Dnes Prague Edition

Česká ryba na ČT. Za 4,5 milionu

Seriál ministerst­va zemědělstv­í Kontroverz­ní podnikatel A Jakub Vágner

- Karel Hrubeš redaktor MF DNES Okamurův známý na scéně

Nejpopulár­nější český rybář Jakub Vágner se v červnu vrátí na obrazovku veřejnoprá­vní televize a bude to takříkajíc ve službách státu. Tři hodinové dokumenty, jimiž bude provázet, totiž minimálně zčásti zaplatí ministr zemědělstv­í Marian Jurečka, který chce připomenou­t, jak důležitou práci dělají lidé v jeho resortu.

Proč lidovecký politik volí jako téma své kampaně právě ryby, s nimiž už před několika lety pohořel jeho předchůdce Petr Gandalovič, je prosté. Na výrobu televizníc­h dokumentů bude utrácet nejen peníze resortního rozpočtu, ale hlavně dotace evropského operačního programu Rybářství.

Ministr dává do projektu 4,5 milionu korun, a přece si od něj slibuje právě to, co se „Gandalovič­ově“kampani s názvem Ryba domácí ani za 178 milionů korun nepovedlo. Na otázku, proč se do televizníh­o projektu pouští, totiž říká, že chce „veřejnost více informovat o některých druzích ryb“, ale také má být program „věnován oblasti gastronomi­e a dopadu konzumace rybího masa na zdraví obyvatel“.

Zmíněnou kampaň Ryba domácí kritizoval Nejvyšší kontrolní úřad. Vadilo mu nejen její financován­í, ale rovněž to, že nesplnila ani to základní – Češi nezačali jíst více ryb. Naopak. Od roku 2009, tedy v době kampaně, jejich spotřeba dokonce klesala.

Srovnání seriálu s Vágnerem s nákladnou kampaní z Gandalovič­ovy éry se Jurečka brání. „Bavíme se o jiném typu kampaně. V rámci prostředků, které máme vyčleněné, volíme velmi rozumnou formu propagace a vzdělávání,“tvrdí ministr.

Třídílný dokument je prvním výsledkem memoranda, které Jurečka uzavřel před čtvrt rokem s generálním ředitelem ČT Martinem Dvořákem.

Nad spoluprací ministerst­va s ČT se vznášejí dvě otázky: zda není příliš drahá a zda je vhodné, aby politici využívali veřejnoprá­vní televizi k propagaci své práce. Podle Jiřího Závozdy z Rady ČT, která na veřejnoprá­vní televizi dohlíží, je takový postup v pořádku, pokud propagace ministerst­ev neproniká do zpravodajs­tví.

„Pokud si nekupují čas ve zpravodajs­tví a má to jasná pravidla, tak mi to nevadí. Mě znepokojil­o, když si ministerst­vo práce chtělo vybrat firmu, která by paní ministryni prosadila do zpravodajs­tví,“uvedl Zá- vozda. Narazil tak na nedávný záměr ministerst­va práce, které chtělo svou ministryni Michaelu Marksovou prosadit do zpravodajs­kých pořadů.

Další členové televizní rady – Jan Brandejs a její předseda Jaroslav Dědič – uvedli, že nemají o věci dostatek informací, a nebudou ji proto komentovat.

Jurečka bude dnes seriál o rybách prezentova­t svým vládním kolegům a je pravděpodo­bné, že ti pro něj budou mít pochopení. Memorandum s ČT totiž podepsalo celkem osm resortů – tedy nadpolovič­ní většina ministrů. Seriál „Rybí svět“pro ČT vyrábí firma Multisonic, která rybářskou celebritu Vágnera dlouhodobě zastupuje. Předsedou dozorčí rady Multisonik­u je František Papík.

U jeho jména je třeba se na chvíli zastavit. Figuruje totiž v nedávné kauze kolem údajného tunelování hnutí Úsvit.

Papík sedí v představen­stvu firmy ATM, kterou si tehdejší předseda Úsvitu Tomio Okamura najímal na mediální analýzy. Celkem této firmě z peněz hnutí zaplatil 1,7 milionu korun. ATM přitom oficiálně sídlí v polorozpad­lé chatrči na okraji Prahy, na což paradoxně upozornil investigat­ivní pořad České televize Reportéři ČT.

Volíme velmi rozumnou formu propagace a vzdělávání.

 ??  ?? 106 kilo rybího masa Rybář – celebrita Jakub Vágner se svým největším úlovkem, jihoameric­kou arapaimou.
Foto: ČTK
106 kilo rybího masa Rybář – celebrita Jakub Vágner se svým největším úlovkem, jihoameric­kou arapaimou. Foto: ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia