem, že ho dáme my. Bohužel ho dal Liberec.“

Delarge rozhodl taktickou bitvu, kterou lépe zvládl trpělivějš­í Slovan. „Delarge je hráč, který umí brejkové situace řešit,“těšila trenéra Severočech­ů Jaroslava Šilhavého sázka na konžského „koně“. „Věděli jsme o síle Olomouce. Chtěli jsme ji překazit vítěznou šňůru. Těžili jsme z brejků a jeden nám vyšel. Byli jsme šťastnější. I Sigma měla šance.“

Měla, tu největší bijec na hrotu Martin Doležal v 54. minutě; jeho pokus zblízka však zmařil výtečným zákrokem gólman Kovář. Hosté ožili a povedenou střelou zahrozil i zá- ložník Martin Pospíšil. Také jeho pokus šajtlí Kovář vytáhl na roh. Jinak se ovšem Sigma do zavřené obrany Liberce moc nedostával­a. Narážela na pevnou defenzivu, kterou s kapitánsko­u páskou organizova­l hráč, jehož vychovala pro velký fotbal; po návratu z ciziny si však Radoslav Kováč místo Olomouce vybral Slovan a včera svůj někdejší klub porazil.

„Doležal s Ordošem jsou velice chytří hráči v koncovce, ale naši stopeři s přispěním gólmana Kováře to zvládli,“chválil Šilhavý.

Naopak trenér Hanáků Roman Pivarník po čase kritizoval. „Chtěli jsme hrát na vítězství. Liberec hrál na brejky. Vadí mi naše naivita. Ofenziva musí být vyvážená s defenzivou,“mračil se. „Šance jsme si vytvářeli, ale neproměnil­i jsme je.“

Do sestavy nevrátil uzdravenéh­o kapitána Aleše Škerleho. Zkušený stoper důležitý zápas pozoroval jen ze střídačky, odkud viděl i osudnou Dreksovu chybu. „Problém nebyl v obraně. Vysouvali jsme se ve velkém počtu hráčů a potom jsme nezachytáv­ali brejky soupeře. Problém byl v záloze,“všiml si Pivarník.

Po prvním jarním klopýtnutí­m ovšem sigmáci hlavy neklopí. „Tenhle zápas se nám nepovedl, ale jedeme dál. Teď máme dvakrát Spartu (v lize a poháru, pozn. red.) a jestli chceme pomýšlet na nejvyšší příčky, musíme ji porazit. To pro nás bude velká prověrka, jestli na to máme, nebo ne,“zdůraznil Zlámal, který ještě v nastavení vytáhl dělovku Rabušice do šibenice.

 ?? Foto: Radek Petrášek, ČTK ?? Vzdušné války Radoslav Kováč (vpravo) z Liberce se po letech v cizině nevrátil do Sigmy, která jej pro velký fotbal vychovala, ale upřednostn­il Slovan. A tak včera svedl souboje s Ordošem a spol.
Foto: Radek Petrášek, ČTK Vzdušné války Radoslav Kováč (vpravo) z Liberce se po letech v cizině nevrátil do Sigmy, která jej pro velký fotbal vychovala, ale upřednostn­il Slovan. A tak včera svedl souboje s Ordošem a spol.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia