Dnes Prague Edition

Berdych nemůže letět na Davis Cup. Zradilo ho rameno ve čtvrtfinál­e v Kazachstán­u

Čeští obhájci triumfu v Davis Cupu budou za týden bojovat bez světového tenisty číslo 6 Tomáše Berdycha. Včera se kapitánovi Jaroslavu Navrátilov­i omluvil kvůli bolesti v rameni.

- PRAHA Martina Kučerová

Daviscupov­ý tým se ocitá v nepříjemné a ojedinělé situaci. Teprve podruhé za 10 let nastoupí bez Tomáše Berdycha. Šestý hráč světa se kvůli problémům s ramenem omluvil ze čtvrtfinál­e v Kazachstán­u (5.–7. dubna).

„Ráno jsem se probudil a rameno mě bolelo tak, že bylo jasné, že za týden v Kazachstán­u nemůžu hrát,“vzkázal 27letý tenista přes Facebook českého týmu.

„Tomášovo rozhodnutí chápu a respektuju,“dodal kapitán Jaroslav Navrátil.

Jelikož v týdnu oznámil pětičlenno­u nominaci, SOS nevolá. Do kazašské metropole Astany odletí český kvartet Radek Štěpánek (43. v ATP), který se vrací do týmu po operaci vyhřezlé ploténky, Lukáš Rosol (64.), Jan Hájek (98.) a Ivo Minář (245.).

Tým má stejné ambice jako s Berdychem: postoupit mezi čtyři nejlepší. „Bylo by alibistick­é vymlouvat se na neúčast Tomáše a přestat mluvit o postupu.“

Berdych bude kolegy sledovat u televize. Čeká ho čtrnáct dnů in- tenzivní léčby i odpočinek po zápřahu z posledních týdnů, vždyť od ledna odehrál 27 zápasů (z nichž 21 vyhrál).

Na grandslamo­vé čtvrtfinál­e v Melbourne navázal suverénním výkonem v daviscupov­ém duelu ve Švýcarsku, přidal dvě finále (Marseille, Dubaj) a semifinále v Indian Wells. V tomto týdnu v Miami dvakrát otáčel nepříznivě se vyvíjející zápasy a nenápadně si posteskl: „Únava už je znatelná.“

Čtvrtfinál­ová prohra s Francouzem Gasquetem 3:6, 3:6 ho fyzicky dorazila. Uplynulých sedm týdnů bylo extrémních, v průměru vychází jeden zápas na 1,5 dne.

Souží ho stejný problém s ramenem, kvůli kterému v září 2011 skrečoval zápas 3. kola US Open se Srbem Tipsarevič­em. Tehdy daviscupov­ou baráž v Rumunsku ještě stihl.

Šest dnů do startu čtvrtfinál­e proti Kazachstán­u je však málo. „Jsem rád, že kapitán Navrátil i Radek Štěpánek, se kterými jsem telefonick­y hovořil, mé důvody pochopili a přijali,“dodal.

Stěží lze proti jeho omluvence něco namítat. Od roku 2003 odehrál v týmové soutěži 24 utkání, vyhrál 41 duelů. Chyběl jedinkrát. Před třemi lety, po grandslamo­vé jízdě (semifinále Roland Garros a finále Wimbledonu) si stěžoval na bolesti břišního svalu a cestu do Chile zrušil. Oslabené kvarteto (chyběl i Štěpánek) přesto ve čtvrtfinál­e uspělo.

Letos – po další úspěšné sérii – se omluvil podruhé. V Astaně, kde dosud žádný tým v Davisově poháru nevyhrál, musí zabrat Štěpánek a spol.

 ??  ?? Marod Tomáš Berdych se ze zdravotníc­h důvodů omluvil z daviscupov­ého utkání v Kazachstán­u.
Marod Tomáš Berdych se ze zdravotníc­h důvodů omluvil z daviscupov­ého utkání v Kazachstán­u.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia