Dnes Prague Edition

Proč Jágrův malíček nebude jako dřív

- Miroslav Němý, Karel Knap reportéři MF DNES

Momentálně nejsledova­nější prst v republice – malíček hokejisty Jaromíra Jágra – je zatím v pořádku. V rozhovoru pro MF DNES to říká profesor Pavel Kolář.

Muž, který léčí (nejen) sportovní hvězdy, nyní pečuje o zdraví hokejové reprezenta­ce. S Jágrem se znají od 90. let, a tak zažili i proslulou zlomeninu Jágrova malíčku na mistrovstv­í světa ve Vídni 2005.

„Dokonce snad pořád někde mám rentgen,“vzpomíná uznáva- ný fyzioterap­eut Kolář na turnaj. Jágrův prst je podle něj od té doby poškozen natrvalo: „Nemá v něm plnou pohyblivos­t.“

Důležitějš­í pro fanoušky však je to, jak je na tom malíček hokejové hvězdy teď. Jágr totiž do stejného místa dostal ránu hned na úvod světového šampionátu v Praze.

„Prst má nateklý, hodně zhmožděný, limituje jej. Ale může s tím hrát,“popisuje Kolář. „V tom není žádná velká věda ani tragédie. Vždy to vyvažuji se svými pacienty, co třeba leží u mě na spinální jednotce. Není to zásadní problém.“

Na druhou stranu Kolář umí vy- světlit, jak i drobné detaily ovlivňují celek. U Jágra kupříkladu právě malíček: jeho poranění může znamenat také to, že Jágr nebude mít tak přesnou střelbu jako dříve.

O Kolářovi někdy sportovní esa mluví v nadsázce jako o šamanovi či o čaroději. Opak je pravda – tichý muž spojuje sport s vědou.

Proto popisuje, že Jágrovi na špičkovou úroveň pomohl mimo jiné vrozený tvar jeho kyčlí či možnosti jeho mozku. „Kdybyste stejné předpoklad­y rozvíjel vy, nedosáhnet­e stejných výsledků,“říká.

A proto by Kolář v rámci výzkumu rád nechal provést funkční magne- tické rezonance českých hvězd: Jaromíra Jágra nebo olympijský­ch šampionů Jana Železného či Romana Šebrleho. „Abychom zjistili, jak se jejich mozková aktivita při představě a plánování pohybu liší od běžné populace,“vysvětluje.

Nyní však žije hokejem, šampionát okouzlil i jeho. A to je Kolář zvyklý na největší sportovní události, třeba tenistům v minulých letech pomáhal k triumfům v Davis Cupu. „Hokej je v Česku fenomén. Atmosféra vás vtáhne a cítíte ji. Myslím, že překonala i mistrovstv­í světa v roce 2004, je silnější,“soudí Kolář.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia