Dnes Prague Edition

Štybarovi se plní sen. Válečná hra na kostkách začíná

- BRUGGY Tomáš Macek

Bernard Hinault o klání Kolem Flander řekl: „To není závod, ale válečná hra.“Na strmých, úzkých a dlážděných stoupáních panuje chaos a zmar. Kolem nich se koná obří lidský festival. „Letos přijde víc než milion diváků,“těší se cyklista Zdeněk Štybar.

Tím, že Flandry poprvé okusíte, se plní jedno z vašich velkých silničářsk­ých přání?

Byl to vždy můj obrovský sen. Atmosférou, jaká nyní v Belgii je, se to jen umocňuje. Třeba k novinám tu dávají bidon s mapkou závodu. V pekárnách vyrábějí dortíky s trasou. A v sobotu tu pojede po trase Flander 16 tisíc turistů. Stoletou historií i atmosférou je to největší jednorázov­ý závod světa.

Projeli jste si na tréninku posledních 160 kilometrů, přes slavné kopce Koppenberg či Paterberg. Který na vás nejvíc zapůsobil?

Kombinace Paterbergu a Kwaremontu je vražedná. Odjeli jsme celý ten trénink v závodním tempu a nohy toho měly vážně dost. Přitom jsme úvodních 100 kiláků vynechali. Navíc v neděli přibudou strkanice a obrovský stres.

Ve vašem týmu Omega je sestava plná hvězd. Máte plán A, B i C?

Nikdo neví, jak je na tom se zraněným kolenem Tom Boonen, který obhajuje titul. Máme tedy záložní plány. I Chavanel tyhle závody miluje. A může se vyvrbit překvapení. Na startu budeme nejsilnějš­í tým, jen to musíme potvrdit.

A vaše role? Učit se?

Na závodech Harelbeke i Gent -Wevelgem jsem ukázal, že formu mám. Teď záleží na tom, jestli mě nechají sjíždět úniky, nebo jestli se mi naopak podaří odjet. Už v zimě Kolem Kataru jsem se naučil pohybovat ve větru v háku, což mi také může pomoci.

Tom Boonen top favoritem podle sázkařů není. Koho favorizuje­te?

Sagana, Cancellaru a Toma. Ale i Chavanel, Ital Pozzato a Belgičan van Avarmaet se umějí na kostky připravit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia